Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 [3]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Издирвам рецепти за оризово "мляко".  (Прочетена 27907 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
hdeshev
Христо Дeшeв
Global Moderator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 842


Един ученик на пътя...


WWW
« Отговор #40 -: 03-04-2011, 07:48:14 »

Тъкмо пийвам 100% сурово оризово мляко и даже мисля, че на вкус е по-добро от това, което направих миналия път.  мммм мммм

А ето и как стана при мен:
  • Блендерът ми събира 1.5 л. така че намалих количеството ориз - сложих половин чаена чаша.
  • Накиснах ориза за около ден и половина. От около половин чаша се понаду до 3/4 чаша. Даже и омекна - можех със зъби да го сдъвча. Този път се сетих и да го измия!   търкалям се от смях търкалям се от смях
  • По съвета на Деси сложих ориза на дъното на блендера със съвсем малко вода и го смлях там.
  • Добавих още вода и го повъртях още малко.
  • Сложих сол и мед - на вкус.

Горното стига за оризовото мляко. Аз го опитах и ми се стори добре, но сякаш малко безвкусно (оризово мляко все пак - не е мешана скара). И тук се сетих за нещо, което Деси май беше споменавала - тахан. Сложих лъжица и половина сусамов тахан и повъртях сместа още малко в блендера. Стана страшна работа!  ам-ам

Бате Бино, така като гледам възможните разлики в моята и твоята постановка са или вида на блендера/пасатора или просто самият ориз. Аз залагам на второто. Моят ориз е някакъв супер обикновен кафяв ориз - грабнал съм го от някой магазин (сигурно Хит или Пикадили) и даже не помня точно кога и къде.
Активен

Time waits for no slave!
-- Napalm Death
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3844


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #41 -: 03-04-2011, 08:31:25 »

Важното е че тръгна процедурата , Ице. В "готварството" всичко е от значение. (както и почти навсякъде..Smiley  ) ,  цяло изкуство. Не се удава на всеки , не навсякъде ,където ни гощават , е вкусно, нали? Smiley   Не че не се стараят хората , ама..

Сега предстои вторият етап обаче Smiley .   Да подберем ( както ти си успял) с какво да го доувкосим още повече. Оригинално в кутиите гледам, че всички производители добавят малко слънчогледово масло. То се и усеща на вкус и е приятно. Обаче аз като добавих шафран не стана. Ванилийка също няма да е лошо. И така де, ще си споделяяме.
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
lindorina
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 93



« Отговор #42 -: 10-04-2011, 14:39:53 »

Наздраве с оризово мляко! мммм
Така ,както си четях във форумчето,се сетих че имам един накиснат пълнозърнест басмати от 2-3дена в хладилника.Станах и на бърза ръка,без много да го изкусурявам,го залях първо с малко вода,сложих мед,сол,малко ванилия,канела,няколко парченца звездовиден анасон/много обичам/и го врътнах с пасатора.След това долях останалата вода-и готово.За 1мин.работа.Водата беше само топла,съответно остана на дъното по-вечето ориз,ситен като грис.Него го накиснах отново и ще бъде за следващата порция.Тогава сигурно ще добавя какао,а може и малко кокосово и/или какаово масло.
Ми,да,както казва бате Бино-ще споделяме!
Активен

Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!
http://img.wallpaperstock.net:81/spring-feeling-wallpapers_5137_1024x768.jpg
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3844


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #43 -: 10-04-2011, 18:18:27 »

Ти си напреднала ехеее.Smiley
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
lindorina
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 93



« Отговор #44 -: 10-04-2011, 20:36:56 »

Ти си напреднала ехеее.Smiley
Ехе,я,дори може да те почерпя една чаша от моето оризово мляко,поради две причини-първо,че научих от теб за рецептата и второ,но не с по-малко значение/!/съм се захванала да прочета "някаквите си" около 900,че май и по-вече твои коментара тук във форума,от които научавам доооста неща мъдър fluretaa много интересно,разбираемо и образно описваш всичко, с каквото се захванеш бате Бино!
Активен

Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!
http://img.wallpaperstock.net:81/spring-feeling-wallpapers_5137_1024x768.jpg
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3844


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #45 -: 11-04-2011, 09:14:12 »

Благодаря, Линдоринка. Удоволствието е взаимно. Как беше оня девиз, дето не успяхме да го доживеем реализиран ..  - "От всеки според възможностите, на всеки според потребностите" Smiley
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
lindorina
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 93



« Отговор #46 -: 11-04-2011, 15:26:54 »

Удоволствието е взаимно.
Да,взаимно е и понеже можем да говорим за него,то е удоволствие! притварям очи от широка усмивка
И за да се придържам към темата,да те попитам бате Бино-Бамбино, ;)ти оризовото мляко  го пиеш не много сладко-нали?!И сутрин консумираш ли от него,или само в следобедните часове?
Активен

Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!
http://img.wallpaperstock.net:81/spring-feeling-wallpapers_5137_1024x768.jpg
Даниела
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1580



« Отговор #47 -: 17-06-2011, 09:42:19 »

Днес си направих оризово мляко, не е зле резултата  мммм


накиснах за повече от 24 часа кафяв ориз, измивах го няколко пъти....в блендера първо го смлях с малко вода, добавих мед и ванилия и  още вода...пия го без да прецеждам, така ми харесва  Grin
« Последна редакция: 17-06-2011, 09:45:15 от Даниела » Активен
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #48 -: 17-06-2011, 10:02:19 »

Изглежда привлекателно  мммм !    заповядай, цвете
Активен

бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3844


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #49 -: 17-06-2011, 10:51:47 »

Че даже си го и снимала! Smiley За достоверност Smiley
Даниелче , ти от истинската ванилия ли ползваш? Откъде може да се вземе читава такава?

Аз да кажа , че почти всеки ден пийвам по едно - или оризово или бадемово. (И съм много доволен, особенно ако изчисля колко съм икономисал, като не съм ги купувал от Балев например Smiley )
Нелошо става и с този съвсем черния ориз. Дава още по-характерен вкус.

Бадемовото обаче  има едно уникално предимство: направено по-гъстичко може да те засити успешно, ако се сетиш, че  си гладен, но  излизаш и нямаш никакво време за ядене. Аз си държа стрити на прах бадеми в една кутия и като се наложи -само отсипвам, добавям сол, медец, пасатор  и целият процес - приготовление+изпиване отнема по-малко от минута!  (към 500мл.) Това си е своеобразен рекорд за най-бързо здравословно ядене (че и прясно приготвено )
  (А може би и за най-бързо въобще)
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Ptirinha
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 76



WWW
« Отговор #50 -: 17-06-2011, 11:14:27 »

и даже го е снимала на фона на тема от форума ухилен  търкалям се от смях
Активен
Даниела
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1580



« Отговор #51 -: 17-06-2011, 11:44:41 »

Даже съм го снимала върху същата тема от форума, няма друг начин  Pti ухилен

Бате Бино, и аз почти всеки ден пия някакво мляко, фаворитът ми е сусама на мене  слънце
Но е  по-добре да накисваш първо ядките във вода за една нощ, и тогава да ги блендираш на мляко.
Активен
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #52 -: 30-07-2011, 21:40:58 »

Оризовото мляко не ви ли е някак брашняно на усещане докато го пиете? Все едно пия брашно разбъркано във вода.
Активен

Духът владее материята!
hdeshev
Христо Дeшeв
Global Moderator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 842


Един ученик на пътя...


WWW
« Отговор #53 -: 03-08-2011, 16:45:31 »

Мер, при мен стана леко брашняно първия път - бях сложил повече ориз. После намалих количеството и стана добре. Не съм правил отдавна, че не ми се е завъртал кафяв ориз вкъщи, но ако почна да експериментирам пак по темата, ще доложа.
Активен

Time waits for no slave!
-- Napalm Death
Страници: 1 2 [3]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: