Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 [3] 4 5   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Дневникът на Тони :)  (Прочетена 21446 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Shangrila
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 179



« Отговор #40 -: 14-11-2015, 15:55:03 »

Newly, с лъжица обирам каквото има от дъното, но никога не ми е правило впечатление дали остава много или малко там.. няма какво да се притесняваш.
Не консумирам хляб, но си хапвам ориз, картофи и елда - като наблягам на ориза и елдата и от време на време картофите, всичко според сезона - това ми е хляба на мен.
За навън си вземам ядки, те ми стопират всякакви помисли.

Сладко.
Сладко, освен плодовете си правя и сладки от ядки.. от типа на сусамките ако се сещаш.
Натрошени ядки с мед, натрошено ленено семе и малко чия, разстилам върху фолио и мятам в хладилника да стегне.
Ако си фен може да добавиш и кокосови стърготини.
Ако ядките ти са много влажни може да ги метнеш малко във фурната за да поизпръхнат.
Така като спомена тиква, моята идея за десерт е печена тиква, която се нарязва на малки парченца и се поставя в купички в хладилника да се изстуди.
Преди сервиране ги поръсвам с чия и заливам с малко бананово мляко, като най-накрая добавям и малко мед.. може и канела за почитателите.
Вариант 2, всичко това без банановото мляко, пак става гот.

flower


Активен
Atlantis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 144



« Отговор #41 -: 16-11-2015, 14:16:15 »

Извинявам се за забавянето, но тези дни нещо не мога да се спра пред компютъра  слънце
Та значи за вегетарианството, още си удържам фронта и нямам намерение да спирам. Особено след посещението ми до една ферма за кози тези дни... като ги видях животинките и като си помислих какво им предстои... няма да коментирам  Cry
А за храната, аз съм доста лесна в това отношение. Освен лещата, и други варива се пукам по шевовете да ям всякакви салати, защото ги обоважам Smiley Сега ще ви кажа каква ми беше днешната салата за обяд (приемам критики, ако смятате че нещо е излишно или неподходящо): настъргани моркови, салата Айсберг, рукола, сурови семки слънчоглед и царевица на пара. Всичко това подправено със зехтин, лимон и шарена сол Smiley Понякога към този тип салати добавям и филийка хляб от лимец, ако съм многооо гладна. Но в повечето случаи просто правя по-голяма порция и това ме засища.
И на плодовете налитам много, особено в този сезон на мандарините и портокалите ... акто вече уточнихме портокалите на мен ми вървят с чията  търкалям се от смях. Лично аз мога да издържа много дълго време на еднообразна храна, стига да ми е вкусна.

Видях, че по-горе и блендери сте обсъдили. Моят майче се води кухненски робот направо и не го знам колко е мощен, но съм мноооого доволна. На Мулинекс е и с него си правя всичко - супички, смутита, пастети и тнт. Само дето още не е почнала да глади и пере тази машина  амии... знам ли

Ще се радвам ивие да споделите някакви интересно идея за меню сега по постите ?!

PS: Забравих да напиша, че ако много огладнея си правя някакъв чай -билков или зелен, и това ми помага да успокоя положенеито. Има един много хубав зелен чай на Twinings  в метални кутийки, но 100гр. е към 8-9лв и си го взимам по-рядко.

« Последна редакция: 16-11-2015, 14:21:54 от Atlantis » Активен
Сочи
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 77



« Отговор #42 -: 16-11-2015, 15:08:30 »

Здравей  Atlantis,
честно казано на мен въобще не ми понася добре на храносмилателната система комбинацията от корени и зеленолистни. Но ако ти се чувстваш добре да ти е сладко.  ам-ам
Любимото ми ястие в този сезон е зелева салатка обилно полята с майонеза от слънчогледови семки. Също и салата от корени - цвекло, моркови, картофи, целина, ряпа.
На закуска най-често си правя смлени ядки /ако се сетя изкиснати-орехи, лешници, сусам/ объркани с какао, рожково и малко медец.
Ядковите пастети са неотлъчно на трапезата ми през зимния сезон, както и кокосовият орех на сладкиши или добавен към салатата.
Не забравям и всякакви кълнове разбира се.
Чудесно е че държиш фронта.  браво, аплодирам
 
« Последна редакция: 16-11-2015, 15:14:04 от Сочи » Активен

Ние  не вярваме на това, което виждаме, а виждаме това, в което вярваме.
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1046


Познай себе си.


« Отговор #43 -: 16-11-2015, 16:09:01 »

...настъргани моркови, салата Айсберг, рукола, сурови семки слънчоглед и царевица на пара. Всичко това подправено със зехтин, лимон и шарена сол Smiley
Аз добавям и маслини - узрели.  Smiley
 браво, аплодирам

А царевицата, ако не е от родно производство с 10 клетви за чистота, не бих... Може и накиснат лимец на зърна...
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
Shangrila
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 179



« Отговор #44 -: 16-11-2015, 17:06:48 »

Дам, тази салатка и мен би зарадвала.
Елда или Чия, бих и добавила и шарлан наместо зехтин и натурален ябълков оцет, наместо лимон.

Поздрави Тони, само така!
love_007
« Последна редакция: 16-11-2015, 17:11:22 от Shangrila » Активен
Atlantis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 144



« Отговор #45 -: 16-11-2015, 17:20:12 »

Вов прав си за царевицата, но толковааа много я обичам.  изчервен  Иначе днеска в Била гледах, че продават семена от лимец и точно се чудех къде мога да ги включа и тях. Колко време трябва да ги кисна, за да ги консумирам сурови в салатата?

А за ябълковия оцет, знам колко много е полезен и пак не мога да го ям. Като се замисля никакъв оцет не обичам, нито домашен нито купешки. Всичко подправям с лимон и даже малко се притеснявам за бъбреците си поради този факт.  ама че съм
Активен
Shangrila
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 179



« Отговор #46 -: 16-11-2015, 19:34:36 »

Тони, лимоните и зехтина са си добре!
Просто на мен зехтина ми идва тежък и си предпочитам слънчогледа, дори маслини си позволявам доста рядко и то обезсолени и прочие условности.
А лимоните.. изпих едно време огромни количества от тях, дори скоро и пречиствания си правих .. по омръзнаха ми.. да си призная - за това съм на оцет, а понякога пък само соев сос.
flowers2
Активен
Atlantis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 144



« Отговор #47 -: 18-11-2015, 15:39:03 »

Аз да споделя и още една рецепта от моето постно меню, която е много семпла и проста, но уникално вкусна. Шангрила, мисля, че ще я оцениш  Cheesy
Баба ми каза, че те са и викали "лятна манджа", ама аз си и викам чушки с домати и чесън  ама че съм
Та слагам в тигана чушки нарязани на ивици и като поомекнат малко добавям домати на кубчета и чесъна. Добавям още и босилен, ако има свеж е най-добре. Оставям на бавен огън и Воаля.
Много е бързо и лесно за приготвяне  слънце
Активен
Shangrila
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 179



« Отговор #48 -: 18-11-2015, 17:02:20 »

ау, да е жива и здрава баба ти, Тони!
fluretaa

Рецептата звучи много гот и ще я пробвам с варени картофчета като гарнитура. мммм
Благодаря ти за идеята!
Активен
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1046


Познай себе си.


« Отговор #49 -: 18-11-2015, 17:17:03 »

Тони, суров лимец го кисна 10-12-14 часа в чешмяна вода. Добавям го към всичко, пробвал съм и само лимец... В началото изглежда мааалко твърд, после се свиква. Никакви отрицателни въздействия, само положителни.
Прекаляване с вит.Ц не е добре. Формата/формулата му в лимоните ми причинява болки в зъбите, както и всички цитрусови - след някакво количество...
Като гледам и виждам, че европейските емайли на зъби не са толкова здрави като африкански и южноазиатски... Пък и те си ги хапват много по-зрели (цитрусите) и не толкова кисели...
Тук, в червените ни чушки има повече вит.Ц от цитрусовите...
Ааа киселините в салатата, както е известно, влизат в реакция с птиолина от слюнката и го превръща в нещо друго... което променя храносмилателния цикъл... Слагам все по-малко оцет или лимон на салатите.
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
Newly
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 193



« Отговор #50 -: 18-11-2015, 17:17:27 »

Мммм, и аз харесвам домати и чушки под всякаква форма, дори искам да ви кажа, че от фреша до нас си взимах 2 пъти зеленчуков фреш, под кодовото име Газпачо, състоящ се от чушки, домати, целина, магданоз и черен пипер. Уникално вкусно нещо се получава, но трябва да се пие веднага, защото после се избистря и вече не е така привлекателен на външен вид. А тези чушки и домати с каква мазнина се задушават? И изобщо с каква мазнина готвите момичета? Олио или зехтин? Какъв зехтин ползвате за готвене? Напоследък ям черен и всякакъв пипер, в огромни количества. Сядам да ям салата винаги с мелничка за черен пипер под ръка.
Вов, какво мислиш за гхи-то?
« Последна редакция: 18-11-2015, 17:20:39 от Newly » Активен
Shangrila
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 179



« Отговор #51 -: 18-11-2015, 19:43:20 »

Newly, този фреш ми звучи доста хранителен - трябва да пробвам.  love_007
Що се отнася до готвенето, от как си взех мултикукър всичко задушавам или варя, като най-накрая добавям мазнина - не пържа и не готвя с нея въобще.

За зехтина другите ще си кажат думата..
Активен
Atlantis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 144



« Отговор #52 -: 19-11-2015, 09:45:15 »

Добро Утро и успешен ден на всички  благодаря
Аз готвя основно със зехтин, но купешки. Олито отдавна съм го изключила от менюто. Иска ми се да пробвам готвене с бадмово и кокосово масло, но половинката ми се дърпа на тази идея Cheesy
Той си мисли, че това са козметични масла и не дай си боже да ги използваш в кухнята.
Иначе за фрешовете, аз ги пия комбинирани от плодове и зеленчуци. Особено много обичам да добавям копър, защото придава страшно свеж вкус.

Вов прав си за лимона и за киселината като цяло, просто все още ми е малко безвкусно когато ям неовкусени зеленчуци. Предполагам, че в един момент ще отвикна да слагам толкова много подправки, но засега те ми помагат да се храня по леко и вкусно Smiley
Активен
cherry
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 410


Любовта е смисъла на живота.


« Отговор #53 -: 19-11-2015, 10:19:23 »

Олио и зехтин  отдавна не консумирам. За мен това са преработени, вредни мазнини.
Използвам млечно масло и сурови покълнали слънчогледови семки (смилат се).
Единствените готвени храни, които консумирам са задушени на пара зеленчуци,овесени ядки(супичка ам-ам) и ръжен хляб.След приготвянето им прибавям малко масло.
За салатите използвам домашен ябълков оцет. слънце
Активен

„Живеят само влюбените,останалите просто съществуват.”      
Уилям Шекспир
Atlantis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 144



« Отговор #54 -: 19-11-2015, 10:52:30 »

Чери, съвсем благородно ти завиждам за постиженията  fluretaa
На мен все още ми е много трудно да се ограничавам от повечето храни. Единствено успях напълно да изключа месото, но с другите продукти имам затруднения.
Сега по време на постите и млечните и сладките ги избягвам, но като видя тестяно направо се разтрепервам  търкалям се от смях
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3875


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #55 -: 19-11-2015, 16:46:30 »

С растителни мазнини не се готви , любезни дами  амии... знам ли При загряването те стават много по-вредни от животинските/наситените. По-добре с краве масло, свинска мас или кокосово, но то е доста скъпо.
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Newly
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 193



« Отговор #56 -: 19-11-2015, 17:48:27 »

Има едно кокосово специално за готвене, но не съм готвила с него, опитвах да си го мажа на филия, но не е хубаво. С това, което си мажа филиите понякога опитвах да готвя, но доста особен вкус придаде на ориза ми със зеленчици и повече не съм го прилагала. Със зехтин не съм опитвала да готвя никога, но Бино, с мас....? Бляяяяк. Като бях по - малка и майка ми готвеше зелето с мас инструктираше всички в къщи да ме лъжат, че не е с мас, но винаги го надушвах.  laugh и съответно го пропусках.
Ами да си призная готвех с олио, но ми казаха, че с гхи е даже най-добре. Бате Бино, какво мислиш за гхи-то, да питам и теб? Много се запалих по него.  банан
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3875


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #57 -: 19-11-2015, 19:37:52 »

Newly, възможно е ГХИ да е най-добрият вариант. (Сравнителен анализ на маслата за готвене не съм срещал )
   В Сливен има производител на ГХИ, което излиза колкото немското краве масло, тоест , към 16 лв за кг. На вкус е много добро.
   Свинската мас не дава допълнителен вкус на манджата, както кравето масло. (Не всички гозби с него са успешни на вкус  - за картофи е перфектно , но за боб например - не е )
Правени са изследвания, ( вкл от едни познати в Израел) и това вече е безспорно - мононенаситените мазнини при нагряване образуват някакви много вредни компоненти. Тоест - колкото едно масло е по-добро за сурова употреба , толкова е по-неприемливо за готвене.
Знаем, че същото важи и за меда! Навсякъде казват да не се загрява.  
 
« Последна редакция: 19-11-2015, 19:42:56 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1046


Познай себе си.


« Отговор #58 -: 20-11-2015, 00:21:48 »

Ина, 2-3 пъти си правих гхи. Нагрявах краве масло - вничателно.
Точно както подозирах, работата не е никак добре. В единия случай на дъното на тенджерата се образуваха малки загорели "капчици". Те си останаха там. На повърхността се образува пяна, повечето се обира с мрежеста/дупчена лъжица... При прецеждане през двоен тензух се губи доста от маслото...
Следващото масло не образува кафяви прегорели капчици, а отделяща се бяла маса. При едно от маслата - огромно количество. Имам снимки на бурканчетата, в които го сипах... На настойчивите ми въпроси защо едно масло е по-жълто, а друго - по-бяло, успях да получа "убедителен" отговор, че цветът на кравето масло зависи от храната на животните... Непроверяеми твърдения, вероятно - измислици.
Докато нямаме общодостъпна, доказано независима структура, в която всеки може да занесе нещо за изследване и ще получи вярна информация за състава на пробата, няма да съм сигурен какво точно купувам.

Отвратително е, че антибиотиците в животните, птиците и рибите от ферми, преминават в потребяващите ги хора - в малки количества. Това позволява на микроорганизмите в телата ни да се приспособят, да станат устойчиви към тези антибиотици. И в бъдеще, при опит за лечение с тях или близки до тях - да няма никакъв ефект.
Току що си купих 2 кг кокосово масло - за около 65 лв... Много е приятно, и на вкус, и на мирис.
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
cherry
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 410


Любовта е смисъла на живота.


« Отговор #59 -: 20-11-2015, 10:21:22 »

На настойчивите ми въпроси защо едно масло е по-жълто, а друго - по-бяло, успях да получа "убедителен" отговор, че цветът на кравето масло зависи от храната на животните... Непроверяеми твърдения, вероятно -измислици.
Не,не са измислици.Зависи как се храни животното,порода и пр.А колкото до химията-тя е друга тема...
А при магазинското масло-колкото повече е водното му съдържание,толкова по-бяло е маслото и обратното-колкото по-високо е маслено му съдържание толкова е по-жълто.
Активен

„Живеят само влюбените,останалите просто съществуват.”      
Уилям Шекспир
Страници: 1 2 [3] 4 5   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: