Хм, благодаря за поздравите, теао, може да се окаже следното, не знам дали има резултати от изследвания, насочени да определят как и защо на едни хора им е студено, на други - топло, в еднакви условия...
Известни са влиянията на мисленето (т.нар. психика), душевното и духовно състояние. И малки и големи хора, когато имаме от какво да сме вдъхновени, можем да се чувстваме топли дори в много студена среда. Същото може да се постигне и с продължителни, добре мотивирани тренировки (Примерно, ако някой иска да участва в експедиция на полюсите и има изискване да може да спи гол при 5 - 10 градуса, и да се наспива, може да тренира тялото си дори 5 години, докато постигне такова състояние...).
Но сравнително бързата промяна, която си наблюдавал, наистина моге да се дължи на прекратяване приемането на месо. Вероятно си забелязъл също, че усещането за студ е повишено, но
работоспособността, особено на пръстите на ръцете и краката, не е намалена, дори напротив.... За издръжливостта в най-широк смисъл, наблюдавам още по-голяма разлика...
Тоест, преди, при приемането на месо си имал ненормално забързана обработка на храна и всички други телесни процеси на усвояване на енергия ("метаболизъм"), което, допълнително стимулирано от положителните вълнения във водата, и т.н..
Сега, при растителна, сурова храна, но с още недопочистено тяло, скоростта на преработване и усвояване е доста по-близо до нормалната, но все още се усеща голямата разлика от преди...
Така разбирам подобните изменения, които наблюдавах при мен - преди години. Най-вероятно чааак при достигане и поддържане на много висока степен на физическа, душевна и духовна чистота, отново ще имаме усещане за топлина в много голям диапазон на околни температури...
Или си трябва отделно, дългогодишно, компетентно, статистически достоверно изследване.