Здравейте,
Не можах да открия нищо написано във форума за гъбите.Може и да сам пропуснала. Затова не можах да се сдържа и реших да добавя нещо от мен.
Надявам се, че ще е от полза.
Искам да обърна специално внимание на един определен вид гъби, а именно азиатските шитаки (shiitake mushrooms).
Не знам дали се продават в БГ, но преди известно време се запалих по тях след като мой колега японец ми обясни,че в Япония били известни като \"гъбите на дълголетието\" или нещо подобно.
Оказало се, че те са основната причина за крепкото здраве и дълголетието,което се наблюдава при японците ( а и повечето азиатси), а също така и факта, че изглеждат много по-младолики в сравнение с другите раси.
Не знам до колко е вярно, аз лично си мисля, че е съвкупност от много фактори. Като цяло азиатците водяд много по-здравословен начин на живот. Но това е друга тема.
За родина на шитаки се смята Китай.
Аз започнах да си купувам и си ги слагам на салатата. Трябва да призная, че имат една малко по-силна, специфична миризма и са малко по-\"жилави\"(ако мога така да се изразя) от другите габи, но аз толкова сам им свикнала,че вече са ми любими.
За шитаки гъбите четох,че засилват имунната система, спомагат за намаляването на холестерола, нормализират високото кръвно налягане, имат анти-раково действие и съдържат много желязо.
За тях е важно също да се знае, че могат да предизвикат диария, ако се консумират в големи количества. Също така има случаи на алергични реакции, най вече обриви по кожата и не се препоръчват за хора с камъни в бъбреците (той кой ли ги няма в днешно време)
Аз лично никога не съм изпитвала страничните ефекти. Преди си ги хапвах печени, а сега по една-две сурови гъбки на салата.