Начало   Помощ Вход Регистрация  
Форум Земя назаемСуровоядствоРецептиРазниТема: Покълнал нахут и смлян сусам
Страници: [1] 2   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Покълнал нахут и смлян сусам  (Прочетена 12274 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« -: 06-02-2010, 15:06:38 »

Последният път , когато си правих хумус или хомос , не зная точно как се произнася и в двата варианта го употребяват арабите Smiley) ми се завъртя идеята за покълнъл нахут и смлян сусам ,чесън, кимион и малко зехтин , както и малко сол , дали ще стане, някой пробвал ли е ??
Активен
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #1 -: 06-02-2010, 17:47:32 »

За повечето суровоядци покълналия нахут е газообразуващ и затова си правят хумос със сурова тиквичка. Аз съм си правила и е много приятен на вкус. В сайта има рецепта за такъв хумос.
Активен

titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #2 -: 06-02-2010, 17:51:00 »

Че той и вареният е газообразуващ  ухилен  , или аз нещо пропускам в технологията Smiley) хехехехе , освен това всичките ми приятели ,които обичат хомус и си правят имат същите наблюдения , по късно ще накисна и утре ще видя какво ще стане Smiley)
Активен
Petko
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2359



WWW
« Отговор #3 -: 06-02-2010, 18:38:29 »

За повечето суровоядци покълналия нахут е газообразуващ и затова си правят хумос със сурова тиквичка.
Това за мен е новина. Аз защо ли нямам газове от нахут амии... знам ли bleh
Активен

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #4 -: 06-02-2010, 18:41:57 »

Така съм чела по други форуми. Трудно го усвояват. За това предпочитат да го правят с тиквичка. Аз лично не съм го правила с покълнал нахут. Като цяло избягвам бобовите храни.
Активен

Petko
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2359



WWW
« Отговор #5 -: 06-02-2010, 18:48:05 »

За нахута знам, че е напълно безвреден от всякаква гледна точка. Но пък трябва да се спазват правилата по накисването му....това важи за всички кълнове. Минимум 12 часа за нахута. Аз лично гледам да има 15 часа и тогава махам водата мммм
Активен

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
Светла
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 20



« Отговор #6 -: 07-02-2010, 05:17:04 »

Аз си правя хомус с покълнал нахут и ми харесва. По-различен е на вкус от този с варен, но ако ти допада вкуса на нахутените кълнове давай смело напред. Аз слагам повечко лимонов сок, магданоз, чесън, суров сусамов тахан, куркума, малко зехтин, може и щипка сол. Ако искаш да получиш по-гладка смес може да махнеш обвивката на вече покълналия нахут, но е голяма играчка. А иначе слагам на салати и сандвичи един прекрасен микс от нахутени, леща и други бобови кълнове (глезотийка, която си гупувам готова от магазина  мммм ) и също не съм имала газове от тях.
Активен

„И плътта на убитите животни в човешкото тяло ще стане негов собствен гроб. Защото истина ви казвам, който убива, убива себе си и който яде от плътта на убити животни, яде от плътта на смъртта."
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #7 -: 07-02-2010, 06:02:29 »

Аз също нямам газове от покълналия нахут.
Активен
Svetlio
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1133



WWW
« Отговор #8 -: 07-02-2010, 09:10:00 »

Аз нахута го беля винаги и за това си купувам от турския,защото нашия е много дребен.Грешка ли правя,че го ям без ципата?Тя всъщност съдържа ли нещо ценно?
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #9 -: 08-02-2010, 01:58:31 »

Не мисля, че правиш грешка. Със сигурност става по-мек вкуса като на обеления бадем или лешник. Smiley
Активен
Buku
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 897


:)


WWW
« Отговор #10 -: 08-02-2010, 09:23:16 »

Аз нахута не го кълна и не го варя - просто го накисвам за една нощ и на сутринта е достатъчно омекнал за ядене. И на вкус е много по-добър от варения  мммм. Също не съм забелязала да ми образува газове, ама то си е индивидуално  Smiley.
Активен

Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #11 -: 17-02-2010, 14:26:40 »

Сега .... да споделя . Накиснах нахут 48 часа , после го разделих на 2 части , едната сварих и направих хомус а другата оставих да покълва. Нещо не покълна много добре за 2 дни киснене и 2 разстлан в тавичка  на тъмно само около 1-2 мм поник.  сменям водата по 4 пъти на 24 часа и имат ужасен мирис. Плакна ги добре и днес ми писна и взех че ги пасирах , добавих смлян сусам, малко вода, малко зехтин, кимион , 3-4 скилидки чесън, малко лют червен пипер и малко морска сол.Това отново с пасатора и стана някакво подобие на хомус Smiley Не е неприятно на вкус , просто не съм свикнал.Считам ,че допуснах някаква грешка с покълването , тъй като някой зърна имаха много кисел вкус , въпреки обстойното измиване и почистване.Не зная колко трябва да бъдат дълги пониците.. стори ми се че ако са по-дълги е по крехко зърното, но може и да е чиста заблуда. аз избягвам хляба като особено вредно произведение и затова сега го консумирах чисто , е с няколко маслини :)Пробввайте и вие и споделете.
Активен
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #12 -: 17-02-2010, 14:33:39 »

аз за първи път си правих хумус с варен нахут по оригиналната рецепта докато бях в Турция и останах ужасно разочарована от вкуса... почти всичко замина на болука... с покълнат нахут би станало още по-гадно, изобщо няма и да правя опити.... хумусът с тиквичка е къде-къде по-вкусен
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
Antares
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 172



« Отговор #13 -: 17-02-2010, 14:41:34 »

Аз покълвам нахут по следния начин и досега засечка не съм имала:
Накисвам нахут в чинийка, покрит с филтрирана вода, за една нощ - да речем от 10 вечерта до 8 сутринта. На сутринта изливам водата и изплаквам с чиста два пъти. Оставям го без вода да си седи на плота в кухнята, въобще не съм го затъмнявала. Ей така на открито. Изплаквам пак на обед и вечерта, за да се отмие каквото трябва и да се овлажнят зърната. Не оставям вода в чинийката, гледам да го изцедя добре. На втория ден сутринта вече се показват кълнчетата. Правя малки дози, че да заминава бързо, а и разнообразие да има Smiley Кълновете ги ям на втория-третия ден, около половин-един сант. са дълги, иначе някъде около четвъртия ден почват да развиват стъбълце с листенца. Веднъж чаках и за поници, ама много време отнема. А и много ми харесва вкусът на кълновете, та си го ям покълнал.
Активен
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #14 -: 17-02-2010, 14:47:55 »

аз за първи път си правих хумус с варен нахут по оригиналната рецепта докато бях в Турция и останах ужасно разочарована от вкуса... почти всичко замина на болука... с покълнат нахут би станало още по-гадно, изобщо няма и да правя опити.... хумусът с тиквичка е къде-къде по-вкусен

Да бе , хехехе правя невероятен хомус и всичко живо около мен само ми се моли и за тях да правя Smiley)То за мен не остава де, каквото остане по пасатора това е моята доза Smiley)) Сега тайничко от всичко го направих и само с вас съм споделил Smiley) не е лош на вкус , просто трябв да усъвършенствам рецептата.
С тиквичките е гадно , собено сега, когато са с цялата Менделеева таблица и горчат - ужасно е .Такова извращение правят в Слънце и Луна и е доста скъпо. Всъщност всичко им е дост скъпо и с недобро качество, та спрях да се храня там , ами отгоре на всичко ни цакат в грамажа , винаги като си вземем за вкъщи е със 100 гр по-малко.И накрая им сложихме кръст . Никой от приятелите ми вече не ходи там.
Може би някой път трябва да ти приготвя хмус по оригинална арабска рецепта и да си кажеш мнението,а?
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #15 -: 17-02-2010, 18:26:01 »

Титан, мисля, че много си го киснал във вода.

Иначе хумус харесвам всякакъв. С варен нахут най-вече.

А оригиналната рецепта е /поне аз си мисля, че е/: нахут, чесън, зехтин, тахан, сол, лимон, кимион. Последното не го слагам, защото не ми харесва.
Активен
Svetlio
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1133



WWW
« Отговор #16 -: 17-02-2010, 19:10:00 »

А оригиналната рецепта е /поне аз си мисля, че е/: нахут, чесън, зехтин, тахан, сол, лимон, кимион. Последното не го слагам, защото не ми харесва.
Днес правих това.И аз не сложих кимион,но го направих с покълнал нахут и накрая сложих и червен пипер.Честно казано,доста тежко ястие.Едвам го изядох.  weight_liftам-ам
Рецептата беше написана на бурканчето на тахана. помощ
Активен
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #17 -: 17-02-2010, 21:14:17 »

Точно това е орииналната рецепта и слагайте кимион на вкус , той придава хубав аромат на ястието.
Сега като се е стегнало в хладилника за няколко часа има по приятен вкус, а може и да си въобразявам,защото съм гладен  ухилен
Сега видях,че Светла ни е отгворила за положителния резултат Smiley Газовете си се образуват , хем омесвах всичко със слюнка .А може просто да трябва по-дълго да бъда на сурова храна, за д ами се нормализира всичко.
Активен
Ortodoksalen_Anorektik
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 667


бивш Ортодоксален Аноректик


WWW
« Отговор #18 -: 29-04-2010, 03:56:59 »

За нахута знам, че е напълно безвреден от всякаква гледна точка. Но пък трябва да се спазват правилата по накисването му....това важи за всички кълнове. Минимум 12 часа за нахута. Аз лично гледам да има 15 часа и тогава махам водата мммм

Трябва ми прогноза за нахутено кисело мляко. Умишлено не искам да експериментирам със соя и избрах нахут.
След като го накисна за 12 часа или най-много 15 часа и после в блендера го направя на рядка каша и прецедя млякото. След това мисля да сложа малко лактобацили ( от скъпите ) и ще ми е жал да се проваля.
Нямам никаква идея дали да варя нахутеното мляко и като изтине да сложа бацилите за закваска или да не го варя.
Никъде в нета не намерих някой да е пробвал да подквасва нахутено кисело мляко.
Активен

Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #19 -: 29-04-2010, 07:51:24 »

Не съм срещала досега рецепта за сурово кисело мляко с нахут. А повярвай ми прегледала съм доста суровоядски сайтове. Защо не пробваш със слънчегледови семена или бадеми? Ако експериментираш с нахут има голяма вероятност да се провалиш според мен.
Активен

Страници: [1] 2   Нагоре
Изпечатай
Форум Земя назаемСуровоядствоРецептиРазниТема: Покълнал нахут и смлян сусам
Отиди на: