vasilena, бих казал по-скоро, че са препоръчителни. Има няколко добри страни в тяхното приемане освен всичко ценно в тях:
1.) Накисват се и образуват гел за не повече от 10 мин, докато лен-а му трябва доста повече.
2.) Гела може да се ползва като мехлем за повърхностни рани при деца и възрастни (мисля да експериментирам да смеся гел от алое с гел от Чиа).
3.) Участват активно в регенерирането на кожата/клетките.
4.) Нямат почти никакъв вкус, което е супер удобно да ги добавяш както в студени супи, така и в десерти, салати и и и и.. (където намерите за добре).
5.) Няма проблем да бъдат мляни, разбира се не е удачно ако кафемелачката загрява бързо, но откъм качествените показатели, нищо не се променя.
6.) Много лесно може да си приготвите закуска за сутринта. Семената може да се накисват в произволен плодов/зеленчуков сок, както и да се сервират просто като кремче с подходящ по ваш вкус плод.
7.) Понеже са силно хигроскопични, започнахме да ги добавяме в редица сладкарски изделия (кремове, пълнежи и др.) където се изисква по-стегната консистенция.
и и и и..
Сега ще поровя от къде може да се купи. Сигурен съм, че го има някъде, но понеже отсъствам от БГ и ми е малко сложно.
Мисля, че попаднах на следа, но трябва да се проследи. За повече инфо:
http://antares.link.bg/hortus/salvia-officinalisРазбира се, може да се намери и онлайн магазин най-близко до БГ и да се закупи от там. Не мога да кажа колко ще излезне с доставката, но разбрах, че в Сърбия/Югославия го отглеждат много. Така че не мисля, че ще е кой знае колко оскъпено. Но за жалост самото семе и при нас е скъпо. Все пак като го съпоставя с цените на лекарствата, и ми се вижда евтинко