По темата:
Както знаем, киселинно-алкалното равновесие (=рН) на нашите организми се налага да бъде поддържано в много тесни граници около 7,4.
Как става това?
При повишаване киселинността - с алкохол, бързи въглехидрати, кафе, черен чай, консервирани храни и др., организмът ни използва калциеви йони, които неутрализират киселините и връщат равновесието към 7,4... Защо калциеви? Защото калцият отлично неутрализира киселини.
От къде ги взема тези калциеви йони?!?!
От костите... Може, разбира се, да сме погълнали и други калций съдържащи или друго съдържащи съединения, основи, които, пренесени до местата на киселините (стомах, чревен тракт, може и др.), да ги неутрализират. Но, при разпространените храни, едва ли, по-скоро - не.
Е, при всички видове "сухо гладуване" (СГ), дори и при въздържане от храна с вода, киселинността се повишава значително. Следователно ...остеопорозата и други костни изменения са ни в кърпа вързани, а ако по начало имаме недотам здрави/плътни кости, нещата могат доста или много да се влошат...
При въздържане с вода, може относително лесно да се предприемат мерки за много силно намаляване на това вредно изменение на костите,
НО ПРИ СГ... не виждам как.
П.П. Не е вярно, че аз съм "против СГ". Просто такива знания валят отвсякъде, а това е форумът за споделяне на тези въпроси.