Рекс,
най - силното оръжие според мен за да се осъзнае един човек е молитвата.Молитвата на близък приятел, молитвата на майката за болното и дете.Скоро четох съветите на един монах - той казва,че най - големият егоизъм е да мислиш,че можеш да промениш даден човек със свои сили, без Божията помощ.
Да, наистина и аз съм срещала такива хора, които ежедневно се тровят и то с големи дози - било алкохол, цигари или наркотици и са по - здрави от тези, които постоянно се пазят.Но това според мен са изпитания, Бог чака тези хора да се осъзнаят, поне малко да се разкаят за това, което ежедневно вършат.И ако това стане Бог помага, понякога тези грехове се премахват напълно и за цял живот, макар,че е много трудно, особено за наркоманите.
Така,че според мен с добро, и то със силна молитва е най - добре да се постъпи в такива случаи.Тези хора, които постоянно се пазят обикновено са боледували тежко, за тях това е било също голямо изпитание или са преживели тежки и сложни операции и затова имат едно на ум, пазят се.
Но всички тези неща не бива да ни учудват.Скоро една клисарка ми каза,че е пушила много преди години, не е можела напълно да откаже цигарите, но са и чели молитви и тя спряла да пуши.Така,че промяната е възможна, но трябват много и силни молитви, особено ако се отнася за тежко болни.За тях е добре да се четат Акатисти особено на Св.Пантелеймон или Акатист към Божията майка / за раково болни /.
Поздрави !