Аз съм категорична за ползите от меда (в които многократно, лично съм се убеждавала), както и че трудно, много трудно можем да си причиним вреда с него. Доказано е, че диабетици ядат мед и не им причинява проблеми (все пак, това може и да не важи с пълна сила за най-тежките форми на диабет), стига да не се прекалява, разбира се. И аз мисля, че чак 100 грама дневно е много, но и три чаени лъжички далеч не ми се струват максимална доза - и по-големи количества при относително здрав организъм не вредят. При проведени експерименти с доброволци, приемали по 2 супени лъжици мед на ден, се оказва, че тези хора видимо отслабвали. Големият куриоз е, че някои от тях вземали и по 3-4 с.л дневно и резултатът бил същият. Донякъде това се обяснява с намаленото желание за консумация на шоколад и рафинирана захар, което е настъпило при 99% от участниците.
Колкото до гликемичния индекс - да, висок е, но реакциите, които протичат в организма са съвсем различни от тези, протичащи при приемане на рафинирана захар и други подобни храни. При употреба на подсладени с пчелен мед напитки и храни вместо със захар, в организма се задействат други метаболитни вериги. Пчелният мед съдържа различни въглехидрати, които въздействат по различен начин върху организма. При приемане на мед нивото на кръвната захар действително се повишава, но остава продължително време константно и спада по-бавно. Поради по-малките нужди от инсулин не се стига до "вълчи апетит" и се достига по-бързо чувството на засищане. По-бавното спадане на нивата на кръвната захар води до това, че чувството на ситост се съхранява по-дълго. Нищо общо с хипогликемичната реакция, която се наблюдава след парче торта с чаша кафе, или мазна баничка!
Разбира се, важно е каквото и количество мед да приемаме,
то да е разпределено на равни интервали и малки порции през целия ден. Не мисля, че 4 с.л. в рамките на 16 часа, примерно, биха навредили, но ако се вземат наведнъж, панкреасът определено ще има проблеми! (Пак си мисля, че повечето потребители тук са наясно с тези неща и едва ли стигат до такива крайности
).
И още:
- Приемането на пчелен мед преди лягане помага против безсъние
- Употребата на пчелен мед води до по-добро самочувствие и работоспособност
- Приемането на пчелен мед намалява пристъпите от главоболие
- Приемането на пчелен мед подобрява храносмилането
- Приемането на мед намалява мускулните крампи (само който е страдал от това неприятно явление, знае за какъв малък ужас става въпрос
)
И не на последно място, за мъжете:
- Пчелният мед усилва продукцията на сперма (източник -
http://apitherapy.blogspot.com/2008/12/honey-boosts-sperm-production.html)
И все пак, още веднъж -
никой не говори за прекаляване . Ще се радвам, ако съм убедила някого, че медът е един от малкото продукти, които дори в големи количества не носи вреда (или поне далеч не толкова колкото захарта и полуфабрикатите), но това не значи, че трябва да нагъваме непременно по половин буркан на ден
.