Много ти благодаря за информацията Зина!
--------------------------------------------------
Постарах се да изровя малко информация за неосведомените като мен по повод пробиотиците
Кефир
Кефир е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Особено популярна е в Русия и бившите съветски републики.
Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна. Възможно е и използване на конско мляко – нарича се кумис.
Повече информация: http://goo.gl/dnQXYcМисо
Мисо /Miso/ е традиционна японска подправка, която е обявена за една от най-полезните в целия свят. Въпреки че я наричаме подправка, мисото по-скоро е гъста и лепкава паста, която има много солен вкус и наситен аромат. Мисо се произвежда от процеса на ферментация на соя, ечемик или ориз, които са накиснати във вода, сол и специален вид плесенна гъба, наречена „кохи“.
Процесът на ферментация е доста дълъг – трае седмици или дори години. Вече ферментиралите продукти се смилат на фина паста.
Повече информация: http://goo.gl/FTY07uКисело зеле
Любимото у нас кисело зеле намира място сред храните с пробиотици.
Полезните бактерии се образуват при ферментацията му, ако към него
не е бил добавян оцет.
Киселото зеле е хранителен продукт, получен при ферментацията на пъпките на зелето в специално приготвена саламура, основно под въздействието на лактати.
Повече информация: http://goo.gl/Izm02TКисело мляко
Киселото мляко е най-известният и разпространен източник на пробиотици.
То помага за регулиране на храносмилането.
За да сте сигурни, че киселото ви мляко наистина действа като пробиотик се препоръчва да си го приготвите у дома.Повече информация: http://goo.gl/JwydPNГауда
Макар много храни да съдържат добри бактерии,
не всички успяват да достигнат до храносмилателната система, защото не са достатъчно устойчиви.
Добрите бактерии в някои ферментирали, меки сирена обаче успешно достигат целта си.
Такива има ви сиренето Гауда.
Сиренето гауда е традиционно холандско твърдо сирене с минимум 30-48% мазнина, произвеждано от краве мляко.
Повече информация: http://goo.gl/KZtMkYКисели краставички
Ако киселите ви краставички са приготвени
само със сол и вода, без оцет, значи са богати на пробиотици.
Хлябът с квас
Хлябът с квас не е много лесен за приготвяне.
Но пък е много полезен за стомаха.
Хлябът с квас е богат на лактобацили, които се грижат за доброто храносмилане.
Квасеният хляб е по-ароматен, бухнал и полезен от този с купешка мая, но първото му приготвяне от самото начало до края отнема около седмица. Имате ли веднъж квасен хляб - имате основа за приготвяне на следваща доза квас.
Повече информация: http://goo.gl/II9iEk