Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Възможно ли е суровоядство без драстично сваляне на килограми?  (Прочетена 7732 пъти)

newman

 • Young
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 11

В заглавието на темата горе долу е основното което искам да питам, понеже мисля да премина към суровоядство. След като спрях месото загубих някое килце и сега съм си добре. Че ще се свали още някое е ясно но възможно ли е чрез тренировки или вид храна да не стана само кожа и кокали? Също така дали силата ми ще намалее или ще се увеличи при такъв начин на хранене? Ако има подобни теми моля за линк понеже не ги намирам, благодаря предварително за отзивите и съветите.
Активен

iris

 • Jr. Member
 • **
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 90

Тази тема може би ще ти е интересна.

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1312.0
Активен

Elia

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 494

Уважаема г - жо / г - не /,
на този въпрос трябва да ви отговорят хора практикуващи суров режим за дълъг период от време.Ако правилно практикувате режима ще имате нормално тегло.Много слаби хора, които решиха да практикуват суровият режим нормализираха теглото си и обратно - тези с по - високо тегло свалиха килограми.НО трябва да се консумират много диви растения, бобови и житни кълнове.И то да имате доста голям брой и вид като кълнове.Тогава няма опасност и ще имате добри резултати.
Поздрави !
Активен

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4053
 • дипломиран рекреативен специалист

newman , първата ти работа в тази благородна кауза е да се запознаеш на всяка цена с АЮРВЕДА. Да установиш какъв тип си и съобразно това да нагодиш начина си на хранене и на живот. Хвърляйки се юнашки  ( и юргулешката ) в "джаза" ,  най-много да стигнеш до разочарованията, до които стигнаха  (вече бивш ) наший Петко и неговите ортаци-суровоядци. (Чети за това в "Дневника на Петко", това е най-важната ти тема тук! )  Те не се задълбочиха достатъчно и затова после обвиниха методиката , а не себе си..  tooth tooth

Колкото си по-близко до вата, толкова по трябва да внимаваш! Особено и както казваш, че работата ти е свързана с физ. натоварвания! Суровоядството възбужда вата. Ако и ти си вата, става следното:
 вата ( ти) + вата ( суровоядство) + вата ( зима ) + вата ( физически натоварвания) = силно превъзбуждане на вата.   Тоест - очаквай проблеми! ( колко и какви - само Зевс знае.. :) )  
Петко също е чиста вата и затова после имаше оплаквания !  ;)

Ако не си вата, си облагодетелстван, но пак важи същото и НАЙ-ВАЖНОТО условие за успех в това начинание: преминавай към новият режим много постепенно! Рязко преминаване е допустимо само при тежки болести, когато няма време за губене. (Не забравяй, че на Вадим Зеланд за такъв преход са му били нужни 10 години. )  ;)
« Последна редакция: 06-02-2017, 10:50:17 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Elia

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 494

Бате Бино,
аз навремето преминах на суров режим от раз, веднага след като научих как да си приготвям кълновете.Мария дойде в моят дом на 19 юни 2000 година и аз от 20. 06 .2000 година преминах на суров режим.За мен това е правилно, защото имах много силни и непоносими болки, това е първата причина.А втората е - организмът за 3 - 6 месеца успя да промени вкуса към храната.Именно тази промяна на вкуса е причина много хора да не желаят да пробват режима.Не е причината това дали си ватта, пита и т.н.Просто хората не могат / и не искат / да си променят вкуса.Вкусовият рецептор се нагажда към определен вид храна и просто суровата храна не е вкусна за хората.Вкусна е готвената.
Обаче много хора, чиито тела са болни и продължават да си консумират готвена храна стигат до усложняване на заболяването.Не съм го писала до сега, но такива тела издават неприятна, понякога зловонна миризма.Аз я усещам, защото дълго време вече съм практикувала суров режим.Но хората, които се хранят смесено нищо не усещат.Не бива да забравяме,че готвената храна в болното тяло не се усвоява нормално и отпадъците от нейната преработка не се изхвърлят както това става в здравият организъм.Именно за това е важно да се премине по - бързо, а не по - бавно на суров режим.По - бързото преминаване води до по - бързо и качествено очистване на органите и системите и по - бързо постигане на резултати.По - бърза е промяната и на вкуса.
Причината за проблем с килограмите според мен е НЕПРАВИЛНОТО приложение на суровият режим - купува се само храна от търговската мрежа / не се използват домашно произведени ядки, семена, плодове и зеленчуци, не се използват и диви растения /.Друга причина е недостатъчното разнообразие от кълнове.Използвам кълнове от нахут, фий, просо, царевица, люцерна, различни дребни бобове / черна леща, боб мот, боб черно око, боб мунг, соя, червен боб, люцерна, поници от ечемик , кълнове и поници от овес, кълнове от лимец, от грах и от сминдух, от ряпа, от синап.Всичко това води до качествено и разнообразно достатъчно пълноценно хранене.Могат да се покълват и ядки - орехи и бадеми.
ВКУСЪТ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ.Иначе даже ще сънуваш всяка нощ готвена храна и няма да можеш да устоиш.Все за готвени храни ще бленуваш.
СУРОВИЯТ РЕЖИМ калцира раковите заболявания, спасява от силни болки и тежки проблеми и наистина е добър.Стига да си достатъчно упорит и да прилагаш режима като се храниш с много диви растения и корени.
Поздрави !
Активен

Тихия

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 740
 • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.

Newman, не ми стана ясно, защо искаш да минеш само на сурова храна? Каква ти е целта?
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4053
 • дипломиран рекреативен специалист

Ели, когато човек не е запознат с определена закономерност, нормално е той да подценява нейната причинно-следствена връзка   ;)
Ако някога се запознаеш с Аюрведа, и анализираш на тази база многочислените отрицателните отзиви,  ще се убедиш сама. :)
Както знаеш - при всеки човек по различен начин протичат разните промени :) Бих казал дори - "експерименти"  ( всяка шокова промяна  си е екстремална за организма. ) Разучи повечко лични истории
( при някои дори - драми :)  ) на суровоядци , недей да изхождаш само от 1-2 случая.
Прегледай и "дневника на Петко" ( в последните му страници, когато Петко докладва за рязко влошаване на здравето. )  и пробвай да дадеш обяснение  и за разказаните от него много други отрицателни отзиви.  Според мен това е единствената причина за техните "провали". Аз имам теорията, но ти имаш и практиката, затова ще е ценно да се чуе и твоето становище - защо при тях се е стигнало да такива усложнения.
« Последна редакция: 06-02-2017, 13:35:38 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Elia

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 494

Бате Бино,
имам много хубава книга за Аюрведа и навремето използвах и прилагах доста съвети и от там,но специално при мен ситуацията беше критична - силни и настина денонощни болки.Ще прегледам дневника на Петко, но съм сигурна,че е направил и грешки.Не е умишлено разбира се, но е от незнание.Такива грешки съм правила и аз, но наистина вече толкова години се убеждаваме с Мария - хората правят грешки и затова страдат.Причината не е друга, просто неправилно прилагат суровият режим.Едни ползват ограничено количество кълнове поради различни причини, на други храната никак не е вкусна, а те търсят хубав вкус / не постигане на резултати и здраве /, трети само купена храна използват, не ползват диви треви и корени.Има грешки и то при някои от незнание, при други умишлено.Все още не са се отказали хората да си угаждат с вкусна и задължително много добре обработена на огън храна.Други комбинират суров режим за известно време с режим на готвени тежки ястия - следствие на което получават подуване, дискомфорт и повръщане.Други пък са пристрастени към сладки десерти или тестени изделия / баници и други /.Скоро с една жена, която прави някои от тези грешки коментирахме,че именно по този начин резултати не се постигат.
Мария преди години също е правила грешката като не е използвала бобови кълнове / различни по вид /и от там задължително спада белтъка.Особено при чист суров режим.Днес дори с нея избягваме да купуваме зеленолистни, берем си от чисти места и поляни и ползваме и корените, и цветовете.Цялостно растенията трябва да се използват и тогава наистина се чувстваме добре.
Аз заради язвата имам проблем със зеленолистните и кълновете по време на кризи, но иначе извън тези периоди съм много добре и се нахранвам до насита.С нормално тегло сме.Спомням си навремето един човек - беше вегетарианец, мина на суров режим , започна да се храни с много диви растения и кълнове и нормализира изключително ниското си тегло.
Грешките са причината, незнанието, комбинирането на различни несъвместими храни.Все още бленуването за старите, наглед вкусни и много тежки ястия.Но експериментът с организма понякога наистина води до тежки кризи.Трябва да се внимава.Но аз ще прегледам и дневника на Петко.
Днес мога да кажа,че много наглед здравословни / но обработени / храни също дават много проблеми.Овесените ядки, кафявата елда, тофуто, обработените " здравословни " храни веднага ми предизвикват дискомфорт.Затова винаги си засяваме на село зеленчуци и когато се наложи купуваме от селата ядки, семена, необработени зърна.Всичко за жалост в днешно време е обработено, не ни осведомяват, нямат сметка да държат в търговската мрежа залежала храна.Но днешната храна няма вкус.Морковите в търговската мрежа, зеленолистните са безвкусни.През пролетта трябва само диви растения да се консумират.Те много по - добре засищат глада и снабдяват организма с необходимото.
Поздрави !
Активен

Elia

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 494

Попрегледах дневника на Петко от тук - от там.Не съм допрочела всичко.Той не смила кълновете, а и различните зърна за кълнове са доста ограничени.Аз използвам и бобови и житни и то различни и смлени като паста.Тофуто го пресичат за да стане като сирене мисля,че с лимонтузу.Тази е причината много хора да имат проблеми от него.Не съм ползвала конопено семе до сега, за него не мога да дам съвет.Но при 100 % суров режим аз на обяд и вечер ползвам кълнове.Сутрин само плодове.При Петко видях използване на кълнове и сутрин, сутрин е добре, но само при липса на проблеми с храносмилането според мен.
Много семена като вид и зърна трябва да се покълват - задължително и бобови.Без тях има проблем с белтъка ако се храним само сурово.Не трябва да се смесва и готвено и сурово.Така обикновено има проблем, защото организма е съвършен и той се нагажда към смилане на готвена и на сурова храна.Смесването на 2 - та вида хранене води до проблеми.Имала съм и аз подобни проблеми и затова гледам да спазвам 100 % суров режим.Така е най - добре.
Поздрави !
Активен

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4053
 • дипломиран рекреативен специалист

Както много често се случва,  авторът на темата в един момент губи интерес към дискусията ( която е по неговият въпрос   tooth )  и изчезва, като оставя  разискващите ( по неговото питане )  да се изясняват помежду си  tooth tooth
Но какво пък, все е повод да живнем,  че иначе съвсем ще заспим  :Dormir_13 - emotloader: :Dormir_13 - emotloader:  tooth
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

newman

 • Young
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 11

Newman, не ми стана ясно, защо искаш да минеш само на сурова храна? Каква ти е целта?
Целта естествено е здравословен начин на живот.След като отстраних някои вредни навици и храни и ограничих други се почувствах далеч по-добре физически и психически и естествения път на развитие е да задълбоча още повече и да постигна още повече. ;D Много ме мотивираха и мнения на суровоядци и постигнатите от тях резултати и подобрения но след прочетеното в дневника на Петко съм леко разколебан и ще обмисля малко по-добре как ще продължа нататък.
Активен

newman

 • Young
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 11

Както много често се случва,  авторът на темата в един момент губи интерес към дискусията ( която е по неговият въпрос   tooth )  и изчезва, като оставя  разискващите ( по неговото питане )  да се изясняват помежду си  tooth tooth
Но какво пък, все е повод да живнем,  че иначе съвсем ще заспим  :Dormir_13 - emotloader: :Dormir_13 - emotloader:  tooth
Не съм загубил интерес към дискусията а просто нямам опит в това което се дискутира и незнам дали и как да се включа в нея.Искам още веднъж да благодаря на всички които се включиха и за интересните теми които предложихте, първата за спортиста прочетох цялата а от дневника на Петко последите петнайсетина страници.Доста интересни четива и някои от нещата ми се изясниха.Попрегледах и една книжка Йога и Аюрведа която дръпнах от спиралата и която ме грабна признавам си.В най-скоро време ще я подхвана просто засега нямам грам свободно време а и чета купища други неща но определено аюрведата ме заинтригува и ще и отделя специално внимание докато от йогата съм интегрирал само някои дихателни практики които препоръчвам на всички а асани не правя понеже се занимавам с друг тип упражнения и тренировки.За дишането може да прегледате една малка книжка която е доста изчерпателна и на мен доста ми помогна казва се Наука за дишането на Йога Рамачарака, има я из нета за свободно сваляне.Сега да се върнем на темата.  tooth Както написах и на Тихия, дневника на Петко доста ме разколеба дали да се заема сериозно със суровоядство и по-скоро вече споделям мнението на самия Петко че суровоядството е временно решение,по-скоро като вид диета за пречистване на тялото и ума отколко човек да го превръща в начин на живот.За съжаление от таблицата която видях във въпросната книжка за йога и аюрведа не мога да определя кой тип съм точно като се колебая между вата и питта и дано като я прочета да мога да определя с точност.За сега мисля да си направя един малък експеримент примерно 1-2 седмици или месец на сурова храна за да видя как ще ми подейства и ако имам въпроси или нещо интересно за споделяне ще пиша.Между другото ако можеш да ми препоръчаш някоя книга филм сайт или каквото и да е друго за Аюрведа за да се запозная по-добре с материята ще съм признателен.Това е засега още веднъж благодарности на всички и успех по пътя  :love_028:
Активен

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4053
 • дипломиран рекреативен специалист

newman , значи съм се объркал   :-\
  Най-хубавото е , че си запретнал ръкави сам да наработиш познание, а не да разчиташ някой друг да ти  дава команди : " прави едно, прави две.. "
За това - браво!  :flower:

По Аюрведа, най-добре си купи книжката на Малахов  -  "Четирите кръвни групи и индивидуалната конструкция" ( спокойно , за кръвните групи има само 3 странички критика , и то-критика :) , останалото е Аюрведа :) )  Ти си от младото поколение, искате всичко да дърпате от нета в готов вид :) , но точно на Малахов тази книга може да я няма :), затова вложи 7лв и си я купи "натурална" :)

И аз им се чудя на тези автори, дето пускат такива сложни тестове за определяне кой тип си. Абсолютно ненужно забатачват читателя. Ще ти помогна да се определиш много по-лесно. Има 2-3 много характерни особености, които са напълно достатъчни за да отграничиш вата от  пита.
1. Усещане за студ!
 Ако можеш да заспиш зимата в незатоплена стая , ако ти е комфортно да плуваш в морето при 19-20 градуса - значи си пита. :) Пита не понася жегата!
 Ако не траеш на  студ - значи си вата!
2. Как качваш килограми при тренировка с тежести?
 Пита качва . Мъж "пита"  може с тренировка от 75кг да стане 95-кг без проблем!
Ватата почти не мърда при тренировка с тежести!  от 75кг най-много да стане 79. При това - с много труд!
( Аз съм вата. Много зор и накрая - почти нищо :)  https://www.dropbox.com/s/c9zfm20md8y8frr/010.jpg?dl=0 )
3. Мъжете пита много рано или побеляват, или им пада косата.
   виж баща си и дядо си, ако си още млад. Най-често ще бъдеш като тях :)
 ( дядо ми беше почти чиста вата. Загина на 90г. с гъста, не бяла ,  а сива коса!  )  
 4. Издържане на глад.
   Направи един ден на вода. Ако ти падне рязко енергията - значи си вата :)
  Ако нямаш загуба на енергия - значи пита.
 Това е , друго не ти трябва :)

За суровото начинание, виждаш, Елия има много опит, по-добре от нея се учи , отколкото от Петко.
На руски, ако четеш , има много много информация за тънкостите и грешките при преход към суровоядство.
 Направи го постепенно и няма да имаш проблеми.  :Cherries


« Последна редакция: 12-02-2017, 15:29:25 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Тихия

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 740
 • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.

Приятелю млад. Дори двама близнака са различни, какво остава за другите хора. Правилно си стигнал до извода, че суровоядството е способ за пречистване, а не начин на живот. Някои го разбират по трудния начин. Сега пред теб стои задача, която ще решаваш през целия си останал живот. Тоест, да нагодиш към работа, семейство, климат, сезон и  възраст, начина си на хранене, движение и най-вече мислене. Това е процес, а не еднократен акт. Аюрведа е прекрасно учение, което може да ти помогне в това направление. Има разбира се и други пътища. Подготви се, ментално най-вече, за дълъг път и опознаване на себе си. Целта е да сме в хармония по всички изброени по-горе фактори. Не бива според мен, Аюрведа да се опростява до едно търсене, коя доша сме. Във всеки има и от трите енергии. Понякога в добри пропорции. Но хората пак не се чувстват добре, защото местобитанията на самите енергии не са на правилното място в организма ни. Това са много деликатни аспекти, до които ще стигнеш сам някой ден. Не се доверявай на авторитети. Проверявай лично всичко. Като знам какво те чака, мога само да ти пожелая успех. И ти стискам палци.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4053
 • дипломиран рекреативен специалист

Ей, Тихий, ти се появи  :Content_22: Помислих, че нещо си ни разлюбил  tooth
Ако мога да кажа. :)  Ти много хубаво съветваш младежа да няма "авторитети", но той вероятно има и други интереси  и цели в живота.. И ако трябва да спазва това правило , да научи всичко и сам да си е авторитет във всички области, които ще му трябват,  ще му се наложи  да се квалифицира  и като аюрведист, и като натуропат, и като лаборант, и като фитотерапевт, електротехник, юрист,  монтьор,  йога,  строителен инженер , и като стоматолог , и като счетоводител..
Дай боже да намери време и енергия   tooth tooth
( както и да живее повечко, защото дори само едната Аюрведа се учи цял живот :)
« Последна редакция: 13-02-2017, 01:35:52 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

tututo

 • Young
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 12

Здравейте, от години не съм била тук.
Ето моето мнение. За всичко търся отговора и се обръщам към природата.
Ние като хора я наблюдаваме, виждаме процесите и правим изводи. Това му казват "изследване"
Принципно нито едно същество на тази планета не си "готви" храната.
Също така има както и дребни, така и едри дори огромни животни. Тогава следва да си зададете въпросът, защо едни са дребни, защо други едреят и се разширяват.
Човекът първо е доста голямо животно, не е дребен бозайник. Зависи от височината ви.
Ниските хора, генетично няма как да са 200 кила, както и високите е ненормално да са кльощави.
Дали килограмите са от мускул, активен, или са застояла сланина?
В крайна сметка, вие задавате накакъв всеобщ въпрос, ей така в пространстното, за да си бърборят хората.
Аз бих ви отговорила, ако имам конкретен въпрос и вие сте си написали колко ви е височина-кила,  дали спортувате и колко сте активни. Така зададен въпросът ще има някакъв смислен отговор.
независимо дали ще преминете към даден режим.
Ако сте в нормата, надали ще наблюдавате разлика.
Ако гладувате, тоест не си спабдявате организма с достатъчно енергия, но пък за сметка на това изразходвате такава в мнжго движение и нямате застоял живот, определено нама да качите нищо.
Това е много прост въпрос, понеже наддаването или свалянето не зависи само от храната и на вас ви е ясно че е свързано с движението.
Също и с консумацията на алкохл, който задържа течностите и подува тялото.
Горилите, слоновете, хипопотамите, жирафите и доста много животни, които са суровояди и най вече вегета, как така растат и едреят???
Ами ядат!!!! Много храна, протеини растителни и не само.
Червеите също са животни и поради факта, че никое тревопасно или бозайник не си мият храната от почвата, си вкарват доста малки животинки( които са 100% протеин-концентрат!) Така че и самото понятие "тревопасен" или "хищник" които пък също пасат разни треви и гризат неща когато организма им го иска.. са само обобщения на основната "видима" консумация.
Също така Едрите животни, бозайници, всеядни, тревопасни и дори лъвовете и подобни едри сухоземни хищници ( за водните всички са хищници ) не търчат като луди, доста си почиват, тоест натрупват енергия, живеят без стрес, нямат практически врагове и затова могат да се разширяват до безкрай... Просто прекрасен живот.
Дребните същества изразходват енергия много, и колкото и да ядат, сурово ли ще да е сланинесто...пак нямат шанс да наедреят.
Вземете едно диво животно и едно одомашнено..
Естествено, че домашното поради малката подвижност, липса на стрес едрее...месото му е меко, тъканта не е жилав мускул, като дивеча.

Също растежът на един организъм зависи не само от храната.
Както споменах, фактори като липса на стрес, което значи и достатъчно пространство!!!
Вижте как се отглеждат бонзаи.. ограничаваш нещо от към пространство, и то просто няма на къде да мърда..физически!
Вземете едно ябълково дърво, на един клон растат 4 малки нагъчкани ябълчици от една пъпка.. ще си озреят но дребни, махнете 3 те ябълки, за да оставите пространство на едната, ябълката ви ще наедрее.
Вижте всички насекоми, нагъчкани един върху други, като флуиди, ята от птици.
Да сте виждали много едри птици като орлите да летят нагъчкани в купом, не. Защо, защото нямат достатъчно храна, летят си самостоятелно но едреят.
Освен пространството, нужно ви е и въздух, климат и слънце за растежа.
Без тези условия, няма как да станете голям, ако ще да се скъсвате от суперхрани.
Дребните хорица имат липса на йод, и растежът и големината ни зависят от производството на тази жлеза. Което няма нищо общо с това, дали ще ядете сурова, варена, веган или не веган храна.
Ако не е веган-от едри животни храна, бихте се развивали и вие като едро животно, защото поглъщаме хормоните на това животно, които отговарят за неговият растеж.
все пак заприличваме на храната, която ядем.
Ако яде едно животно само дребни животни..няма да едрее.. ще е с формата и големината на около храната си. Както и количеството..и пак стигаме до изразходването на това количество.
Доста голямачаст от островните хора са дребни, и не едреят, не се разширяват, защото :
По тези земи нямат животни, големи, липсва им ресурс, затова ядат всевъзможни гадинки, насекоми, риби, и всьо, само и само да оцелеят..много са, на тясно са и нагъчкани,  а ресурс..
 не достатъчен.
Отделно ни е ясно че те много работят и се движат.
Та да обобщим.
Дали ще наедрее дадено същество зависи според мен на първо време от стреса. Физическото движение, танците и спорта, също се водят стрес за организма и изразходване на енергия.
Ако животът ни е спокоен, ппекалено бавен и муден, дори и веган или не готвено..ще си станем едни добре оформени но здрави едри същества.
Тоест ясно ви е, че храната е енергия.
Тази енергия се изразходва ежедневно в разни процеси, самото консумиране на храна също е изразходване на енергия. Казва се Катаболизъм. Анаболизъм е усвояването на тази енергия, храна. А общият процес на обмен на тази енергия и взимане, преработване, разграждане и усвояване се нарича Метаболизъм.
Така че, какъв ви е метаболизма зависи от пол, възраст и начин на живот тоест не само храната, както казах а движението, средата, условията, стресът.

Еми това е от мен.. доста дълго обяснение, надявам се да е било и толкова интересно или полезно.
Активен

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1102
 • Познай себе си.

Брейййй?

За надебеляване или не, или мааалко, освен количеството приемани калории, количеството изразходени такива, значение има и "коефициентът на полезно действие" на преработването на храната (дето му казват метаболизъм).
Чистият организъм преработва с по-голям коефициент. Тоест, с по-малко храна получаваме повече калории.
Друг фактор е вида на храната: някои храни се преработват с по-малко "усилия" от храносмилателната ни система от други.
Следващ фактор е степента на сдъвкване на храната.
Следващ - колко, как, кога пием вода и други течности.
Следващ - дали, как точно, колко често Му благодарим, Го обичаме, обичаме себе си, близките си...

А как всички тези неща се случват и си взаимодействат в тялото на суровоядец, е съвсем, съвсем друг въпрос.  :flower:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

skameykin22

 • New
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1
  • продажа полусфер бетонных

Да, това са определящи фактори.
Активен

iskrena

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1122

чакай малко!
ако чистият организъм преработва по- добре и усвоява повече калории от по- малко храна от замърсения, това значи ли, че чистите организми по - лесно пълнеят?   :surpris_22:
Активен
 

Страницата е създадена за 0.115 секунди с 24 запитвания.