Мога да споделя много за хималайската сол. Аз започнах с тази книга.
"The Essence of the Primeval Sea - Himalayan Crystal Salt - Origin, active principles and treatments" by Dr. Jürgen Weihofen.
Купувам си сол от този доставчик:
http://slgjj.epsau.servertrust.com/category_s/1818.htmВ книгата се казва да се прави разтвор. Слагаш сол на големи кристали в един буркан. Пълниш буркана с най-чистата възможна вода (изворна предполагам ще е най-добре). Оставяш 8 часа. След 8 чаша соленоста на водата е 26-27%, някои от тях са се „постопили“. Терапията се започва в началото с една капка сол в една чаша вода НА ДЕН. След това увеличаваш с капка всеки следваш ден. След една седмица минаваш на чаена лъжица и не увеличаваш повече дозата. Според автора на книгата ако пиеш такъв разтвор на ден ти приемаш голяма част от необходимите минерали за тялото ти.
Пак според него, сол като хималайската има по целия свят, т.е. солници много....разликата дали е Пакистанска или не е в % квалитетни минерали за тялото, откъдето и митът или истината, че хималайската сол има 96% от полезните за човек минерали необходими на ден. Всеки сам да прецени. Ако солта идва да кажем от Бразилия ( да и там има солници) може би ще има 86% от тези минерали...незнам, но споделям че разликите са минимални. Солта може да се познае по цвета...тъмно (силно) розовата идва от Пакистан, всяка по-светло розова или по-бледо розова сол идва от друго място.
Аз ползвам тази сол и върху салати (смляната на дребно разбира се). Намирам че има по богат вкус и определено след като си изпия чашата вода с разтвор, моментално се чувствам пълен с енергия.
Понякога си правя и чаша вода с разтвор и през деня, или преди да ида да тичам....
Книгата споменава че с тази сол запазваш добро кръвно и дори го уравновесяваш. Аз никога не съм имал проблем с кръвното и не мога да преценя. Мисля че е вярно обаче. Партньорката ми беше бременна миналата година и през първите три месеца чувстваше голяма разлика с първата бременност. След три месеца се усетих защо, в началото бяхме спрели солта защото незнаехме какъв може да е ефекта върху тялото и, в момента в който тя започна да пие разтвора си, всичко и мина и започна да се чувства отново добре. Дали тялото и е реагирало на липсата или просто е било от бременноста не мога да бъда сигурен.
Другото което споелям и се надявам да не бъда псуван в България е че аз не я намирам за чак толкова по скъпа от другата сол. Можете да сравните цените в канадски долари и да прецените сами. Знам че за
България може и да не съм прав, просто споделям.
Вече две години и повече я пия, почнах я в деня в който спрях да ям месо. От тогава се чувствам супер добре или по точно нормално.