Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Авокадо  (Прочетена 20908 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Nel
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 80


Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста м


« -: 30-05-2009, 06:38:46 »

Любопитно

Преди да бъда практична, обаче, ми се иска да споделя няколко интересни неща, които разбрах за авокадото:

авокадото е плод на дърво от семейство лаврови. Познати са между 400 и 500 вида диви и култивирани сорта. Плодът узрява едва когато се откъсне от дървото.
познато е още на ацтеките и маите. Названието му идва от езика нахуатъл , на който думата ahuacatl означава тестиси.
класифицира се като “неутрален” плод, защото притежава хранителни съставки и вкусови качества и на плод, и на зеленчук.
от семката можете лесно да се сдобиете с красиво дръвче за дома или градината си.
листата, кората и ципата на дървото, както и семката на плода авокадо са опасни и дори смъртоносни за много животни, като котки, кучета, едър рогат добитък, кози, зайци, птици, риба и особено за коне.
Авокадото се счита за “еволюционен анахронизъм”. Тази история е доста интересна: заради токсичната си за повечето животински видове семка (не се заблуждавайте от големината й, това не е костилка), авокадото не може да използва метода на разпръскване на семената си чрез поглъщането им от животни. За да може да се разпространи по този начин, животното трябва да може да погълне с храната си целия плод и след това да го изхвърли, също почти цял. Толкова големи животни няма много, много отдавна. Логично е когато животинските видове с достатъчно големи размери за нуждите на размножаването на авокадото са изчезнали, то растението също да изчезне. Но, за щастие, не е. Защото хората са започнали да го култивират. Днес дивите сортове авокадо са с доста дребни плодове.
Но нека бъда по-прагматична.

Защо авокадото е полезно?

биохимичният състав на авокадото, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, дава достатъчно протеини, за да замести напълно месото и сиренето в дневното хранене.
Хранителна информация: без натрий и холестерол; много богато на калий, желязо, цинк и магнезий, на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6 и на моно-ненаситени мазнини (лесно усвоими от организма). Съдържа 218 калории за 100 г.
смята се, че лекува диабет, високо кръвно налягане, язва, гастрит, анемия, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, укрепва имунната система, засилва метаболизма, действа против туморни и ракови заболявания. Прочиства кръвта, регулира месечния цикъл и други гинекологични проблеми, и почти няма болест, при която то да няма благотворен ефект. Тонизира нервната система и психиката.
Още малко практични съвети:

Авокадото не се подлага на термична обработка, защото започва да горчи. Консумира се само в суров вид.
За да е готово за консумация, плодът трябва да е мек, но не на петна. Ако си го купите твърд, оставете го за няколко дни на стайна температура, за да узрее.
Активен
Radula
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 710


WWW
« Отговор #1 -: 30-05-2009, 23:36:53 »

Любимото ми авокадооо!! (sun)
Активен

Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
Ками
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 303


Знанието се превръща в сила, когато се прилага !


« Отговор #2 -: 31-05-2009, 01:30:17 »

Обикновено можем да разберем как точно би могъл да ни помогне някой плод, зеленчук или ядка - според цвета, формата, устройството си . . .
Така например авокадото, синия домат и крушите са полезни за матката и шийката на матката. Ако жената яде едно авокадо седмично, то балансира хормоните, намалява нежеланото тегло и предотвратява риска за образуване на рак на шийката на матката. При това са необходими 9 месеца за отглеждане на авокадото от цъфтенето до узряването на плода. Има над 14 000 фотолитични химични съставки на храненето във всяка от тези храни ( съвременната наука е проучила и наименовала само 141 от тях ).
Активен
Ками
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 303


Знанието се превръща в сила, когато се прилага !


« Отговор #3 -: 31-05-2009, 22:57:49 »

Лечебни рецепти с авокадо :

- За облекчаване на сърбежа при псориазис е добре да се изяжда половин плод авокадо на ден.
- При запек се препоръчва " разслабителен сандвич " : 2 обелени и пасирани плода авокадо се смесват с 3 супени лъжици ябълков оцет и 1 чаена лъжичка лимонов сок. Получената смес се намазва на тънка филия ръжен хляб. Ефектът идва след 2 часа след консумирането на сандвича.
- Отвара от листата, семената и кожата на плода се използва за лечение на диария и като противоглистно средство.
Активен
Keit
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 105



« Отговор #4 -: 13-12-2009, 17:07:31 »

Преди около два месеца си засях три семки от авокадо. Двете се разпукаха и започна да излиза кълнче.  браво, аплодирам
Активен

С желание всичко се постига!
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #5 -: 13-12-2009, 17:43:32 »

И ние вкъщи си засадихме костилка от авокадо която вече покълна.
Активен

kriss
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 229


обичам те ... живот


« Отговор #6 -: 13-12-2009, 22:06:23 »

Аз имам метър клонка вече  Grin
Активен
Keit
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 105



« Отговор #7 -: 14-12-2009, 11:25:52 »

Като стане метър и половина клонката, било добре да се подреже върха, за да се разклони.
Активен

С желание всичко се постига!
Даниела
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1580



« Отговор #8 -: 14-12-2009, 13:31:17 »

и аз имам две засадени наскоро семки  Grin от два вида авокадо...обаче на вкус още не ми е особено сладко- на салата си го правя или го ям с ядки
Активен
benato
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1467



WWW
« Отговор #9 -: 14-12-2009, 14:18:53 »

Така де,пробвай със зехтин,лук и подправки(кимион,черен пипер,кориандър) мммм Аз днес това ще ям+маслини,ядки и салата laugh
Ако ядеш хляб,на филийка е супер bleh
Активен



GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".
Даниела
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1580



« Отговор #10 -: 14-12-2009, 15:03:49 »

хляб ям, ще пробвам на филийка  слънце ...от скоро  вместо хляб пека чапати, много ги харесват вкъщи  слънце
Активен
Angie
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 839



« Отговор #11 -: 14-12-2009, 15:09:42 »

Дани, видях ти аз апетитните чапати, трябва да кажеш как ги правиш!  ам-ам
Активен
Даниела
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1580



« Отговор #12 -: 14-12-2009, 15:12:05 »

 мммм ще пиша в дневника  слънце
Активен
Даниела
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1580



« Отговор #13 -: 16-12-2009, 18:42:24 »

Бенато  заповядай, цвете на филийка наистина е супер авокадото, отгоре го поръсвам със смлян сусам и ленено семе.
Активен
benato
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1467



WWW
« Отговор #14 -: 16-12-2009, 18:47:52 »

 мммм laugh
Активен



GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".
canat
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 524



« Отговор #15 -: 16-12-2009, 19:15:04 »

на филийка наистина е супер авокадото, отгоре го поръсвам със смлян сусам и ленено семе.
това казват бил перфектня обяд. Аз пък слагам отгоре малко зехтин и мащерка
Активен
kobretta
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 59



« Отговор #16 -: 16-12-2009, 22:40:58 »

Аз пък като е мекичо го ям като ябълка. Много ми е вкусно. Иначе предимно на салати - обожавам ги! И по този повод да споделя снощното си неблагоразумие...  търкалям се от смях Бях купила авокадо, но твърдо. Чаках, чаках няколко дни да омекне и на четвъртия си казвам аааа да му се не види авокадото, ще го изям, какво като е твърдо... Нарязах си там другите неща за салатата и беля авокадото, ама то наистина твърдо. Наложи се да го стържа на ситното ренде. Точа се аз за вкусна салата и като я опитах щях да пукна от горчивина. Ама нали съм от пестеливите  ама че съм и като знам, че едно авокадо е 2 лв. и в салатата съм сложила орехчета и т.н., сърцето ми се скъса и я изядох, не мога да я хвърля. Ама голяма мъка беше. Дълго след това ми горчеше. Казвам ви го, за да не ви се случи и на вас.  bleh
Активен

Свою болезнь ищи на дне тарелки.
kriss
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 229


обичам те ... живот


« Отговор #17 -: 16-12-2009, 23:31:56 »

Мда яде се меко и натискайки кората да стои еластична , в Асеновград се намират все зелени и пада едно чакане , но пък съм чела че не е хубаво да почернява съвсем кората а дас той леко на петтна и да си е още зелена
Активен
Angie
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 839



« Отговор #18 -: 17-12-2009, 00:44:08 »

Аз започвам да си мисля, че има два вида авокадо- едното е малко, а другото е голямо. Малкото съвсем спокойно си го оставяш да седи, кората му става тъмно кафява, няма нужда да е в хладилник- когато го отвориш отвътре си е супер. А голямото, вярно че не съм го оставяла да му покафенее кората, но ако седи по-дълго, май отвътре месото му също на места покафенява...но може и да не съм забелязала правилно..ако имам възможност скоро ще тествам и ще докладвам. Кобретке, щом ти е нагарчало, значи хептен зелено си го яла Sad
Активен
canat
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 524



« Отговор #19 -: 17-12-2009, 00:48:05 »

има 3 вида авокадо, освен двете които ти избори има  и трети - голямо, светло зелено и не толкова мазно и ароматно авокадо
http://www.practicallyedible.com/edible.nsf/pages/avocado
« Последна редакция: 17-12-2009, 00:51:05 от canat » Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: