Здравейте, приятели! Една словенска рецепта от мен. В тази част на Европа тиквеното олио е много полулярно. Рецептата не е авторска- купих си подобно нещо на био пазара, но тъй като е скъпо да си го купиш, а лесно да си го приготвиш, ето и как:
В кафемелачката (или уреда за мелене на новите ви блендери
, смилате тиквени семки. Аз имах и малко останали смляни сусам и лен, вътре пуснах и малко розмарин, и посолих със сол Хербамар (Вери има рецепта как се прави, а я използвах, защото има и разни други сушени неща вътре, не само сол), и дори сложих една лъжичка чия ей тъй да има. Само тиквените семки и подправки иначе са достатъчни. Смлятото изсипах в бурканче и размесих с тиквено олио. Воала! В последстие се сетих и чесън да сложа. Това е, машеж и ядеш (или бъркаш и ядеш). Много е вкусно, тиквеното семе има особен вкус, който на мен ми допада.
Вариации: при липса на тиквено олио, може да се замени със зехтин, тъй като той също има изразен вкус. И ядките сигурно могат да се заменят, може би със слънчоглед- нещо, което да пасва на вкуса на зехтина. Но тиквеното си е просто в десятката, съжалихме че не направихме това за Коледни подаръци. Освен това за мъжете тиквеното семе и олио са особено полезни, заради простатата.