Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: суровото кашу не било сурово  (Прочетена 17447 пъти)

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...

вижте какво ми попадна снощи... в статията се твърди, че суровото кашу и макадамията всъщност се напичат и варят при отделянето на обелката и в действителност изобщо не са сурови  ???

http://www.living-foods.com/articles/rawcashew.html
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #1 -: 11-05-2009, 00:04:35 »

Това не го знаех и е много жалко - ще трябва да мина на орехи и шам фъстък :)
Активен
Духът владее материята!

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #2 -: 11-05-2009, 14:50:56 »

Много странно, че всички големи имена в суровоядството готвят с кашу... Никой нищо не е казал за него. Но пък в Америка има и магазини за суровоядци...
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #3 -: 11-05-2009, 16:40:58 »

Аз това го знаех отдавна, но защо правите сравнение с продуктите, които продават в Америка и тези, които се предлагат тук?
Активен

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #4 -: 11-05-2009, 16:53:43 »

Защото накрая на статията предлагат да си поръчаш от тяхното сурово кашу. И тъй като в много клипчета, рецепти и сайтове, които съм гледала, суровоядците си приготвят ястия с кашу, си помислих, че може би имат повече достъп до наистина сурово кашу. Иначе, предполагам, нямаше да включват кашуто.
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #5 -: 11-05-2009, 18:19:19 »

Според мен суровоядството в Америка е супер комерсиално и всичко се прави за печалба като спекулират с желанието на хората да се хранят здравословно. Като се започне от готови сурови храни и се стигне до издаване на книги, провеждане на курсове и т.н.-същинска печелбарска индустрия. Не мисля, че трябва да се вярва на всичко написано. То си личи кога кашуто е сурово, вкуса му е на сурово и е по-мекичко като го сдъфчеш, а печеното е с кафяв загар и е хрупкаво.
Активен

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #6 -: 11-05-2009, 18:55:55 »

Деси, съгласна съм с теб - доста е комерсиализирано суровоядството там... Но доколкото разбирам от статията, дори и суровото кашу, което се продава, всъщност не е сурово, защото преминава през силно топлинен процес, за да се махне отровната за човека обвивка. С една дума-няма сурово кашу, освено това, което те предлагат, защото си следят процесите на отглеждане и махане на обвивките...... Не знам и аз вече  :)
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #7 -: 11-05-2009, 22:33:18 »

Деси, аз това го интерпретирам, че по принцип кашуто така се вади от шушулката и за да е суровоядско трябва да се извади по друг начин, който вероятно е много по-скъп и дълбоко се съмнявам, че кашуто което идва в България е такова...  :-\
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Станислава

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 31
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #8 -: 12-05-2009, 20:38:21 »

Аз също наскоро научих, че суровото кашу всъщност не е сурово. За да се махне обвивката му, то се нагрява с пара при температура по-голяма от 45 градуса и затова не се води сурово. За да не се нагрява кашуто, отровната обвивка се маха ръчно. И това прави цената му значително по-висока. Пробвах го и действително има разлика от това, което е масово разпространено. По-жилаво е и цвета му е малко по-сивкав. На вкус също е малко по-различно.

Друг продукт, който не е суров, това е кленовият сироп. В една книга с рецепти за суровоядци прочетох, че той няма как да бъде суров, но това било едно малко сладко излючение  :D

Друг продукт, който много трудно може да се намери суров, това е пчелния мед.
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #9 -: 12-05-2009, 21:17:41 »

Хмм... какво имаш превид под това, че медът не бил суров? Баща ми гледа пчели и според мен си е напълно суров?  ??? Или имаш превид, че пчеличките го обработват и в крайна сметка не е суров?

Аз друго да ви кажа за био меда, понеже нали знам баща ми как го прави... Ми те кошерите се "подхранват" с по няколко килограма захар за да презимуват... Като им извадите на пчеличките почти всичкия мед, тоест храната им, как да изкарат зимата горките? Той даже оставя по 1-2 пити мед в кошер, но не им стига. А си представям масовите производители на мед колко оставят... И познайте голяма част от "чистия мед" дали всъщност не е хубава бяла рафинирана захар, малко преработена от пчелите?

Та май кленовият сироп е по-добрият вариант, вярно че не е суров, ама поне си наясно какво консумираш, а при меда не е много ясно...  :-\
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #10 -: 12-05-2009, 21:31:22 »

Олеее, това за кленовия сироп вече е съсипа... Беше ми единствената алтернатива на меда за подслаждане  :-[  Тук агаве скоро няма изгледи да продават, стевията са я спрели от производство, защото била силна конкуренция на изкуствените подсладители... Та, направо не знам... Май просто няма да си правя нищо, което се нуждае от подслаждане, различно от фурми.
А за меда съм чувала още по-гадни работи. Че за зимата масово им давали и яйца  ??? Направо поразително.....

Но горещо ви благодаря информацията за кашуто и кленовия сироп. Имам още и от двете, та ще видим какво ще ги правя.... А при макадамията как стои въпросът? И тя ли със сигурност се нагрява?
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #11 -: 12-05-2009, 21:42:10 »

Радулка, кленовият сироп ти е просто 2% дето не си суровоядка, не вярвам да консумираш повече от това, защо се притесняваш толкова? 100% суровоядец е много трудно, като се има предвид колко неща ни липсват в България...  :-\

Макадамията явно и тя като кашуто, и двете са обелени, а не като бадемите или орехите да се продават в обелка, значи обелката им е махната по някакъв начин и само си представяме какъв начин... Честно казано макадамията лесно ще я прежаля (въпреки че много ми харесва), и без друго ми идва скъпо... Обаче кашу мисля да продължа да ползвам, но много рядко, в някои сладкиш или нещо по-специално, защото придава много специален вкус... Все пак и кашуто и кленовият сироп, въпреки, че не са сурови, са много по-добър вариант от всичко друго несурово, което се продава...
« Последна редакция: 12-05-2009, 21:43:49 от marulka »
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #12 -: 13-05-2009, 10:50:48 »

Кленовият сироп, въпреки че не е суров, също има много положителни качества, тъй че не се притеснявам да го ползвам. Той е нищо в сравнение с готвената веганска манджа, например. Предпочитам кленовият сироп пред всякакви други термично обработени храни, било то и органик и вегански.
Медът, който се води за суров (до колкото знам) е този, който е извлечен от студено пресоване пити - води се пресован мед (а не с центрофугиране - при което почти всички ензими и полезни вещества се окисляват), съхранява се на тъмно място в стъкло, а не в теникии, не се загрява повече от 42 градуса (при евентуална нужда от втечняване) и пчелите не са захранвани със захарен сироп, тъй като захарта не е "сурова" (тоест през зимата им е оставено достатъчно количество мед). В България от известно време се продава пресован мед, но най-вероятно не са спазени останалите изисквания, за да се нарече суров. Пък и аз не съм намерила медар, на който мога да имам 100 % вяра за каквото и да е. Освен сама да си отглеждам кошери - те ще са био, сурови и добрия живот на пчеличките ще е приоритет пред нуждите ми за мед... Анастасия е описала един вариант за кошер, който да е удобен за пчелите...

За суровото кашу - в Америка се описва като 100% truly raw, преди се чудих защо truly, но вече ясно защо. Не вярвам да спра да ям напълно кашу, но ще наблягам на орехите и другите по-сурови ядки :).
Активен
Духът владее материята!

Станислава

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 31
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #13 -: 14-05-2009, 10:27:59 »

Това, което написах е само с цел информация, която идва от личния ми опит  :D, понеже видях, че има объркване по въпроса за кашуто. Аз самата не съм даже и вегетариянка, макар че избягвам животинските храни и се старая да включвам повече сурова храна в менюто си. Затова чета книги по темата и съм запозната с някои основни въпроси. Възхищавам ви се, че имате силата да следвате суровоядството. Надявам се и аз някой ден да успея.

Относно меда: Не съм казала, че няма суров мед, а само, че трудно може да се намери такъв. Масовия мед се загрява в процеса на извличане от питите и затова вече не е суров. Суровия мед е познат като суров (Raw) или студено пресован.

Относно макадамията: Взех си сурова макадамия, но понеже не съм опитвала "сготвена" :D, не мога да кажа дали има някаква очевидна разлика при нея, както при кашуто. Аз лично не мисля, че магазините за сурови храни лъжат по тези въпроси.

Други храни, които трудно могат да се намерят сурови това са тахана и маслата от ядки. Не става въпрос за олио от ядки, а масло (както фъстъченото масло). При производството им те се загряват.
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #14 -: 14-05-2009, 10:36:41 »

Масовият тахан се прави от печен сусам, нали. Аз опитах суров тахан и беше коренно различен. Затова вече сама си правя тахан. Или по-скоро ползвам брашно от сусам, което смелям преди употреба - много ароматно става.
Активен
Духът владее материята!

Станислава

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 31
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #15 -: 14-05-2009, 11:19:46 »

Не знам как се прави тяхана. И аз съм опитвала суров и е много по-различен. Освен че се прави от печен сусам, вероятно също се стерилизира при консервирането.
На всички заклети суровоядци препоръчвам тази машинаhttp://www.vitamix.com/
Сигурно я няма в България, много е скъпа, но е невероятна и ако можете да се сдобиете с нея горещо ви я препоръчвам. Това е един от основните уреди на хората, които се хранят със сурова храна. А цената може да се компенсира от парите за готварска печка. :)
Аз бях много скептична към този уред, но след като го пробвах действително видях колко много неща може да прави. Сусамовия тахан не е никаква трудност за него. Само се слагат сухите, сурови семена и след минута-две става на тахан. Абсолютно пресен и суров. В сайта могат да се видят заснети на видео още много приложения.
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #16 -: 14-05-2009, 14:23:59 »

Като заговорихме за тахан, аз успях да си намеря суров на фирма Балчо. Барчетата ми станаха много вкусни! :)
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #17 -: 14-05-2009, 16:01:52 »

Други храни, които трудно могат да се намерят сурови това са тахана и маслата от ядки. Не става въпрос за олио от ядки, а масло (както фъстъченото масло). При производството им те се загряват.
За маслата от ядки задължително се правят от печени такива. От сурови нищо не става. Наш приятел е точно в този бранш и ни е разказвал. А тахан не купувам, меля си суров сусам на брашно.

Станислава, къде живееш, ако не е тайна? И ние сме с този блендер. ;)
« Последна редакция: 14-05-2009, 16:03:34 от Вери »
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #18 -: 14-05-2009, 16:08:07 »

тахан си купувах от този печения преди, после реших, че искам суров и се опитах да си смелям, но не може да стане така фин и не ми харесва  :-[

забелязах, че в магазините има няколко вида, на някои си пише, че са от опечени сусамови семена, но сега взех един, на който пише, че е от изсушени и механично смляни сурови семена... да разчитам ли, че е вярно? доколкото забелязах, тези от печен сусам седят като цялостна смес в буркана, а този суровия се е разделил на 2 слоя - гъсто отдолу и мазнина отгоре... да разчитам ли, че е признак на суровост?  ???
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:суровото кашу не било сурово
« Отговор #19 -: 14-05-2009, 16:12:34 »

Освен че се прави от печен сусам, вероятно също се стерилизира при консервирането.

Мисля, че не се стерилизира, едно време бях на гости при едни хора в Сандански, които тъкмо си правеха домашен тахан ли, фъстъчено малсо ли беше (тогава не правех разлика, само помня, че беше супер вкусно) и просто го запечатиха в буркани - то се запазва. Самият процес на приготовление нямам представа как го правеха обаче.
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels
 

Страницата е създадена за 0.065 секунди с 22 запитвания.