Във същата статия в Уикипедия пише още по-интересни неща за "хималайската" сол:
"Rock salts mined in several parts of the world, including Hawaii, Utah, Bolivia, the Murray-Darling basin of Australia, Peru, and Poland are marketed as Himalayan salt or pink salt."
Освен това, баш "хималайската" сол се добива във втората по големина солна мина в света, намираща се на 300 километра от Хималаите.
Две изследвания, които й са правени, показали, че тя съдържа 10 минерала, а не 84 например, както пише в zoya.bg
За мен "хималайската" сол е 100% рекламен трик. Но перфектен. Хората искат здравословна храна - и ние им я даваме. Използват се същите методи за манипулация, както и при "Био" храните.
Всъщност за мен е непонятна свръхвисоката й цена, при положение, че годишния добив на гореспомената мина е 325 000 тона. С какво е по-добра от обикновената сол? Кои са тези прословути 80+ минерала? Ако наистина са толкова, всички ли са полезни за човешкото здраве? Била на 250 милиона години... И какво от това? Не всичко, което е древно става за ядене - например нефта
Ни се яде, ни се пие
Макар, че индиректно ни го вкарват в храната...
Или всичко е въпрос на вяра в чудодейните й свойства?