Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Тиквен пастет  (Прочетена 5509 пъти)

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Тиквен пастет
« -: 23-12-2009, 00:14:13 »

Здравейте, приятели! Една словенска рецепта от мен. В тази част на Европа тиквеното олио е много полулярно. Рецептата не е авторска- купих си подобно нещо на био пазара, но тъй като е скъпо да си го купиш, а лесно да си го приготвиш, ето и как:
В кафемелачката (или уреда за мелене на новите ви блендери ;), смилате тиквени семки. Аз имах и малко останали смляни сусам и лен, вътре пуснах и малко розмарин, и посолих със сол Хербамар (Вери има рецепта как се прави, а я използвах, защото има и разни други сушени неща вътре, не само сол), и дори сложих една лъжичка чия ей тъй да има. Само тиквените семки и подправки иначе са достатъчни. Смлятото изсипах в бурканче и размесих с тиквено олио. Воала! В последстие се сетих и чесън да сложа. Това е, машеж и ядеш (или бъркаш и ядеш). Много е вкусно, тиквеното семе има особен вкус, който на мен ми допада.
Вариации: при липса на тиквено олио, може да се замени със зехтин, тъй като той също има изразен вкус. И ядките сигурно могат да се заменят, може би със слънчоглед- нещо, което да пасва на вкуса на зехтина. Но тиквеното си е просто в десятката, съжалихме че не направихме това за Коледни подаръци. Освен това за мъжете тиквеното семе и олио са особено полезни, заради простатата.
« Последна редакция: 23-12-2009, 10:26:44 от Angie »
Активен

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Тиквен пастет
« Отговор #1 -: 23-12-2009, 09:19:24 »

 :flowers2: непременно ще направя такъв пастет, харесвам много вкуса на тиквеното масло  :)
Активен

sis

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 173
Re:Тиквен пастет
« Отговор #2 -: 12-08-2011, 12:22:20 »

Имам много тиквени семки, небелени. Търся съвет, как най-бързо може да се обели по-голямо количество, защото по стандартния начин е доста пипкаво.Пробвах с накисване, но без особен успех.
Активен

Diego de la Vege

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 348
Re:Тиквен пастет
« Отговор #3 -: 12-08-2011, 13:09:18 »

Наскоро се дехелминтизирах, което включваше и папане на 300 гр. сурови тиквени семки, лелее, по-гадно нещо не бях ял! Едно е да изядеш десетина семки натюр или в крекери, друго е 300 грама, ужас! Реших следващия път да ги смеся с нещо, чудех се за мед например дали ще стане (да не вземе да излезе нещо още по-гадно!). Този пастет обаче е добра идея за целта.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.228 секунди с 22 запитвания.