Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Издирвам рецепти за оризово "мляко".  (Прочетена 28788 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« -: 05-07-2009, 12:19:18 »

Здравейте. Предполагам,че знаете за какво става дума - продават го в големите маркети, наред със соевото. Много е вкусно и полезно, но ми идва скъпо -5.70 лв за литър. (Това е продукт,който лично аз мога да употребявам по няколко пъти на ден. )
Някой може ли да сподели изпитана рецепта ? Ще почерпя .
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #1 -: 05-07-2009, 12:44:22 »

Ето една примерна рецепта за мляко от суров ориз (това в магазините е от сварен ориз):
*1 чаша ориз (пълнозърнест), хубаво измит и накиснат за една нощ във вода
*3-4 чаши вода
и ако желаем може да добавим нещо от:
*подсладител по наш избор (мед, фурми, кленов сироп, банан...)
*разни овкусителни от типа на канела, ванилия на пръчица, джинджифил, кардамом, какао, рошково брашно.....

След като накиснем ориза, отцеждаме го и го поставяме в блендера, сипваме водата и добавяме другите неща. Блендираме няколко минути и прецеждаме през тензух или цедка.

Пила съм оризово мляко от кутия и не ми допадна, но сега ще пробвам да си направя сама. Това е стандартна рецепта за оризово мляко. Ако някой знае друга да казва Smiley.

Ако не допада на някой тази сурова рецепта, може да свари ориза.
Активен

Духът владее материята!
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #2 -: 08-07-2009, 18:18:37 »

Явно други рецепти няма да постъпят Sad
Благодаря на Мер и на Вери.
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Лейла
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 313


« Отговор #3 -: 08-11-2009, 21:49:59 »

http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.4130.html
Активен

Самотата е най-скъпо платената свобода.
Лейла
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 313


« Отговор #4 -: 30-11-2009, 22:59:18 »

http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/
тук слагам бозата, не е сурова, но е супер.
Активен

Самотата е най-скъпо платената свобода.
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #5 -: 21-03-2011, 12:52:02 »

Страшен съм. Напипах технологията за любимото ми оризово мляко.
Изпивам по 2 литра на ден. Нямам никакъв дискомфорт, Цял литър влиза като два лева в гъдулка  Smiley
Икономисвам  значителни финансови средства, като не си го купувам от магазина по 4 лв. литъра. Smiley 

Обаче без загряване не става. Оризът не може да се "отпусне" така , както бадемът.
Първо с обикновена кафемелачка  стривам (доколкото може)  сухия кафяв ориз. Заливам го с гореща вода и толкоз - оставям го да поеме.  След един час вече е набъбнал и готов за обработка с пасатора. Добавя се сол, мед , какао и др.  на вкус. На дъното остава минимално количество , което не може
да се разтвори съвсем, но не е фатално, може да се "доусвои" с лъжичка накрая.
Може да се прави по-рядко, по-гъсто, и даже като какаов крем.
Особено радващото е ,че струва стотинки. пеперуди

Освен това мога да дам мнение дали и доколко е необходимо да си смениш пасатора с блендер. (Понеже и аз се чудех доскоро) 
Направихме научен опит при кака Дарби - тя има блендер 700w  , аз отидох с пасатор пак 700w. Правихме оризово и бадемово мляко.  Както и предполагах - разликата е минимална. В полза на блендера естествено. Но не повече от 15-20%.   
Мое заключение : Ако имате добър и мощен пасатор и не ви тежи "ръчният" му режим на работа, не си струва инвестицията  от 250 лв минимум  за блендер, който на всичко отгоре е огромен , каната на добрите модели е стъклена и доста тежка,  и си иска пространството, докато пасатора си стои закрепен на стената.
 Е, ако семейството е голямо и потребява славно, тогава - блендер. 
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #6 -: 21-03-2011, 13:00:00 »

По същия начин се приготвя и бадемовото .само дето водата е студена и си остава 100% суров продукт. (Важният момент- накисва се вече стрит бадемов прах , а не целите бадеми .По-трудно се наситняват цали бадеми отколкото прахообразна маса.)
Но не може да се изпие същото количество както при оризовото. Идва тежичко и ти се счува, че порцелановия кон те зове Smiley 
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Mемория
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 148



« Отговор #7 -: 21-03-2011, 13:22:00 »

Освен това мога да дам мнение дали и доколко е необходимо да си смениш пасатора с блендер. (Понеже и аз се чудех доскоро)

Информация тъкмо навреме Smiley От месеци умувам на кой от двата уреда да заложа. Бате Бино, би ли си споделил марката и модела? Прерових набързо форума, но никъде не си се похвалил.

Може да измъдря и още въпроси, но те ще са в темата "Блендери".
Активен
sis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 173


« Отговор #8 -: 21-03-2011, 14:56:49 »

Благодаря, много за рецептата. Бате Бино , какъв сорт кафяв ориз си купуваш? Другото ми питане е от 1 ч.ч. ориз ли получаваш 2л. оризово мляко.
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #9 -: 21-03-2011, 15:35:01 »

Развам се , че и вие ще се насладите.

- Аз в момента ползвам ориз на фирмата PANINO . Това е китайски ориз, фирмата го пакетира.  Намира се в Метро и в Пикадили. И всякакъв друг ще стане, но е добре да е очистен. Че някои сортове са с разни люспи  и ще се пречкат . То като се вгледаш в самия ориз и  се вижда.
- Ами , Сиси , май май такова е съотношението , но не съм го засичал точно. Но е рентабилно много, ще се убедиш. Кафевият увеличава обема си доста.    А зависи и колко концентрирано ще го харесаш. Аз лично  го правя по-наситено отколкото се продава в магазина.

 memoria, моят пасатор е Braun  и се оказа 600w. В магазина максимално са до 750 гледам моделите. Колкото по-мощен , по-добре. По-малко ще се озорва и ще си запази оборотите, което всъщност е важното за да е ефективен. Понеже оборотите не ги пише, остава да се избира по мощност.  Аз съм ги пробвал един по един и съм засичал субективно като натисна копчето доколко ще ми "ритне" ръката. Защото повече "ритане" значи по-голям въртящ момент.
 - И другото важно е също формата и размера на ножчето. Ще забележиш , че някои представляват само една пластинка, а други са едни такива с по-сложна формма, с по-голяма площ и по-заострени на пипане. Сещаш се  кои ще са по-ефективни Smiley
    И трябва да е марка ,при все  че марките вече не са това , което бяха..
Все пак -Браун, Филипс евентуално..

Но пак най-добре сама да се убедиш, ако имаш познати, да направите пробата . Аз дори и да звуча убедително, винаги препоръчвам и "личното убеждение" . ТО е още по-добро Smiley

Кафемелачката също трябва да е яка. Аз един път я препълних моята с цели бадеми , тя се озори и й се откачи перчицата. Добре ,че отскоро имам много специално лепило ( Pasco fix , 10гр. струва 38 лв, обаче си заслужава) ) и с него я  заздравих пак.
 Ако ще се мелят цели бадеми , да се накланя първоначално мелачката , за да не попадат целите бадеми под перката и да заяде.  Че тогава ако перката е здрава и не се отлепи, натоварването ще понесе електромоторът, което значи - ще изгори.
Но ако се спазва това, мисля , че няма проблем.

Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Даниела
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1580



« Отговор #10 -: 21-03-2011, 15:49:50 »

Непременно ще опитам, да си разнообразя менюто, до сега оризово мляко не съм правила и не купувам готово  заповядай, цвете
Активен
hdeshev
Христо Дeшeв
Global Moderator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 842


Един ученик на пътя...


WWW
« Отговор #11 -: 21-03-2011, 16:04:36 »

...
Важният момент- накисва се вече стрит бадемов прах , а не целите бадеми .По-трудно се наситняват цали бадеми отколкото прахообразна маса.
...

Това ли била голямата тайна.  парти И аз ще пробвам и оризово и бадемово мляко.
Активен

Time waits for no slave!
-- Napalm Death
lindorina
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 93



« Отговор #12 -: 21-03-2011, 16:58:41 »

пеперуди :peperudi:ЕЕЕ,супер сте-бате Бино,благодаря,че даде идеята за оризовото мляко! :flowers2:Честно казано,за мой срам,до сега не бях чувала за него.Но ще се възползвам от чудесните ти съвети и ще докладвам!Иначе днес се заредих и с бадеми и ще си направя и бадемово такова-за него вече знам ухилен
Активен

Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!
http://img.wallpaperstock.net:81/spring-feeling-wallpapers_5137_1024x768.jpg
Mемория
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 148



« Отговор #13 -: 21-03-2011, 17:46:34 »

Мерси за подробностите! Естествено ще продължа с проучванията (случвало се е и по половин година да преглеждам техники, но поне смятам да карам с тях до пенсия). В случая просто се зарадвах на мнение, вследствие от проведен опит, и то безпристрастен, че и от много точен човек:)

Иначе аз още дълго има да чета за всевъзможни блендери-пасатори, кафемелачки-мини резачки, сухи резачки-мокри резачки... Добре, че не е спешно:)

За кафемелачката, четох как преди две години си възнамерявал да тръгнеш с две шепи семена по магазините да ти ги смилат пробно на място. Минаха ли безпроблемно опитите, някаква продаваческа съпротива?
Активен
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #14 -: 21-03-2011, 18:57:37 »

Да, обаче ако бадемите ги смелите в кафемелачката преди да направите млякото в пасатора, инхибиторите остават в бадемите. А инхибиторите се премахват след накисване за 8 часа и изплакване. Освен това този процес става двоен. Един път мелиш в кафемелачка, а след това и пасираш с пасатор. С пасатор става хубав шейк ако се използва суров тахан, бадемово мус или мус от други ядки. Правила съм такива и наистина е бързо, а напитката става гладка като консистенция. Останалите неща ги правих с пасатор. От 5 месеца имам кухненски робот с блендер и мога да кажа, че напарво се родих. Има огромна разлика между пасатор и кухненски робот, но аз правя доста неща. Ако си правите само мляко и начина на Бате Бино става макар, че е малко тромав като изпълнение т.е изисква се предварително смилане на ядките.
Освен това, според мен бадемовото мляко е много по-пълноценен продукт от оризовото и освен това е сурово т.е. има ензими. И още нещо с моя блендер не се налага да прецеждам бадемовото мляко, защото става идеално като консистенция, а пък и аз в повечето случаи го правя на шейк или на таратор.
Активен

бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #15 -: 21-03-2011, 19:02:44 »

Щях щях,( аз много ги нервирам продавачите, защото не обичат да им се задават въпроси )  обаче се сетих, че точно в случая с кафемелачката нямаш алтернатива - те са три моделчета , аз взех най-мощната. Викам си, тая ако не стане и другите няма да станат, но  колкото , толкова. Следващото ниво е вече професионална машина за 600 лв.
Най интересното е че каменна сол, ленено семе , бадеми .. ги мели по-ситно от самото кафе.
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #16 -: 21-03-2011, 20:02:17 »

Е да , Деси , ако слагаш вече моркови, праз ,алабаш и други по-твърди работи - да.
Но както има разлика между блендер и пасатор, има разлика и м-у пасатор и пасатор , нали не си забравила? Smiley 
 Ако се хвана , ще си направя пасатор , по-добър от всеки блендер.  Купувам си ножче за блендер и го слагам на един 3000w  мотор, пъхам го в пасатора   и гледай чудо.  Всичко е въпрос на мощност и ножче. Блендерът всъщност е обърнат на обратно пасатор.
Съгласен съм, че блендерът е вече по-горното ниво на пасатора . Нарочно пасаторите са ги спрели до едно ниво, за да може  да си купиш И блендер.
(Точно както е с фотоапаратите и видеокамерите - фотоапаратът прави по-лоши клипове , а видеокамерата - по-лоши снимки. Нарочно е.  Не че не могат да направят един уред , който да се справя и с двата режима , но нали трябва да се купува мъжката .  )
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #17 -: 22-03-2011, 01:40:33 »

(Точно както е с фотоапаратите и видеокамерите - фотоапаратът прави по-лоши клипове , а видеокамерата - по-лоши снимки. Нарочно е.  Не че не могат да направят един уред , който да се справя и с двата режима , но нали трябва да се купува мъжката .  )
Тц, не е така.  намигам
Хай дефинишън фотоапарати отдавна са навлезли и по нищо не остъпват на камерата. Единственото ограничение беше продължителността на клипчето, но и там вече е овладяно положението.

Иначе Деси е права за бадемовото мляко. Съгласна съм.
Активен
benato
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1467



WWW
« Отговор #18 -: 22-03-2011, 09:22:07 »

Моя блендер е 1000вата и е 100лева. laugh Но пак трябва да се прецежда бадемовото мляко. За да е финно. мммм
Активен



GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #19 -: 22-03-2011, 11:57:34 »

Вери, точно по технически въпроси трябва предпазливо да се спори с технически грамотни индивиди от мъжки пол. Smiley   
Вземи си най-добрия апарат , вземи и добра камера и лично обаче !  си направи пробата и гледай на добър телевизор. Наблегни и на бързо движещи се обекти.  Не сравнявай данни. Данните са за недостатъчно подготвената аудитория. ( Можеш да се пробваш и във фотографските форуми Smiley )

Не се хващайте. Това е една от здравите манипулации на корпорациите: Да цитират една от характеристиките на уреда, а за другите 10, които са много по-определящи- да си мълчат. Така 90% от хората вярват че един апарат с 12 мегапиксела ще направи по-добра снимка от един с 3 мпиксела.  Това е същото като да вярваш, че най-добрата рисунка ще нарисува това дете, на което са дали повече моливи Smiley
 
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Страници: [1] 2 3   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: