И без да съм ходил лично при Емилова , знам , че е точно така, както казва Elia. И не ми трябват никакви отзиви, за да преценя един лекар, а и всеки друг "авторитет" Как го мога ли?
Ами има си белези, които аз разпознавам и които не са ме подвеждали никога.
Няма нищо сложно, най-елементарна психология ..
Нещо като - "по дрехите ще ги посрещна , но и по дрехите ще ги разпозная"
Има (най-общо) две групи лекари ( макар това да важи и за всички др. специалности , но нека в случая да говорим за лекарите)
Първата е много по-малка. Това са лекарите "по призвание"! Които са станали такива за да бъдат от полза на пациентите. Такива ще си дадат душата , но ще направят всичко възможно за да помогнат. И то няма да е за пари! Нито за слава! Това е тяхната вътрешна потребност да се почувстват достойни , удовлетворени, щастливи! Тези лекари са по правило скромни, нравствени, почтени, няма да вземат и лев за нещо, за което знаят , че би навредило. Тези хора не търсят известност , почти никога не растат в йерархията, стоят до болните и използват свободното си време за познание и усъвършенстване. Не се рекламират, не обикалят като лектори по всевъзможни мероприятия. Ако пуснат книжка или статия в някое списание, то ще е заради науката , а не за слава. Това са истинските "хуманни" лекари.
Ако попаднеш на такъв лекар, може да ти отдели и половин ден. С него ще си говориш като приятел. И ще е за символична сума.
За съжаление , Емилова не е от тази група..
Разказвал съм преди време за срещите ми с няколко такива лекари в руската част на Украйна.
Изключителни като специалисти и като хора, които ще помня цял живот. Това са лекарите ( естествено „алтернативни” ), от които съм бил най-силно впечатлен.
(А съм бил при стотици, просто имам някаква слабост към това съсловие..
)
Да не говорим, че за три часов! първи разговор не ми поискаха и лев! Безплатно си говориха няколко часа с мен, един непознат за тях чужденец.Досаждащ им с безброй въпроси на развален руски. Който я дойде пак при тях, я не..Пазя си записите с тях като нещо много скъпо.
Вижте какво излиза за тях в интернет. Нищо! ( д-р Андрей Алексеевич Герасименко и д-р Валентин Леонидович Хрущев )
Никой от двамата няма дори сайт, не пуска обяви, (Герасименко има кабинетче в едно кюше на порутена държавна болница в провинциално малко градче, в което прави 7 вида диагностика със супер скъпи уреди, и е бил на стотина обучения за повишаване на квалификацията.. а Хрушчов- суровояден, лекар-гладолечител, който приема по един пациент на ден, е в Крим, Евпатория, но няма дори табела пред кабинета си! Посреща те сестра на тротоара и те води през едни лабиринти до кабинета му.)
Внимание, тук попадат и лекари, които са човечни и мили, без да са твърде добри специалисти.
Въпреки обаче, че не са най-добрите , те чистосърдечно ще насочат към някой наистина вещ техен колега, ако чувстват, че лично те не могат да помогнат.
При духовните хора "конкурентите" не се разглеждат като съперници, те си помагат и подкрепят помежду си !
Другата група лекари май ни е по-позната: Имаме чувството , че тези хора са станали лекари, само за да бъдат в „елита” на обществото - те постоянно са лектори по семинари, по телевизия , по радио, рекламни лица са на лекарств , добавки, имат собствени мед. центрове, за тях е определящо да станат професори, а след това – в политиката! По характер - болезнено егоцентрични, (почти нарциси), авторитарни, пробивни, с груба душа, в голяма степен – безскрупулни. ( Един такъв акушер във Варна , дава на жените хапчета за задържане, само и само да не се случи така , че да родят в смяната на колегата му , нищо че това може да е страшно вредно за родилката! ) Дават скъпи консултации ( защото са известни и търсени, а не защото са компетентни ) Ако изобщо се домогнеш до тях , ще ти бъдат разрешени максимум два въпроса , за които ще бъдат отделени не повече от 3 минути, защото „специалистът” е зает. ( естествено, с поредна изява по радиото или друга административна работа) .
Не дай си Боже се осмелиш да спориш или задаваш „неудобни” въпроси на такъв велик специалист.. жална ти майка..
) Дълго ще помниш срещата си с него
( А може би на него и това му е целта ? Да остане завинаги в сърцата на пациентите
))
Ако мога да перефразирам Оскар Уайлд – „популярността е лавровият венец, с който обществото удостоява посредственото изкуство” , това със същата сила важи и за лекарската професия. Просто КРИТЕРИИТЕ на обществотоза преценка са специфични, емоционални.. За дилетантите този който е известен, значи е достатъчно добър , за да е станал известен..
За съжаление , в тая група слагам и другият хубавец, при който ходих до Киев на семинар ,ето го -сайтче, снимчици, предавания по радиото, скъпо облечен, екстравагантен, със скъпа кола дойде..
http://www.varikoz.kiev.ua/Rm05.html Пълен е със знания и практики, йога, суровоядец, натуропат.. Обаче след семинара когато останах на саме с него и се пробвах да му задам някои въпроси , ми отговори, както застарял херцог пожелава лека нощ на иконома си : - " Не ми се занимава , а и съм уморен.. какво точно ви интересува.. ?
Обаче не пропусна да ми продаде на двойна цена два препарата
Но всяко зло за добро - благодарение на него разбрах за двата доста яки препарата - Ветом (Стелкор) и АСД-2 които употребяваме вече много години и аз и доста хора около мен.
Естествено, измежду известните имена има немалко изключения! Като напр. проф. Владимиров, шефът на голяма столична гастроклиника
http://www.credoweb.bg/prof-borislav-vladimirov-nyakoy-tryabva-da-ukroti-svetilata-ot-chastnite-bolnitsi-content-61230.html ОБаче наистина добрите ИЗВЕСТНИ лекари са отдавна надушени и за тях чака половин България . Човекът и да иска, няма как да следи състоянието на хилядите си пациенти, които съвсем естествено, имат нужда да се консултират с него през ден и да обсъждат методиките..
Затова , без значение , дали ИЗВЕСТНИЯТ лекар е наистина вещ или е само позьор, той не е вариант за такива като нас, които постоянно имаме някакви въпроси и се стремим да направим оптималното за себе си. Ако ще търсим лекар, най-добре е ако можем да разберем за какво мечтае – дали мечтае да знае , или мечтае да расте и да се показва ..
И да не е толкова голям, че да не може да чуе какво му казват малките хора