Начало   Помощ Вход Регистрация  
Форум Земя назаемСуровоядствоЗдравословно храненеТема: Здравословно хранене на децата ни
Страници: [1] 2 3   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Здравословно хранене на децата ни  (Прочетена 11883 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Рекс
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 41


« -: 05-08-2016, 15:14:30 »

Здравейте, драги съфорумци. Имам малко дете и ми е все по-трудно в избора на здравословна храна. А и с много загрижени роднини наоколо, знаете как е..
Какво мислите за прясното селско сирене от козичка, за активирането на зърнената закуска с пробиотици, за соевите продукти, за варената царевица, за киселото мляко от щастливо пасли добичета, за рязаните сушени плодове, за варените яйца, за градинската манжа с малко олио .
Не знам кое е по-добро: да въвеждам безумни забрани на всичко заобикалящо ни, наречено храна, да влагам светли помисли в каквото и да е ядене или да се мъча да следвам модните здравословни тенденции на разни авторитети, някои от последните крайно неприятни и за мен.
Вие как храните децата си, моля споделете.
Активен
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1031


Познай себе си.


« Отговор #1 -: 06-08-2016, 21:39:51 »

1. Соевите продукти - ако не са силно проверени, са ГМО.
2. Сушените плодове са по-добре от свинското - през зимата. Ако няма достъп до по-пресни.
3. (Добре) сварените яйца - от пасли зелено кокошки - до 1 през ден - са по-малкото зло.
4. Тученицата и щирът са прекрасни храни - ако ги имаме на двора.
5. Покълнали семена...
Като цяло, от мен - браво, ще пораснат здрави деца!
6. Не обръщай внимание на критиците, не спори, не доказвай нищо на никого...  flower
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
Рекс
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 41


« Отговор #2 -: 06-08-2016, 22:00:28 »

Благодаря ти, Вов. Както винаги, съвет за всеки. Детенцето много обича да хрупа плодове и зеленчуци, понякога правим сок с лимецови поници, друг път меля лен, сусам и слънчоглед като солчица, чупим орехи и лешници. Баба й дава манджи с рафинирано олио, дядо й кюфтета, съседите я черпят с вафли и пръчки...  На 2 годинки е и е кърмаче, но предните четири горни зъба изглеждат зле, отпред се рушат, цвета е небял, двата втори са с дупки отпред и отзад и изядени отдолу, защо ли???
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #3 -: 07-08-2016, 07:37:03 »

Е , ако мислиш, Рекс, че зъбките на едно 2 годишно дете са разрушени от кюфтенца и вафли - не е това причината Smiley
Ако беше така, веднага питаме - а защо и на почти всички останали  деца не са им разрушени  зъбките, при условие , че ги хранят точно по същият начин?     амии... знам ли Smiley
Обясненията на патологиите не винаги са толкова прости , колкото изглеждат.  намигам
 В този случай търсете проблема при майката.
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Рекс
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 41


« Отговор #4 -: 07-08-2016, 13:45:45 »

Бате Бино, разбира се нацели проблема в десетката, как го правиш  амии... знам ли Прав си, още от дете зъбите ми са трагични, криви, големи горе, малки долу, липсващи, скрити в челюстта, уста пълна с амалгама...  Искаш да кажеш, че детето е унаследило всички неприятни характеристики от мен? Защо ли се получава така?? Какво мислите подпомага оздравяването и осигурява здравите детски зъби. Бих се радвала да науча каква закуска приготвяте за децата си. Бате Бино, моята щерка дълго и с охота похапваше по твоята идея за супер лесна и енергийна закуска. Четох, че в зърнените закуски е необходимо да се активира белтъка чрез пробиотици и пр. Инък не се усвоявал. Какво мислиш?
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #5 -: 08-08-2016, 08:05:36 »

Случва се и да нацелим, Рекс. Няма само да бъркаме я  ухилен
Възможно е децата да  наследят слаби зъби. Както и други недостатъци.Smiley  Успокояваме се като се надяваме,че вероятно ще наследят и добрите ни черти Smiley

Радвам се , Рекс, че си обърнала внимание на моята рецепта fluretaa Това е много хитър вариант, да накараме децата си да погълнат и някоя полезна съставка, а не само любимите им банички, палачинки, кремчета. Аз се радвам ако успея да замаскирам 2-3 лъжички ленено семе, суров сусам, трици и др. подобни в кашата овесени ядки на сина ми. Когато е подходящо овкусено , не успява да разбере "интервенцията" Smiley

Това за "активирането  на белтъците"  къде го чете?  За пръв път чувам  амии... знам ли  
Какво да им "активирваш"? Не го мисли, някой се е объркал.
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 463


« Отговор #6 -: 08-08-2016, 12:32:06 »

Здравей Рекс,
аз не бих искала да ти давам много и различни съвети.Ти трябва да прецениш,но трябва и да знаеш преди това някои неща.
Когато едно дете се храни то придобива навици, които и в бъдеще ще му бъдат от полза.Колкото по - рано придобиеш навиците да се храниш здравословно, толкова - по - добре.Днес има храни всякакви, но не бива всичко ей така ,без знания да се приема.
Козето мляко е наистина полезно.Хората преди години ползваха млякото сурово и току - що издоено.Моята баба така го пиеше, така ни караше и нас да правим.Правеше сирене от сурово мляко и го използваше цял живот.Що се отнася до соята - преди години цели ниви са засявани със соя, нахут и фий.И тези растиния са били основна храна.Нямало е много диабетици.Днес за соята се пише много - куп отрицания, куп положителни качества.Засей в градината соя и я използвай.Аз лично не съм против соята, засявам малко и я ползвам.
Детето ако е напълно здраво трябва да придобива навици да използва прясна и вкусна храна, не консервирана и обработена.Преди години хората са използвали храната, набрана от собствената градина или животинска, но домашно отгледана храна.И са били здрави.Знам как готвеше моята баба - на обяд едно ястие, за вечер друго.Все прясно приготвено, не съхранявано по фризери и по хладилници както правим ние сега.Преди години месо с картофи много рядко се е готвело.Тази комбинация определено е вредна.Готвеха картофите като постна яхния, дори не на салата.И много бобови храни - нахут, боб, леща, соя.По - рядко месо - от къде толкова, като няма фризер и хладилник.Ей тези неща - простички наглед като се вземат предвид всеки може да се ориентира.Не е нужно всеки да е голям специалист или да има титли.Простичките хора по селата, дори без никакво образование знаят,че храна пълна с конселванти е нож за тялото.
Поздрави !
Активен
Рекс
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 41


« Отговор #7 -: 08-08-2016, 22:20:53 »

За зърнените прочетох в това красиво място. http://nadiapetrova.bg/2015/01/fermented-oats/
Елиа, благодаря, общо взето живеем по описания от теб начин- предимно на село, с домашната храна, много сурово, прясна манжица, месце някой залък, ако ни почерпят. Как приготвяш соята? Какви закуски правиш.
Какво всъщност е най-добре да се приема сутрин и в какъв ред?
Благодаря на отзовалите се.
Активен
iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 58


« Отговор #8 -: 09-08-2016, 11:37:52 »

Много полезна информация в линка, особено в препратките, благодаря!
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #9 -: 10-08-2016, 12:46:57 »

Рекс, понеже ме помоли за мнение, мисля да се отзова Smiley
Разгледах линка
http://nadiapetrova.bg/2015/01/fermented-oats/
и разбрах откъде е дошло объркването ти , довело до онова куриозното -"активизиране на белтъците".
Причините са две:
1. Не си прочела внимателно статията.
2. Експерт Петрова се е изразила неясно. Това допълнително те е подвело.
Какво имам предвид:

 ПЪРВО:
 Когато описва протеините глутен  и проламини , тя използва думата неразградЕНИ. По-вярната дума обаче е неразградИМИ !  За да ги разграничи .
 Дори и лаиците знаем, че белтъците се разграждат когато постъпят в храносмилателната система , а не извън нея Smiley ( освен ако не почнат да гният ) Тоест, извън стомасите ни , е нормално те да са нерезградЕНИ.
 Но някои от белтъците ( като глутена) са по-"специални" и "проблемни" -  при някои хора те трудно или въобще не се усвояват и затова се считат неразградИМИ. (това е имала предвид и експертката )
 Обаче това въобще не значи , че и останалите, "нормални" растителни белтъци в храната също са по някакъв начин  ПРОБЛЕМНИ и изискват каквато и да е  ВЪНШНА ИНТЕРВЕНЦИЯ ( намеса) или "активизация чрез пробиотици "    
Тоест - ако въобще имаме проблем С БЕЛТЪЦИТЕ, то той ще е с "проблемните" такива - глутен и проламини.
И проблемът няма да е от това, че те са неразградени. Проблемите са от РЕАКЦИЯТА , която предизвикват У НЯКОИ ХОРА.

ВТОРО:
Казаното от експерт Петрова, че глутенът ВИНАГИ "наранява лигавицата на червата" - НЕ Е ВЯРНО. Проблем с него имат само хората , на които липсват съответните ферменти! (Това е вид патология ) Всички останали хора , които заради глутена спират зърнените, постъпват погрешно. Вярно, че при "оптимизирането" на сортовете пшеница,  глутенът  там е 40 пъти повече , отколкото трябва да е, но това не значи , че трябва да спираме  лимецът, просото, елдата или киноата, заради някакви там оскъдни количества глутенче.


ТРЕТО:
Когато изброява трите причини  за ТРУДНОСМИЛАЕМОСТТА на храните  ( 1.фитинова к-на, 2. инхибитори 3. глутен+проламини) , експерт Петрова дава решения ( накисване, покълване и ферментация   )  само за първите две от тях !   Ферментацията , която тя препоръчва , дали ще предотврати проблемите , които глутенът прави?  Макар и  ферментирал.
 
А пробиотиците  са споменати като едно от средствата за предизвикване на ФЕРМЕНТАЦИЯ.
.
  Тоест, те нямат отношение нито към "активността" на белтъците в зърнените, нито към глутена!  

ЧЕТВЪРТО:
Статията на Н. Петрова е за ферментацията, нали така?
Ти знаеш ли , Рекс, какво е ФЕРМЕНТАЦИЯ?  намигам
Това е благоприличното наименование на процеса ГНИЕНЕ Smiley ( това е процесът на разлагане на белтъците)
В процеса ГНИЕНЕ  участват купища бактерии, които отделят  всякакви   отрови!
Ферментацията е СЛОЖЕН ХИМИЧЕН ПРОЦЕС , за който са нужни ТОТАЛНИ ПОЗНАНИЯ, за да се осигури повече полза , отколкото вреда! (Има поне 6 вида ферментации ) ОТ изкл. важност са времетраенето, относителна влажност , PH на средата  и още десетки други.
Един параметър да объркаш и  резултатът вече става друг! Аз ,естествено, нямам тези знания, но дали и експерт Петрова ги има?    намигам намигам
Дали само с препоръка от 2 изречения ще успеем да си ферментираме овесената кашичка?  намигам намигам

Освен това, при гниене, на момента се активизарат и дрождите! ( гъбичките) А както знаем,( за експерт Петрова не съм сигурен) - различните видове гъбички са в синергизъм една с друга! Тоест - ако имаме кандида, която не е активна в момента и вкараме друг вид гъбичка - то тогава Кандидата се активизирва. (Това е важно за хората, които консумират "безвредни" продукти с гъбички, като напр. синьото сирене,  бира, хлебни изделия с изкуствено създадените термолатентни дрожди и др.)


ПЕТО:
Това е най-важното!
Да, експерт Петрова е права, че растителните белтъци са "трудни за храносмилане" , но дали това е проблем??
Фибрите( триците )  въобще не се разграждат, но това не пречи да се суперполезни нали? Smiley  намигам
После, какво означава "труден за храносмилане" ?  1. Трудно се разгражда или 2.не се усвоява на 100% ? Smiley Защото има голяма разлика от Smiley поне от гледна точка на енергията, която се отделя за това 


ЗДРАВИЯТ организъм е създаден да се справя ПЕРФЕКТНО с растителните храни!  Без значение дали са "трудни" или "лесни"!
Основният физиологичен закон е всички органи да се натоварват оптимално за да са в оптимална форма! Почнем ли да помагаме на някой от тях по някакъв начин:
1. Да ферментираме храната за да бъде по-лесно смилаема
 2. Да не се движим, за да си пазим сърцето, ставите и гръбнака
3.Да "помагаме"на панкреаса си с ферменти ,
4. На очите си - с очила
 5. На ушите си - със слухов апарат..
 тогава да не се чудим, че сме станали зависими от тези "помощници" , които с времето съвсем ще отслабят собствените ни функции!

За мен,  да се ферментира  храна е допустимо само временно  при болни хора. ( докато се възстановят за да се хранят по естествен начин)  


ШЕСТО:
Според експерт Петрова  "всички зърнени, бобови, ядки и семена" са трудносмилаеми. Тоест , излиза , че са ЕДНАКВО трудносмилаеми. Ти, Рекс,  на същото мнение  ли си , че след една пълна купичка боб стомахчето ти ще се чувства  по същият начин, както след същата купичка просо, овесени ядки или киноа? Smiley

СЕДМО:
В темата от линка, експерт Петрова казва , че "ВСИЧКИ зърнени съдържат глутен".
А в друга тема дава списъци къде се съдържа и къде -не.
http://nadiapetrova.bg/2014/08/gluten-list/
Може би отново неволна грешка.(но все пак става дума за  експерт   амии... знам ли )

Да, Рекс, блогът на Н.Петрова е "красиво място", но информацията е някак повърхностно представена, нахвърляна..
За това има две вероятни причини:

1. "Без пари -толкова. С пари-повече".  Тоест - това тук е колкото да ме забележите. Заповядайте на платена консултация да изясним  в дълбочина Smiley
2.  Просто нивото на експертност е такова. амии... знам ли

    "Експертът е човек, който знае все повече  и повече за все по-малко и по-малко, докато накрая не научи всичко за нищото"  flowers2

  
« Последна редакция: 10-08-2016, 13:11:45 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #10 -: 10-08-2016, 13:42:55 »

Пропуснах да добавя, че "научната диетология" не е много различна  от "научната Медицина" .. Smiley
 Най-общо: Множество противостоящи една на друга теории + безбройни несъществени изследвания  в посока разни молекули, инхибитори, проламини, фитинови  и други киселини..
Вместо (почти безплатно ) да се види , анализира и приложи  режимът на хранене на общностите дълголетници, те искат да го открият по трудният начин. Smiley Явно има доста пари за усвояване Smiley
Както и много продукти за продаване, на етикетчетата на които почти винаги стои изтипосан все някой диетолог..    ухилен ухилен
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Рекс
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 41


« Отговор #11 -: 11-08-2016, 03:04:48 »

Бате Бино, благодаря безкрайно за труда. Струваше ми се, че има нещо нередно, но разбира се, не можех да си го обесня. Както не разбирах защо хората с лекота приемат написаното и в коментарите към статията благодарят, че някой им е открил топлата вода и че вече и те така ще обработват зърнените.
А за киселото мляко у дома какво ще кажете? По-скоро добро или съвсем не.
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #12 -: 11-08-2016, 09:34:40 »

Моля, Рекс.  черешки
Чудиш се защо благодарят ли ? Smiley
Има една хубава мисъл: " Хората са устроени така - те или обожествяват или отричат нещата , които не могат да разберат" Smiley
Във всяка област ние оценяваме на база акумулираното до момента познание ( и логически връзки).
 Колкото по-малко знаеш - толкова повече си принуден да се доверяваш ! Smiley
(Затова децата се лъжат най-лесно - нямат познанието и практиката, а само едното чисто сърце  сърце )

Тесните специалисти са важни, но си остават "тесни" за съжаление.  нерешителен
Ние тук сме  натуропати с широк хоризонт. Това е нашето предимство пред експертите.  
Един хирург може да може брилянтно да ни отреже жлъчката и да ни смени ставата, но дали във всички случаи това ще е наложително? Smiley  
Това вече е извън неговата компетентност. Трябват допълнителни познания..
Същото е и с диетологията -  отделена от натуропатията, от холистичният подход - тя губи позиции.
Храненето не е на първо място. На първо е нервната система, на второ - движението. ( лично мнение на база тонове анализирана литература и практика )  
Тоест , ако имаме само един час свободно време на ден, което да отделим за здравето си - по-добре е да потичаме, отколкото да си приготвяме  специална манджичка на бавен огън Smiley

За млякото имаме хубава темичка Smiley
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7463.0
  
Рекс, в споменатият линк защо не ми се показват на мен никакви коментари?  Трябва да се регистрирам ли за да ги видя? амии... знам ли

 
« Последна редакция: 11-08-2016, 09:39:09 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Рекс
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 41


« Отговор #13 -: 11-08-2016, 13:58:58 »

Да, тук няма кометари - май съм объркала блога с други подобни, които чета, търсейки пътя към здравето, извинете.  fluretaa
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #14 -: 11-08-2016, 14:14:28 »

По темата мога да добавя за предимството от накисването на зърнените и ядките. Целта не е ферментация обаче Smiley  Целта е  да  нагряваме зърнените колкото може по-малко, за да останат с  по-голяма биологична стойност. Това се получава по два начина :
1. Или да се накисват няколко часа преди варене и така да са нужни 1-2 мин. варене за да станат годни за ядене. ( накисването е според  вида на зърното - овесените ядки изискват най-малко време , просото и лимецът- най-много )
2. Или да се кипнат  и веднага да се махнат от огъня и да чакат. Аз прилагам този вариант. Покривам тенджерата с капак и след 2-3  часа   кашата ми е готова. (  пак зависи на кое колко му трябва за да омекне ) 

А при ядките идеята на накисването е друга: настъпват процеси, сходни на покълването ( активизират се ензими и др. ) и така стават по-полезни. Има и бонус - стават и по-вкусни Smiley
( важи за орехи и бадеми. лешниците са по-вкусни ненакиснати)
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
ogrizko
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 135


« Отговор #15 -: 11-08-2016, 21:18:50 »

Храненето не е на първо място. На първо е нервната система, на второ - движението. ( лично мнение на база тонове анализирана литература и практика )  
Тоест , ако имаме само един час свободно време на ден, което да отделим за здравето си - по-добре е да потичаме, отколкото да си приготвяме  специална манджичка на бавен огън Smiley

Бате Бино, извинявай за нахалството (ако не ти се обяснява допълнително), но ме вълнува това дето си написал. Аз все мислех, че яденето е най-важното и съм наблегнал на него. Въпреки че сега се опитвам и да спортувам, да ходя да играя мач, йога правя също. Месото почти съм спрял, бял хляб, бяла сол, захар, млечните даже, пакетирани ...обаче някак пак не се чувствам така както си мисля, че би трябвало да се чувствам - изпълнен с енергия и жизнен и т.н. Явно нещо куца и може би това е нервната система. Признавам, че съм леко тревожен тип принципно и малко по-лабилна психика. А след като поставяш нервната система на първо място, явно това е големия проблем. Излиза, че или няма оправяне каквото и да правя и да се старая ....или - точно това, което ме вълнува - може ли да разясниш повече относно това какво точно имаш предвид с мнението, че нервната система е най-важна ...и също - как може да се подобри според теб нейното състояние, ако има подходящи начини?!
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #16 -: 12-08-2016, 08:41:03 »

Нервната система може да ти провокира  ( потенциално) :
1.Много по-големи проблеми от тези, които ще "заработиш" чрез лошо хранене.
2. Това може да се случи много  по-бързо! Понякога дори за дни и часове!  
3. Тези патологии ще са на много по-дълбоко ниво! И възстановяването е много по-трудно .
Причина - вегетативната нервна система , която управлява работата на ВСИЧКИ органи, е АВТОНОМНА!
 Тоест - ПОЧТИ не можеш да й влияеш по никакъв начин! ( официално - НИКАК, неофициално - да , но не е лесно Smiley ) Нито с гладуване, нито с психогенни или енергйни практики, нито с успокоителни!
4. Освен това, всичко гореизброено се случва по коварен начин, защото вниманието на пациента ( и на лекаря) е към болният орган, (който ще поеме съответният тесен специалист),  а не към нервната система.
 И трудно се разбира кога причината е нерви , и кога е напр. паразити. ( и кога е -  и двете    ухилен )

За СТЕРСА са изписани много книги, но не всички "нервни болести" са от стрес. Връзката е двупосочна -
нервите разболяват органите, но и органите разболяват нервите!!


Вегетативната нервна система е едно от  "бялите петна" в "Научната" Медицина, наред с ендокринните заболявания, кожните, лимфната система, паразитите .. - много слабо проучени и  ( както виждаме ) с  почти нулева успеваемост  в решението на проблемите.

ЕВОЛЮЦИОННО, предизвикателствата на съвременният начин на живот  към нервната система са не по-малки от тези към храносмилателната. Според мен са даже по-големи. (През хилядолетията човек е бил принуден да се храни с какво ли не - и с развалена храна, и с мръсна, и със заразена..Организмът е имал време да се приспособи. Но към тази свръхнатовареност на ежедневието - кога да го направи? Имаме шокова промяна в начина на живот в сравнение с този отпреди само 50-100 години. (Имам една чудна книжка - "Стрес и стареене", но е на руски. Който я иска , веднага му я пращам )

Имало е един изключителен учен, (естествено забравен като "неудобен" ) - Александър Самохоцкий
http://onko.in.ua/pp5.html
Той открива, че не бацилите , не външните въздействия предизвикват болестите, а реакцията на Централната нервна система към тях. И оттук извода - нужно е ЦНС да получи такъв сигнал, който да изключи реакцията й към вредните агенти и така да се възстанови равновесието. Колегите му с изумление са наблюдавали как вдига на крака отписани болни, без дори да се интересува от диагнозата им! Абсолютен вълшебник! Някой  би попитал - защо не сме чували за него, след като е толкова велик? Защо не се лекува по неговата методика?  Отговорът е прост ,почти като боб - почти всички медицински специалности стават излишни..


ogrizko, за липсата на енергия може да има наистина много причини.
Не е задължително да е "от нерви".
Сред много по-вероятните са :

- Щитовидна жлеза ( недостиг на йод) ,

- да си тип  "вата" ( лабилни, емоционални, ПО ПРИРОДА с по-малко енергия) . За вата е задължително да имат ЕТАЛОНЕН сън, за да не се губи и малкото енергия , която им е дала природата. Също - да не се пилее половата енергия! Защото при тях възстановяването е бавно.

 - енергийни ( пробойни в чакрите, блокажи в меридианите.. )  

 и сума още причини от всякакъв характер. По мои наблюдения - този , който има много енергия, си я има през целия живот. Но това не му пречи да боледува  по-малко от другият, който я няма в такова количество Smiley  Даже напротив - боледува от по-тежки заболявания. ( Наскоро това беше споделено като наблюдение и от един от уважаваните от мен лекари - урологът д-р Абушев )
  
    


« Последна редакция: 12-08-2016, 08:55:07 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 58


« Отговор #17 -: 12-08-2016, 20:59:33 »

( накисването е според  вида на зърното - овесените ядки изискват най-малко време , просото и лимецът- най-много )

Моля бате Бино за уточнение нелющено просо ли използва.
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3866


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #18 -: 13-08-2016, 07:49:23 »

iris, ползвам от лющеното. Но ще взема пак да се помъча  с нелющеното , ти добре ме подсети. Има ли начин да го омекнем така, че да е и приятно за ядене  Smiley ?
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 58


« Отговор #19 -: 13-08-2016, 10:30:43 »

Не знам. Предполагам, че ако нямаме избор и неолющено просо ще ни е вкусно.
Активен
Страници: [1] 2 3   Нагоре
Изпечатай
Форум Земя назаемСуровоядствоЗдравословно храненеТема: Здравословно хранене на децата ни
Отиди на: