Спокойно, хора, тук обсъждаме как да подобрим и опазим здравето си, не нашите личности и характери; няма полза от оценки колко някой е по-, а друг е - по-малко... Всеки, спазвайки правилата на форума, има право на мнение, дори на становище, но предпочитам да не вазсейваме обсъжданията и споделянията...
Хм, една от многото нагласи, вярвам налични у пишещите и четящите тук, е непрекъснатото съзнание, че ние сме готови, дори търсим нови знания всеки ден, за храни, напитки, съчетания, рецепти за приготвяне и пр. на уж утвърдени, познати и признати за естествени - за нашите тела - произведения на земеделието...
В този смисъл е добре да споменаваме, периодично, че например, лецитинът в шоколада (вероятно във всичкия шоколад, съдържащ лецитин), е от соя. Но, не от обикновена соя, а от мощните производители от ...САЩ. А тяхната е генномодифицирана!
Както вероятно са генномодифицирани и част от продаваните кълнове, за които на етикета не пише ясно какво има в кутията. Та става дума не само за соята в САЩ, а също за тази по целия свят и да си даваме сметка, че соеви съставки се влагат в най-неочаквани други храни, сладкиши, и кой знае още какво.
Обикновените плодове и зеленчуци не траят много - в студените мази, при поставяне в слама и подходящи температури, влажности и микроби, ябълки, грозде, круши, дюли... се хапват приблизително до края на февруари... Прекрасните туршии с трънки и круши като консерванти, също траят до тогава. (А онова световно известно племе в Тибет - хунза или хънза, има един месец пролетно време, когато пият само вода от изкиснати в нея сушени кайсии)... Т.е., има около месец време всяка пролет, когато няма пресни плодове и зеленчуци, а ние май само си мислим, че ядем плодове и зеленчуци целогодишно - много от тях се берат зелени, съхраняват се дълго, и след това ни се продават ... без да имат особена хранителна стойност.
И понеже е възможно да се опитаме да ги допълним със соеви съставки, покълнала соя... подсещам, че щом дори в държавата САЩ открито почват да посочват вредностите от соята, може би тия вредности са много по-големи, отколкото си мислим, че знаем...