Бенато, много си ми симпатичен, но ще ми позволиш да не се съглася с теб, нали?
Не съм попадала на информация, че бременността е самопречистване на организма, а от това, което знам, струва ми се невероятно. Все пак за да се загнезди яйцето, имунитетът първоначално спада, а след това всички сили на организма се мобилизират, за да пазят и отглеждат "натрапника".
Сърцето и кръвообращението полагат допълнителен труд, дробовете поемат повече въздух, бъбреците увеличават дейността си, за да осигурят прочистване на допълнителните количества кръв. Всички механизми в тялото се задействат, за да поемат по-голямото натоваране.
Склонна съм да приема, че някакво пречистване е възможно при раждането с оглед на кръвозагубата и изпразването на дебелото черво, което според специалисти не се постигало с никоя клизма.
Колкото до стари болежки, смята се, че се "обаждат" като резултат от хормоналните промени и общата мобилизация на организма.
Основно самопречистване мисля, че става единствено при преминаване към ендогенно (вътрешно) хранене, когато поради липса на храна организмът започва да разгражда всичко непотребно (мастни клетки, стари, мъртви клетки, тумори, бактерии и т.н.) и си извлича необходимото - мазнини, белтъчини, въглехидрати, от запасите си. Простичко казано: самоизяжда се.
Няма да се разпростирам в обяснения какво и как се случва, всеки може да си прочете книжки по въпроса. Само ще вметна, че еднодневно въздържане на кърмачки от храна по религиозни подбуди е изследвано още 1950 – 1960 от някакви американски лекари и го допускат, стига майката да има желание и да е добре хидратирана. В първите 2-3 дни от гладуването организмът оползотворява резервите от глюкоген и след това преминава към разграждане на мазнини, т.е. кръвта не е кой знае колко наситена с токсини. Е, зависи от общото състояние на човек, да обобщавам е несериозно. Повечето спецове застават на „безопасната страна”, т.е. отричат напълно. Намират се и такива, които са склонни да го приемат, но подчертават, че ако майката има съмнения, по-добре да не прибягва до глад. (май в темата за бебетата коментирахме кърмене и гладуване).
Не подкрепям и тезата, че токсините преминават от кръвта директно в кърмата. Вярвам, че тази съвършена машинка, нашето тяло, е достатъчно умна да различи „храна” от „боклук”. След като органите, които отговарят за елиминиране на отпадъците са дебело черво, черен дроб, бъбреци и кожа, защо кръвта ще пренася токсини обратно към клетките, вместо да ги експедира към депата за елиминиране?! Мои си разсъждения – това, че имам сърце не ме прави кардиолог, нали?
Кейт, не съм се запознала с твоя случай (2 мес. не посещавах форума, назад съм с новостите) и не знам какъв е опита ти с гладуване и пречиствания. Ако сега прохождаш, подкрепям Бенато, че е по-разумно да изчакаш. Иначе аз с годините свикнах да си слушам моето си тяло и когато иска глад – гладувам.
Ама мноооого дълго се получи, а исках само до помоля
Деси да напише ред – два как е структурирана книгата.
Благодаря предварително!