:kisss:Няма риск...има сааааааамо незнание, неумение и неразбиране....
Плутарх .Успоредни животописи. София,Народна култура, 1981 г./за Александър Македонски/
Най-добра представа за външността на Александър дават статуите на Лизип.Пък и той сам смятал единственно Лизип достоен да го извайва.Именно това ,което много негови приятели и наследници по-късно подражавали - спокойно наклонената на ляво глава и чаровният поглед,-Лизип предал точно...
.....В спомените на Аристоксен съм чел, че неговата/на Александър/ кожа издавала приятен дъх, а устата и цялото му тяло благоухание, с което се изпълвали дрехите му.
Причината за това е вероятно температурата на тялото, неговото тяло било с висока температура,огнено.Според Теофраст благоуханието се получава от изпарението на влагата при висока температура.Затова по сухите горещи области на земята има най-много и най-хубави аромати, защото слънцето отнема излишната за телата влага, от която иначе се поражда гниене.Но високата температура, вероятно била пичитна Александър да бъде гневлив и склонен към пиене.
Още в юношеството се изявила умереността на неговата натура.Докато във всичко друго се увличал стремително, изведнъж за телесните удоволствия оставал хладен и не проявявал в тях особена страст. С.23-24
......Александър бил вече в Азия, когато научил, че Аристотел публикувал някои от тези учения.Написал му писмо , в което казвал откровено следното за философията:”Александър желае всичко добро на Аристотел.Неправилно си постъпил, дето си издал ученията , предназначени само за слушане.Ами по какво ще се различавам от другите хора, ако науките, които съм учил, станат достояние на всички2Аз бих искал да се различавам от хората не по могъщество, а със знания и опит в най-ценното.Бъди здрав.”Аристотел успокоил засегнатото му честолюбие и се защитил, като казал, че тия науки , макар да са издадени , все пак не са издадени.Наистина учението за метафизиката е написано така, че не би могло да служи за учене и обучаване, а само като помощно средство за тия, които вече са го изучили. С.26
....Бил изключително въздържан и в яденето.Проявил това качество и в много случаи , изразил ги и в думите си към Ада, която нарекъл своя майка и направил царица на Кария.В знак на признателност тя му пращала всеки ден какви ли не лакомства и сладки неща, а накрая му пратила и най-способните си готвачи и сладкари.Той каза, че няма нужда от тях.По-добри готвачи били навиците, които му създал неговият учител Леонид:вместо закуска-поход на разсъмване, вместо обяд- малка закуска.”Същият този човек бъркаше в леглото и в дрехите ми да провери да не би майка ми да е сложила някое лакомство или нещо излишно.”
С.39
....От работа обаче не можело да го отклони нито вино, нито сън, нито компания , нито жена, нито зрелища. С.39