Ще ви опиша това, което ми каза преди две години един мой познат - виетнамец, който живее в САЩ. Той е будист, практикува бойни изкуства и медитация, а също акупресура. Когато се запознах с него преди две години, беше на 52-53, но изглеждаше на не повече от 30. Не страда от някакви заболявания, вегетарианец е, но мисля, че яде и готвени, не само сурови неща. Той ми каза, че ведтъж годишно провежда следното очистително гладуване от 20-25 дена. За целта, обаче, отива в планината - в някакъв будистки манастир близо до Сан Диего.
Ето и самата процедура: започва със сангха праксалана (не съм сигурна, дали е точно варианта, описан на този сайт или разновидност, не съм го питала). След това не се захранва, а направо преминава към пиенето на вода. В един литър вода (най-добре изворна) изстисква сок на един лимон (в началото е използвал по два), слага щипка сол, половин чаена лъжичка захар (или мед), няколко капки сок от стрита люта чушка. Всичко това символизира петте елемента в китайската медиина - водата си е елементът вода, сладкото - земя, люто - огън, солено - въздух, кисело - дърво (само за последните две не съм сигурна - може да съм ги разменила). В продължение на 20-25 дни пие 1.5 - 2 л. вода (може и до 2.5 л), приготвена по този начин. Езновременно с това прави гимнастика (при това доста интензивна - мисля даже, че гимнастика не е точната дума, по скоро тренировки) и медитира ежедневно.
В деня, в който е решил да се захранва, прави зеленчукова супа. Предварително - още преди началото на гладуването - си е подготвя няколко резенчета джинжифил, които изважда и държи няколко минути на открит огън, после ги изяжда. Каза, че джинжифилът стимулира отделянето на стомашен сок. След това консумира супата и 2-3 дни се храни с такава супа, преди да премине към обичайното си хранене.
Не съм правила това гладолечение. Описах го тук, защото мисля, че някой може да го сметне за полезно. Спомням си, че се оплаках на Хунг, че след като спрях да спортувам, напълнях с 15 кг - и той ме пита "Какъв е проблемът? Отслабни!" Между другото, доста се учуди, че знам за сангха.