Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Въпрос за зърнените храни  (Прочетена 4260 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Buku
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 897


:)


WWW
« -: 28-11-2009, 10:24:38 »

Здравейте! Smiley
Въпросът е следният - вкъщи имам доста зърнени от всякакъв вид, род и количество (просо, елда, ечемик, кафяв ориз...). Преди обичах да си ги правя на каши, варени с вода, но напоследък се ориентирам към по-суровоядски варианти. Само че тая работа с кълновете нещо не ми се получава. Пробвах няколко пъти - нищо, само прокисват  нерешителен. Плюс това не съм си вкъщи повечето време и не мога през няколко часа да следя какво прави бурканът.
Та се чудя, добра идея ли е зърната да се стрият на брашно в кафемелачка и така да се употребяват? Да се ръсят на салати, или да се пият с вода, както ленената напитка?
Някой правил ли е подобни алтернативи и какъв е резултатът? Ако имате желание, споделете Smiley. (Извинявам се, ако вече има такава тема!)
Активен

Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #1 -: 28-11-2009, 16:37:51 »

Елда и ечемик можеш да ги наксинеш за една нощ и след това да ги консумираш. За това време омекват. Овес, ръж, киноа- също. Просото няма да покълне, защото е белено. Но можеш и него да пробваш д анакиснеш, не знам обаче за колко време омеква. Кафевия ориз съм го яла досега само варен. Откакто сме вегано-суровояди го правим на пара.
Активен
инката1988
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 86



« Отговор #2 -: 08-12-2009, 12:14:17 »

Здравейте, Вики и Вери
Току що в темата лимец написах заглавието на книга посветена на къновете- кълновете суперхрана даряваща живот на Юри Драгомирецки
Слагай зърнените храни вечерта да се накиснат в съд кадето са покрити с вода 5-7 см. Хубаво е ако имаш време първата вода след4-5 часа да я изхвърлиш, защото първо се отделят вредни вещества, а следващите води могат да се ползват дори за пиене
сутринта можеш да ги консумираш или да ги разстележ върху чения без вода, да са леко влажни
Най- полезни са докато зародишът им е до 2 мм Smiley
Доколкото ми е ясно в покълналите семена хранителните в-ва са в най- лесно усвоимото състочние за организма ни и на него му е нужна много по- малко енергия, за обработката им, а останалата енергич се ползва за ''ремонт'' на увредените клетки
Можеш от покълналите семена да приготвяш различни каши и сосове
зърната се смилат на месомелачка и се заливат с преварен вода до каша и си слагай подправки разни зелени за вкус
Активен
Angie
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 839



« Отговор #3 -: 17-12-2009, 13:01:33 »

Привет и от мен! Аз си намерих нелющено просо и покълна. Някъде бях чула, че просото е единственото нещо, което организма ни усвоява на 99%...не знам дали е така, но определено не беше като случая с киноата, Вери може би ще се сети. А елдата защо като поостане във водата, изпуска слуз?
Активен
Svetlio
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1133



WWW
« Отговор #4 -: 17-12-2009, 13:04:51 »

Аз като покълвам просо,то си остава такова твърдо.Трябва да го дъвча по 5 минути. амии... знам ли
Активен
HoManik
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 21


« Отговор #5 -: 21-03-2010, 14:45:15 »

Аз като ядях твърди храни винаги имах проблем със зърнените храни  нерешителен Винаги усещах тежест от тях, хонякога газове и тн... и като цяло не им бях голям фен.

Само че много ядях ориз. Кафяв ориз го киснех бая време, около 6 часа и после го гарнирах с каша от домат и лук примерно, на чопъра. Каша, защото става малко неудобно да се боде салата и да се дъвче накиснатия ориз, защото все па кси е твърдичък, не става като варен. Просто става годе нза ядене и е малко предизвикателство за зъбите  Smiley

А и на мен ми беше вкусно, сао че рядко ми удобряваха вкуса де... някой може да си експериментира.
Активен
Buku
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 897


:)


WWW
« Отговор #6 -: 04-04-2010, 05:05:28 »

Аз като ядях твърди храни винаги имах проблем със зърнените храни  нерешителен Винаги усещах тежест от тях, хонякога газове и тн... и като цяло не им бях голям фен.

Само че много ядях ориз. Кафяв ориз го киснех бая време, около 6 часа и после го гарнирах с каша от домат и лук примерно, на чопъра. Каша, защото става малко неудобно да се боде салата и да се дъвче накиснатия ориз, защото все па кси е твърдичък, не става като варен. Просто става годе нза ядене и е малко предизвикателство за зъбите  Smiley

А и на мен ми беше вкусно, сао че рядко ми удобряваха вкуса де... някой може да си експериментира.

Кафявият ориз и аз вече разбрах, че става и без да се вари - само трябва да се накисне за повечко време  Smiley. Аз така си го ям и не ми пречи (слава богу, нямам проблеми със зъбите  Grin), или си правя сурово "корни" като го смилам в робота с повечко стафиди или други сушени плодове - супер става  намигам.
Активен

Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!
Андрей
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 217



« Отговор #7 -: 07-04-2010, 07:32:24 »

Семена, които не успявам да покълна(просо, кафяв или черен ориз, тиквени семки) държа във вода в хладилника за 2-3 дена. Омекват и няма никакъв проблем при ядене.
Активен

Не се бойте, че не учите, бойте се, че не мислите.
"A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" : Will Durant
sunshine
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 47



« Отговор #8 -: 22-04-2010, 23:09:12 »

А амарант някой покълвал ли е?  амии... знам ли
Активен

You can chase a butterfly all over the field and never can catch it. But if you sit quietly in the grass it will come and sit on your shoulder.  пеперуди
Томирис
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1170


Лунатик!


« Отговор #9 -: 22-04-2010, 23:35:17 »

А амарант някой покълвал ли е?  амии... знам ли
Моят не покълна и си го ядох така.
Активен

"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #10 -: 23-04-2010, 02:12:21 »

Да. Редовно полълвам амарант. Ползвам още един, който ми донесоха от България.
Активен
Томирис
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1170


Лунатик!


« Отговор #11 -: 23-04-2010, 06:31:52 »

Да. Редовно полълвам амарант. Ползвам още един, който ми донесоха от България.
Кажи коя марка, че тоя на гръцката фирма хич не покълва.
Активен

"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #12 -: 23-04-2010, 06:52:19 »

Моя покълна. От България една приятелка го донесе. На тази фирма:
http://www.hope-bg.com/index.php?pp=products
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: