Здравейте, тази сутрин правих шанка пракшалана за първи път, сама и у дома. Бях изчела предварително всичко по темата в сайта, също така изгледах няколко пъти и клипчето, което е на руски.
Бих искала да споделя опита си за да бъда максимално полезна за всички, на които "първият път" им предстои.
Най-напред искам да кажа, че принципте и правилата са много хубаво нещо, но и йога и аюрведа учат да се вслушваме в тялото си и в индивидуалните си усещания и нужди. Смятам, че сляпото възпроизвеждане и спазване на всичко прочетено без оглед на следене на моментните усещания и състояние на организма, могат да бъдат вредни, дори пагуби за индивида (което ясно си личи в някои от по-горните постове - един припаднал, на друг му станало лошо и т.н.). Количеството поета вода и количестовото сол в нея са строго индивидуални, а не постоянна величина !!!
На мен ми трябваше по-малко от литър, за да се "отпуши сифона". На един литър сложих една супена лъжица обикновена сол, даже с връх беше. При поемането на водата не съм бързала. Пийвах по малко, колкото мога, но не спирах да правя у-ията, освен за ходене до тоалетна. Много е важно да се изпълняват правилно и без прекъсване упражненията !!!. Аз се занимавам с йога от няколко години, може би това ми помага да бъда концентрирана и да не се отказвам толкова лесно.
Има един психологически момент, когато започва да ти се повръща от водата, от самия вкус. Тогава е много важно човек да не се откаже. Нали не очаквате, че тази "процедура" е като седене в шезлонг с коктейл в ръката. Не, няма как...Човек трябва да положи малко усилие и да прояви дух и решителност, това е част от самата практика.
Та така, при мен мина доста леко, с много, много посещения до тоалетна. Изпих литър и малко вода, просто нямах нужда от повече. Нещата си потръгнаха сами. Сега ми предстои захранване.
Успех на всички !