Начало   Помощ Вход Регистрация  
Форум Земя назаемПречистване на духа и тялотоДуховно израстванеТема: Да се опитаме ли да формулираме какво точно е ЕГО ? :)
Страници: 1 2 3 [4]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Да се опитаме ли да формулираме какво точно е ЕГО ? :)  (Прочетена 41698 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3873


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #60 -: 09-03-2015, 10:48:17 »

( Според мен)  – Славен коментар, Венци!  flowers2
Чака ред следващото подобно абстрактно и натрапвано с цел манипулация понятие - т.нар. "позитивно мислене" . ухилен  Ще пусна отделна тема за него  някой ден. 
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1044


Познай себе си.


« Отговор #61 -: 09-03-2015, 20:02:03 »

Хм, това за непрекъснатото въвеждане на нови чужди думи в прекрасния ни български език първо ме вбесяваше (като бях на 25-35), след това ме ядосваше (от 35 до - примерно 50-55), по-късно ме дразнеше... Все по-ясно разбирам, че склонността, уж скритото желание да се използват "нови", а всъщност само чужди думи е неспираем процес. Има го и в други европейски езици, но е в различен мащаб.
Причината за неспираемостта е желанието за изпъкване, издигане, дори възвеличаване на личното Аз= Его (от гръцки Εγω = аз, бел. моя намигам). Поради усещане, дори осъзнаване на личната незначимост, недоученост, страх от недооценяване, ниска самооценка и още кой знае колко причини, достатъчно голям брой хора всекидневно използват все нови и нови чуждици, дори използват нови чуждици вместо по-стари; в повечето случаи - неподходящо, както казаха Бино и Венци... Следват много често неясноти в общуването - и устно и писмено - необходимост от доуточняване, ненужна елитарност на езика и т.н. и т.н.
За едното недооценено Его... Много смешно и много тъжно. Това е ужасяващ за мен пример, как сборът от случващи се безброй събития в един народ, постепенно води до унищожаване на езика ни, а не до неговото развитие...
И дори това, че разпалено обсъждаме темата тук и вероятно в още други форуми, не може да промени посоката на упадък.
Съчетаването на накърнено (по много причини) Его води в крайна сметка до унищожаване на езика ни.
А ООН дава големи пари за да изпрати специални, нарочни учени в някое изчезващо племе, за да запишат изчезващия им език... Защо? Защото всеки език е безценно достижение на човешкото развитие... и си заслужава да бъде запазен завинаги.
Измислянето на много нови думи за назоваване на едно понятие и придаване на ненужно много значения на едно понятие може и да не е целенасочена програма на зъл гений, но затруднява, забавя общуването, развитието, животите ни.
По случайност днес имах опит за разговор с човек, който смяташе, че думата "екран" е остаряла и сега трябва да се казва "дисплей" и "монитор" -- когато говорим за екраните на компютри и телефони  търкалям се от смях. И било остаряло и неправилно да се казва "преносим компютър" - трябва "лаптоп" дя се казва... и т.н. Това са вторичните и третични въздействия от накърненото Его на първите, въвели ненужните чуждици в езика ни...
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
VENCI
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 82« Отговор #62 -: 09-03-2015, 20:09:41 »

  ухилен  Оох божке, а пък за туй чудо "позитивно мислене" си имам кратко обяснение: С позитивното мислене искат да накарат човек докат' са усмихне - да са озъбва!
Активен
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1111


« Отговор #63 -: 09-03-2015, 23:34:05 »

Световните тенденции са, на една дума да се прикачват колкото може повече значения и за едно и също нещо да се използват много различни думи. И заинтересованите само седят и гледат как населението оглупява бързо и с радост! Ето заради такива игрички с вербалистиката се изгубва истинското значение на думите и никой не знае какво значи "Его", и много други думи....и затова се нароиха безброй безплътни думи, затова бръщолевенето стана на почит. Защото всеки иска да каже нещо, ама като не знае кое какво значи, се получава едно безкрайно словоблудство.

всичко това е точно така!
думите се изпразват от съдържание и всичко това е умишлено.
Активен
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1111


« Отговор #64 -: 09-03-2015, 23:38:16 »


Чака ред следващото подобно абстрактно и натрапвано с цел манипулация понятие - т.нар. "позитивно мислене" . ухилен  Ще пусна отделна тема за него  някой ден.  

непременно го стори!
чакам с нетърпение и "позитивизъм"!  ухилен
 ще е полезно!   flowers2
Активен
Криси
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 12


« Отговор #65 -: 02-09-2015, 15:59:27 »

  Егото трябва да бъде развивано в посока на най-силната, най-ярката страна на човека, не в тази която той е несигурен. Това не означава че нередностите и недостатъците трябва да бъдат толерирани.
 
 Ето история на човек със силно развито его.
 Човекът с буковата гора =) http://www.vbox7.com/play:5d7f7ef817
« Последна редакция: 02-09-2015, 16:01:26 от Криси » Активен
Страници: 1 2 3 [4]   Нагоре
Изпечатай
Форум Земя назаемПречистване на духа и тялотоДуховно израстванеТема: Да се опитаме ли да формулираме какво точно е ЕГО ? :)
Отиди на: