Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Зехтин  (Прочетена 2238 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Tzi-Bo
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 60



« -: 12-02-2015, 22:55:02 »

Здравейте, бих искал да споделя една опитност и да ви помоля за съвет....
 Купих си хубав зехтин от верига магазини, но намален, като излязох от магазина пише, че е е най-добър до 03.2015г. - тоест до края на месеца трябва да го изпапкам...
 Обикновенно намалените зехтини са към края на срока си на годност, а със времето зехтина си губи качествата - не купувайте намалени зехтини защото те с намалена към липсваща пълноценност.
 Въпросът към вас е колко най-много зехтин мога да приемам дневно ? срещали ли сте вид пречистване при което се приема само зехтин /изключвам пречистването на черния дроб/.
Активен
Евгени
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 88


« Отговор #1 -: 12-02-2015, 23:57:41 »

Виж тази тема: http://www.zemianazaem.com/archives/194
Активен
benni
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 51



« Отговор #2 -: 13-02-2015, 18:29:39 »

Здравейте, бих искал да споделя една опитност и да ви помоля за съвет....
 Купих си хубав зехтин от верига магазини, но намален, като излязох от магазина пише, че е е най-добър до 03.2015г. - тоест до края на месеца трябва да го изпапкам...
 Обикновенно намалените зехтини са към края на срока си на годност, а със времето зехтина си губи качествата - не купувайте намалени зехтини защото те с намалена към липсваща пълноценност.
 Въпросът към вас е колко най-много зехтин мога да приемам дневно ? срещали ли сте вид пречистване при което се приема само зехтин /изключвам пречистването на черния дроб/.
Каква марка то4но е твоят зехтин? А и какво коли4ество? Според мен няма огранинения за употребата на зехтин. Ние ползваме само зехтин,но наШият е домаШно произведен, така не има голяма разлика от тези закупените. Не съм се ограни4авала, но не ми е и оставал. намигам
Активен

вярвам в доброто
тревОпасен
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13



« Отговор #3 -: 17-06-2017, 18:02:58 »

Това са глупости.Много време съм бачкал в Гърция.Пресния зехтин(до година)не се употребява освен като лекарство.Редовно съм ползвал  2 и 3 годишен,който се съхранява в огромни еднотонни стари дървени линове с капаци отгоре в мазата на шефа ми.Плюс това студено пресован зехтин не съществува.Технологията е на 26 градуса като последно им смениха дестилаторите с някакви италиански на 18 градуса.Всяка година кисна във фабриката и чакаме и гледаме процеса.Шефа ми прави по около 8 тона зехтин на година.
Активен
Elia
Sr. Member
****
Активен Активен

Публикации: 478


« Отговор #4 -: 19-06-2017, 09:18:37 »

Здравейте,
аз мисля,че в термина " Студено - пресован " става въпрос за извличане на зехнина при температура по - ниска от 55 - 50 градуса.А иначе ползвам зехтин за язвата и не го ограничавам, но и не съм имала проблем от неговия прием.До 1 ч.ч. дневно / прием на части / според мен може да се приема.При тежки кризи така го приемам.
Поздрави !
Активен
тревОпасен
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13



« Отговор #5 -: 19-06-2017, 19:42:39 »

Баща ми се излекува от язва на дванадесетопрстника така.15 минути преди хранене супена лъжица стрита на прах градинска чубрица.(с малко кисело мляко че му било гадно)След месец язвата я нямаше и сега яде люти чушки ,чесън и изобщо всичко.А преди алмагела му стоеше в хладилника постоянно.Казал съм на поне 20 човека за това и се бех зарекъл да не казвам повече.Никой не пробва дори.
Активен
Elia
Sr. Member
****
Активен Активен

Публикации: 478


« Отговор #6 -: 20-06-2017, 07:18:41 »

Здравей Тревопасен,
благодаря ти за отзива.Ще пробвам с чубрица, в момента имам проблем със стомаха и с язвата.Не съм чувала за използване на чубрица на прах.Но сушените червени люти чушлета наистина помагат.Вече много хора ме посъветваха да пробвам и този лек.Аз пробвах, но не мога повече от 5 чушлета да консумирам на едно хранене.А явно трябва повече - до 10 - 15 чушлета.Така ми каза един човек, който е имал проблеми и кръвоизливи с язва на стомаха и дванадесетопръстника.Излекувал се е с люти чушлета.Ще изпробвам чубрицата, имам и ще смеля още тази вечер, защото сега съм на работа.Аз обаче не използвам млечни продукти и може би ще пробвам да я взема най - напред смляна в сухо състояние.Ако не мога ще я разтворя в някакъв сок.
Поздрави и сърдечно благодаря !
Активен
тревОпасен
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13



« Отговор #7 -: 20-06-2017, 15:11:33 »

Чубрицата на прах леко налютява,може и да има общо с това за лютите чушки.
Активен
Elia
Sr. Member
****
Активен Активен

Публикации: 478


« Отговор #8 -: 21-06-2017, 07:13:53 »

Здравей Тревопасен,
пробвах чубрицата на прах, взех я в сухо състояние.Малко трудно се преглъща, но успях да я преглътна.Сигурно помага и за язва.Миналата година една жена ми каза,че тя лекувала венците и много хора си подобрявали състоянието на лигавиците с отвара от чубрица.Не усетих лютивина, но ще продължа да я употребявам поне 2 - 3 месеца за да видя ще има ли резултати.
Поздрави и благодаря много !
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3870


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #9 -: 21-06-2017, 08:14:21 »

Привет, Тревопасен.
 (И добре дошъл, ти си съвсем отскоро при нас  fluretaa )

Казал съм на поне 20 човека за това и се бех зарекъл да не казвам повече.Никой не пробва дори.
 

А защо наруши "заричането" все пак?  Smiley

За съжаление , така стоят нещата, да.. нерешителен  
Ние тук също казваме много неща, но (почти) никой не ще да чува..  ухилен
(Надпис на парче плочка, изровена на територията на древен Картаген: "Всеки пише-никой не чете"  ухилен )

Знаеш ли защо е така? Проста психология..
Защото обикновеният, НЕЗАПОЗНАТИЯТ в материята  човек, вярва само на АВТОРИТЕТИ. Като под "авторитети" тук се има предвид - титли, натрапвания  по телевизията, постоянно бълване на статии.. ( като например   "диетолог №1 проф. Байкова препоръчва: .."  ухилен ухилен )  
И така дори най-вярната информация, предоставена от  непозната личност, ще остане нечута..
Ако не беше така, никой нямаше да дава пари за реклама или за да го пуснат по телевизията..

Пак по "твоя случай" Smiley :
Не страдай , че не си бил чут от 20 човека..! Възможно е да те чуе 22-ия !  мъдър Или  33-ия.. намигам
( след като не са чули 20те, явно не е трябвало да чуват..  ухилен ухилен  Явно им е писано да се помъчат, да поохкат.. )
 Важно е къде и на кого споделяш Smiley
Ето , ти сподели ТУК и веднага беше чут  роза

Ние помагаме не защото очакваме одобрение , което да ни погали егото .
(Нормално, човещинка си е ..Smiley всички имаме такава потребност) , а просто защото смятаме, че така е правилно. И защото така се харесваме в собствените си очи.
А който ТРЯБВА да чува, той ще намери начин да чуе ..  намигам    ухилен
 
 
« Последна редакция: 21-06-2017, 08:28:42 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
тревОпасен
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13



« Отговор #10 -: 21-06-2017, 17:24:43 »

Честно,впечатлен съм ,че Elia дори е пробвала.Аз пиша отскоро но отдавна чета форума.Аз самият съм допускал много грешки през годините.Може би ще си направя дневник.Когато си сам,всичко е по -трудно,ако е имало кой да ми казва какво точно да правя и как да се храня,направо незнам.Радвам се че има хора като Вас.
Активен
iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


« Отговор #11 -: 22-06-2017, 15:26:01 »

Това са глупости.Много време съм бачкал в Гърция.Пресния зехтин(до година)не се употребява освен като лекарство.Редовно съм ползвал  2 и 3 годишен,който се съхранява в огромни еднотонни стари дървени линове с капаци отгоре в мазата на шефа ми.Плюс това студено пресован зехтин не съществува.Технологията е на 26 градуса като последно им смениха дестилаторите с някакви италиански на 18 градуса.Всяка година кисна във фабриката и чакаме и гледаме процеса.Шефа ми прави по около 8 тона зехтин на година.
Може и да са глупости, но си мисля, че всяка пресна храна е по-ценна от преседялата две три години. Не случайно ползват пресен зехтин за лекарство гърците, пък на другите казват "много е хубав този дето е на две-три години, ние от него ползваме за ядене". Не е случайна и приказката, че когато се родял грък, евреите плачели. Smiley
И да не забравяме думите на Хипократ, един велик грък, че “Храната трябва да бъде вашето лекарство и лекарството – вашата храна”.
Активен
тревОпасен
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13



« Отговор #12 -: 22-06-2017, 17:11:44 »

Приятелю,пресния зехтин е много силен и горчи много,в него всичко е концентрирано,затова гърците го ползват само за лекарство.Обикновено те ядат 2 и 3 годишен,недей си мисли че са будали.Аз лично съм ял всякакъв но пресния е много силен.Говоря ти че съм бачкал там където се прави най-хубавия зехтин на планетата.Опитвал съм всякакви и био и кви ли не.Само че растението взима не само от тора с който го ториш а и от самата почва микроелементи ,има значение микро и макро климата на мястото има значение дали се торят и с какво дали се поливат и колко,нещата са сложни не си мислете че ей така и хоп.Плюс това ако видиш как се събират ще кажеш от тва дърво не става повече ...ама става и през година дърветата са отрупани.
Активен
iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


« Отговор #13 -: 23-06-2017, 08:37:46 »

От гледна точка на кулинарията и гастрономията вкусът е качество. Но от гледна точка на биологичната стойност на храната, вкусът и качеството са различни ... категории.
Активен
Elia
Sr. Member
****
Активен Активен

Публикации: 478


« Отговор #14 -: 23-06-2017, 10:19:28 »

Приятели,
аз също мисля,че колкото е по - прясно едно масло / зехтин или друго / толкова е по - лечебно.Но понеже хората ползват маслата и за готвене те ги оставят да престояват понякога и с години.Не съм ползвала току - що приготвен зехтин, който е студено - пресован.Но както казва Тревопасен съм сигурна,че горчи и е със силен вкус.Понякога съм купувала студено - прасовани зехтини с много силен аромат и вкус и според мен тези зехтини са най - лечебни.
Преди години купувах току - що направен шарлан / слънчогледово нерафинирано олио / от един цех.Това олио също е с много силен аромат и вкус на слънчоглед, не става за готвене, но пък е най - лечебно.Просто всяко ястие приготвено с него ще има силен аромат на слънчоглед.
Така,че ние ползваме маслата за готвене, но според мен ако искаме да се лекуваме с тях трябва да ползваме само тези, които са извлечени чрез студено пресуване и са произведени възможно най - скоро.Престоят ли маслата дълго време според мен ще губят все повече и повече лечебните си свойства и действие.
Поздрави !
Активен
тревОпасен
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13



« Отговор #15 -: 23-06-2017, 20:17:53 »

Значи процедурата е следната.Шефа ми примерно има км 200 декара маслинови насаждения за зехтин(маслината е друга,дребна е плода първо е зелен после потъмнява).Обаждаш се във фабриката.Дават ти дата и час.Ние караме чувалите и ги стоварваме на двора.Отиваме на датата и часа.Вкарват НАШИТЕ маслини и ги пускат на лентата.Ние чакаме.Питат ни дали ще си земеме зехтина или ще го продадем на фабриката.Взимаме си го и плащаме за ишлемето,те имат малка цистерна с помпа,карат ни го до в къщи ,пускат помпата и зехтина се озовава в огромните стари еднотонни линове в мазето.После ние си го ползваме и шефа ми го продава СКЪПО на разни германци и туристи.
Ако обаче го продадем на фабриката,там го караштисват и аз не знам с какво и после се озовава в търговската мрежа.Така че...това за което ви говоря няма как и откъде да се купи.Затова и см толкова отворен по темата.Щото ми е втръснало.
Активен
ogrizko
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 143


« Отговор #16 -: 24-06-2017, 10:55:49 »

Баща ми се излекува от язва на дванадесетопрстника така.15 минути преди хранене супена лъжица стрита на прах градинска чубрица.(с малко кисело мляко че му било гадно)След месец язвата я нямаше и сега яде люти чушки ,чесън и изобщо всичко.А преди алмагела му стоеше в хладилника постоянно.Казал съм на поне 20 човека за това и се бех зарекъл да не казвам повече.Никой не пробва дори.
Благодаря за споделеното.
Обаче ми възникнаха няколко леко тъпи въпроса, които все пак смятам да задам:
1. Понеже темата е за зехтина ...тази рецепта за чубрицата има ли нещо общо със зехтина? Т.е. не разбрах дали чубрицата се комбинира с прием на зехтин ...или основната лечебна съставка си е чубрицата и вече ако човек иска да не му е сухо... си комбинира с нещо - мляко, зехтин и т.н. .... ?
2. Това градинска чубрица ...същото ли е каквото си е чубрицата? Или между "чубрица" и "градинска чубрица" има някаква разлика? Т.е. ако взема някакъв пакет с чубрица дето се слага на пържолите примерно, ще свърши ли работа?!
3. За колко горе-долу време се е излекувала язвата на баща ти?
4. Дали лечението важи за всякакъв вид язва, или конкретно за тази на дванадесетопръстника?
Надявам се да имаш време да отговориш Smiley

Добавка:
Забравих и въпроса за зехтина. Понеже четох някъде, че тоя зехтин по магазините не бил много добър и масово се продавал топлиннообработен като уж студенопресован:
1. Има ли нещо вярно в това твърдение според теб?
2. Може ли да препоръчаш някаква марка от магазинната мрежа дето по вкус си усетил примерно, че се доближава наистина до студенопресован зехтин?
« Последна редакция: 24-06-2017, 10:58:01 от ogrizko » Активен
тревОпасен
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13



« Отговор #17 -: 25-06-2017, 17:07:19 »

Най-обикновена градинска чубрица стрита на прах.Ако ти е гадно с кисело мляко.След около месец язва нямаше.Колкото до зехтина ,да не пише pomace,това е от костилки(една част),да е по-гъст и тъмно зелен,това е.Не се анажирам да ти кажа марка,има и много фалшиви тоест съдържанието е далече от обявеното.И да зехтина няма нищо общо с язвата на баща ми.
Активен
ogrizko
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 143


« Отговор #18 -: 25-06-2017, 18:10:35 »

Добре, благодаря за отговора Smiley Някой ако има по-сигурен и може да каже марка ...да казва, само да не работи към същата компания ухилен ухилен
Ако не, ще гледам поне да не пише pomace.
Активен
Elia
Sr. Member
****
Активен Активен

Публикации: 478


« Отговор #19 -: 26-06-2017, 11:06:38 »

Здравейте Тревопасен и Огризко,
да, знам ,че в Гърция произвеждат зехтин от специални сортове маслини.Имам позната там и тя ми е разказвала някои неща за зехтина.Знам обаче,че в някои домакинства има специални домашни машини за производство на зехтин.Обикновено зехтинът, който е по - гъст, с по - силен аромат и тъмно зелен е хубав и качествен.Някои от испанските и гръцките зехтини от маслини каламата са такива.Обикновено цената, както и това,че на етикета е посочено СТУДЕНО - ПРЕСОВАН  или ЕКСТРА ВЪРЖИН е гаранция за добро качество.
Поздрави и лека седмица !
Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: