Скоро вдигнаха малко цените на ядките в Първенец, например от 9-10 лв на 12 лева за повечето ядки. Но пак си е доста добра цена. Купувам много ядки и семена. С Пламен взимаме по 10 и повече килограма сурови ядки и семена - сусам, лен, слънчоглед, бадеми, кашу и т.н. До сега не са гранясвали, макар че стоят повече от 3 месеца у нас, на не много специални места. Но не е така с бразилския орех, кедровите ядки, макадамията и орехите. Ако стоят повече от половин месец в отворен пакет - гранясват (пожълтяват и миришат на гранясало). Затова по-мазните ядки след като се отворят е добре да се съхраняват на сухо и хладно място или в хладилника, но добре затворени, защото иначе поемат влагата от хладилника.
Веднъж взех печени слънчогледови семки и се оказа, че гранясват 5 пъти по-бързо от суровите.
От борсите гледайте какво взимате, защото на няколко пъти от бързане ми дадоха стари ядки, които вече бяха гранясали.