cherry, душко, стойностите са противоречиви, защото , както обикновено - авторите са копнали оттук оттам набързо, колкото да си закърпят темата , с която да спечелят простодушни и доверчиви клиенти
Чак сега погледнах линковете , които си дала, понеже ме нямаше.
Не съм ги разглеждал подробно, но и от малкото , което видях, разбрах, че няма смисъл да се губи време с това.
Първите, от "наноком", явно са съвсем далеч от истината , за вит.С дават 80 мкгр. дневна доза. Това е дозата, която е необходима за ДА НЕ УМРЕШ. Но ЗА ДА СИ ЗДРАВ, е нужно 1.5 гр. вит С. При активни натоварвания - 2 гр. При пушачи ( които са в тотален перманентен недостиг) - 3 гр!
Вторият линк, материалът на диетоложката е малко по-достоверен.
1. За пушачи тя препоръчва 1гр. витС. , това е малко.
2. За хора с "непоносимост към млечни", тя дава завишена доза калций ! Тоест, тя си вярва, че млечните са добрият източник на калций
Явно е завършила през 80те години и не си е опреснявала скоро знанията..
Освен това , не е споменато , че калцият трябва да се ВГРАДИ в костите, за да има откъде да се подръпва по време на климакса.. Но това вграждане се случва САМО при голяма физическа активност! Ако я няма - организмът преценява , че няма защо да се хаби да вгражда , след като така и така се очертава лежачка на дивана
НА алкално-киселинният проблем също не е обърнато подобаващото внимание. А б и трябвало, след като авторът е диетолог.. За магнезият, вит.Д, силицият, както и на добре работещата щитовидна жлеза - също не е отредено място, а без тези условия калций - нема!
3. Желязо. Тя препоръчва добавяне на желязо. Това е абсурд! Желязо не се добавя! Организмът много лесно се запасява с необходимите му минимални дози. Желязо се добавя само при кръвозагуба - катастрофи, операции, скрито кървене, както и при патологичен цикъл при жените , когато има по-силно от нормалното кървене. ( това го е упоменала)
4. Анемия не се лекува с желязо
Това са стари догми.. Проблемът при анемията ( малокръвието ) е загуба на хемоглобин. Само че той се губи не защото няма желязо, а защото го ядат вътреклетъчни паразити. Хемоглобинът се възстановява прекрасно с хлорофил ( който има същата белтъчна молекула , само че свързващият агент не е желязо , а магнезий) + вит.B12. Като предварително , обаче , е направено яко противопаразитно прочистване! Не го ли направим, "добавянето" на желязо продължава с години. Защото причината за неговата уж липса си остава - нашествениците.
5. Йод , гледам , че също не е споменят. А е много важен!
6.Източникът на минералите и витамините също не е разгледан. Значи според диетоложката е все едно дали ще пием хапчета, или ще ядем натурални храни .
Та такива ми ти работи, Чери, айде да бегам, че трябва да си правя пестото от кориандър и левурда.
Аз съм на мнението на Тихия - и цял ден да смятаме , не можем да се оправим с тези дозировки
, но организмът може. При определени условия де
Обаче ако ги няма тези условия, ще се наложи да добавяме това-онова , няма как. Но поне да е от натурални източници.