Аз правя ябълковият оцет като смилам добре почистени от гнилите части ябълки на каша с машинка за мелене на месо.Ако са повече ги смиламе с домашна ярномелка.Не се почистват от семенните части, не се белят.Добавям мед при започване на ферментацията в тази ябълкова каша и след ферментацията става чудесен оцет.Той сам образува гъба и е много вкусен и полезен.Но трябва да се използват стъклени съдове за съхранение на кашата, може да се пробие от оцета някоя тенджера.Имам и такъв случай.Така,че трябва да се внимава.Ако ябълките се нарежат на тънки парченца и се залеят с вода тогава оцетът става по - разреден.Пак се слага мед и се затискат ябълките да не изплуват с капак.Трябва и в двата случая сместа с ябълки да се разбърква 2 - 3 пъти седмично за по - добра ферментация.
Поздрави !