Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Чесън  (Прочетена 25964 пъти)

Кате

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 247
Чесън
« -: 30-05-2009, 23:29:07 »

Чесънът е истинска панацея за сърцето

Тази широко използвана подправка се отличава не само със специфичния си аромат и вкус, но и с цял куп свойства, които я правян незаменимо средство в борбата със сърдечно-съдовите заболявания

Чесънът е много калоричен - 135 калории за 100 грама. Той съдържа истински коктейл от редки и ценни олигоелементи - магнезий, мед, селен, цинк, никел. Внего има и калций, калий, сяра, желязо.

Защо да го ядем?
Диетолозите го наричат "ангел-хранител" на сърцето и определено не грешат. Благодарение на една от съставките си - простагландина, чесънът понижава както кръвното налягане, така и нивото на холестерола (само една скилидка дневно го смъква с 20%). Неговата редовна консумация разрежда кръвта и не позволява образуването на тромби. Освен това има и антиоксидантно действие, което се отразява благоприятно върху общото състояние на организма.
Чесънът е чудесен диуретик (също като лука и праза). Съдържащите се в растението калий и фруктозани ускоряват изхвърлянето на течности, зтова го препоръчват на всички жени, които се опракват от подпухване, подуване на стомаха и торбички под очите в дните, предхождащи месечния цикъл.
Действа като антибиотик. Чесънът е известен от векове като средство за лечение и профилактика на безброй болести, 4есънът има антибактериален ефект, доказан от Пастьор през 1858г. Тази му особеност се дължи на алицина, субстанция, която унищожава бактериите, причиняващи салмонелоза, както и някои микроби, отговорни за заболяванията на дихателните пътища. Бори се успешно и с инфекциите, укрепвайки имунните сили на организма.
 Полезните комбинации
Чесън-зехтин-домати за защита на сърцето, артериите, клетките
чесън-гъби-магданоз за предпазване от тежките матали и свободните радикали
чесън-босилек срещу проблеми със стомаха - 4есънът ликвидира бактериите, причиняващи салмонелоза, диарии и гастроентерити, а босилекът има антисептично действие върху цялата храносмилателна система

Какво не знаем за него?
-Откакто свят светува, всички цивилизации по света са смятали, че чесънът е враг на черната магия, урочасването, вампирите - неслу4айно на санскритски името му означава "убиец на чудовища"
-Според дерматолозите, растението активизира растежа на косата и предотвратява окапването й през преходните сезони. Затова, ако имате достатъчно кураж, масажирайте скалпа си с 3 намачкани на пюре и затоплени в малко зехтин скилидки, оставете "маската" да престои 1 час на главата ви и я измиите с голямо количество шампуан (или хума?). Правете това веднъж седмично докато не забележите подобрение от нея.
- За да не ухаете прекалено силно след консумация на подправката, сдъв4ете малко магданоз или няколко зърна кафе.

"Коса и стил"
« Последна редакция: 31-05-2009, 13:15:45 от кате »
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3989
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Чесън
« Отговор #1 -: 29-07-2009, 11:50:47 »

Чуден имуностимулант и убиец на бацили можете да си направите при това с минимум средства.  Чеснова настойка.  Пие се по няколко капки, не мирише ,а била още по-силна дори от яденето на суров чесън.  Аз съм си направил за години напред..  Гледам всяка сутрин да пийвам.

Големият природолечител акад. Неумивакин разказва в книгата си как навремето по времето на страшната чума - средните векове , имало описан случай ,когато четирима мародери обикаляли къщите на умрелите  и плячкосвали каквото им попадне. Знаели за тях, но не можели да ги хванат. Накрая ги сгепцали и щели да ги бесят естествено, но някой гениален мозък се усетил, че странно защо никой от тях не се бил разболял, при все че обикаляли само по заразени къщи. Казали им : " Ще ви пощадим, но кажете как успяхте да сте живи? "    Ония отговорили ,че странно откъде им било хрумнало , но използвали постоянно една напитка,която сами си приготвяли -  накисвали чесън във вино. Как са го ферментирали и точна рецепта не се споменава.   Но както се казва коментарът е излишен.. 

Натрапва се обаче отново въпросът - как така великата хуманна медицина е пропуснала този факт - вероятно не се е сетила за начин да го патентова :))
А при нея  , подобно на оня принцип   "За умрелия - или добро или нищо" , важи същото - " Или патентовано или нищо "   :)
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.

megusta

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 123
Re:Чесън
« Отговор #2 -: 29-07-2009, 11:58:05 »

Бате Бино, бързо да казваш рецептата за чесновата настойка.
В нашата къща чесън и лук вече не се яде - мъжа ми е голям враг на луковиците и е в състояние да се изнесе от къщи, ако започна да готвя с тях. Така че приела съм жертвата и си хапвам само когато съм в командировка /то хората по друг начин изневеряват тогава, ама нейсе... ;D/.
Та си мислех че една чеснова настойка като лек може би ще се понесе по-благо.
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Чесън
« Отговор #3 -: 29-07-2009, 14:15:38 »

Даа, това сега трябва да изровим отнякъде - рецепта за чеснова настойка ;D Ще се поразтършувам и ще пиша, ако ме споходи късметът ;D ;)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3989
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Чесън
« Отговор #4 -: 30-07-2009, 09:23:53 »

Бързо давам ето чесновата настойка. На Мегуста и сие..:)
Първо да кажа,какво пише: Чесънат губи свойствата си с времето ( както и ние :)  )
Оставен в хладилник ,пък и извън него -още по-зле - след 8 мес. вече е изгубил напълно фитонцидните си свойства.Тоест - след декември вече става на пласебо.
Затова пък настойката си остава силна и след декември :)   

 Старо народно средство. Необходими условия : Чесънът да бъде свеж ,с големи скилидки. Бутилка с плътно затваряне - от тъмно стъкло. Качествена водка , или разреден медицински спирт. Тука някой адекватно напомни,че не всеки спирт е подходящ.Трябва да е хранителен спирт.( Аз ползвах етилов от аптеката,не знам дали добре съм направил.)Настойката се при готвя във фазата на новата луна. При пълнолуние е вече готова.
в Половин литрова бутилка се слага счукан на дребно чесън - една глава.(Но става въпрос за голяма такава,значи 2-3 нормални, не е от значение точно колко,не се мерят милиграми.) добавя се спирта- две чаши. Слага се на тъмнои се разбълниква два пъти на ден . Когато е готово се филтрира внимателно и е готово. Съхранява се на тъмно и хладно ,пие се по10-15 капки сутрин и преди сън. С годините действието се усилва, образуват се нови ферменти.
 (От моя опит: Не знам ти как ще го филтрираш, но при мен и след филтрацията остана фина утайка.  ,дето се чудих как да я махна .Оставих шишетата няколко дни - всичко да се утаи и да отиде на дъното. После наклоних внимателно шишето и пресипах в друг съд,като утайката си остана на дъното . Е,жертвах едно минимално количество, което се губи заедно с утайката. )   
Това е, Пари нема- действайте, но за това поне не ви трябват много пари.
:)
« Последна редакция: 30-07-2009, 09:29:04 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.

megusta

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 123
Re:Чесън
« Отговор #5 -: 30-07-2009, 09:59:41 »

Много благодаря Бате Бино!!! ::)

Само не разбрах две чаши, но колко големи? Това, че се приготвя в половин литрова бутилка предполагам означава водни чаши т.е 200-230мл?
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3989
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Чесън
« Отговор #6 -: 30-07-2009, 10:15:55 »

www.zemianazaem.com/?p=87#comments

Тук е мнението ми относно фиксираните дози.  - от 6.07.09
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Чесън
« Отговор #7 -: 30-07-2009, 21:02:49 »

Леле, майко!!! Има ли по-гадно нещо от тая настойка?? хаха
Не само че е с чесън, ами и в спирт/алкохол - гадост! Мислех да пробвам, ама като прочетох...... май ще я пропусна  ;D
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3989
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Чесън
« Отговор #8 -: 30-07-2009, 21:56:07 »

Това са 10 - 15 капчици в чаша вода , бе ,душко,  недей разколебава ценителите,  обикновена настойка , не се мръщи толкова, това е древно озравително средство. Няма да се напиеш,не бой се :)
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Чесън
« Отговор #9 -: 31-07-2009, 04:09:56 »

Усеща ли се чесънът от тези 10-15 капки, бате Бино?  ;D
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
Re:Чесън
« Отговор #10 -: 31-07-2009, 12:17:02 »


http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=dietes&Number=1948578939&page=16&view=collapsed&sb=5&part=  от тук е

Покрай сегашната ми диета си разрових "АРХИВА" и открих тази рецепта,която правих през далечната 1986-87г. и отново през 2005г.Навремето ми я даде една медицинска сестра с препоръката,че се използва за прочистване на организма,тонус и убиване на апетита-та затова се хванах и сега я приготвих.Искам само да кажа,че съм отбелязала:ЗАБЕЛЕЖКА:ЛЕчЕНИЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПОВТОРИ ОТНОВО САМО СЛЕД 3 ДО 5 ГОДИНИ!!!Ето и самата рецепта:
Тибетска рецепта с чесън
Добре почистен чесън/сух,стар/350гр се нарязва и счуква в глинен съд с дървено чукало,стрива се добре и се залива с 200г спирт/70-90*/.Съдът се затваря добре,държи се на тъмно и хладно място 10 дни,след което се прецежда през плътна тъкан.Течността престоява от 2 до 3 дни и лечението започва по следната схема.
С капкомер в чаша с 50г пр. неварено мляко 10 мин преди ядене се поставят капки както следва:
ДЕН ЗАКУСКА ОБЕД ВЕчЕРЯ

1 1 2 3
2 4 5 6
3 7 8 9
4 10 11 12
5 13 14 15
6 15 14 13
7 12 11 10
8 9 8 7
9 6 5 4
10 3 2 1
11 15 25 25
12 25 25 25
За улеснение и по финансови причини купувам мляко и го замразявам в малки пластмасови чашки за кафе.Мисля,че топи и мазнините.Ако някой знае тази рецепта,моля да пише,за да обменяме мнения-аз лично я направих преди 2-3 дни,за да я ползвам отново,защото през 2005г много ми помогна.Аз също съм на разположение.До скоро!
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3989
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Чесън
« Отговор #11 -: 31-07-2009, 13:38:50 »

Може да се каже ,че почти не се усеща ,Радулче. Ама знам ли, вие жените с тази ваша чувствителност :)

Вероятно ще се пръкнат стотици вариации на тема "чеснова настойка" ,  Сигурно някой ще препоръча да се слага и във боза.. :)
Но тази горната рецепта , на кака mariiina , има явни "странности"  - понеже се препоръчва "стар" чесън. 
На всяко  старо растение, или стара билка енергетиката ,фитонцидните свойства ,минерален състав и тнт...  са много по-слаби от на младото,току що откъснато  растение.  Не е ясно как някой "лауреат" е заключил обратното :)
 ( И моите фитонцидни свойства са по-слаби от времето,когато бях на 20 :))   
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Чесън
« Отговор #12 -: 31-07-2009, 20:11:42 »

http://www.yoga108.info/yoga/tibetska-recepta.html
Същата рецепта е тва, нищо ново...просто никъде не пише стар или млад чесън...
Добре почистен чесън/сух,стар/
ааааааааа...бате Бино, има се предвид, да не е млад в смисъл да е на скилидки от тези изсушените дето са ;) Нали се сещаш?
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3989
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Чесън
« Отговор #13 -: 31-07-2009, 21:02:20 »

Разбира се ,че се сещам Петко ,нали го ям здраво в последно време. Ама той е на скилидки и през началото на юни. Когато оформи глава, тогава се къса. А пък колко ще стои в избата от там нататък -  от тогава той отслабва.
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Чесън
« Отговор #14 -: 31-07-2009, 21:29:31 »

Може би трябва само да позасъхне малко, и тогава цоп в хаванчето ;D ;D ;) :)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

valentingn

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 49
Re:Чесън
« Отговор #15 -: 29-09-2009, 16:08:39 »

Те хората подкарали бизнеса с чесън
Натанал
Активен
sentence Master
Вярвам на този, който се стреми към истината, съмнявам се във всеки, който е убеден, че я е открил
клик

диана чалъмова

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
Re:Чесън
« Отговор #16 -: 22-11-2009, 02:40:16 »

zdr xaresami va6ata recepta za 4esana i iskam da q napravq no mariiina kakvi sa tezi 4isla kakvo ozna4avat  :Content_22:  : ???
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Чесън
« Отговор #17 -: 22-11-2009, 09:18:22 »

Броят капки. :)
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Чесън
« Отговор #18 -: 22-11-2009, 10:32:15 »

Драги съфорумци, късна есен е(макар и да не се усеща още ;D). При тази грипна епидемия и насаждан страх, споделете хапвате ли си чесън като мен :Appetit_17: ;D Какъв предпочитате - пресен или на скилидки?
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Кате

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 247
Re:Чесън
« Отговор #19 -: 22-11-2009, 12:38:26 »

Petko, ние ядем и от двата вида - и пресен и на скилидки. Давам и на детето. Ако е зелен, си го хрупа, ако е скилидка я скълцвам със зехтин и сол (морска) и му слагам съвсем малко в яденето
Активен
 

Страницата е създадена за 0.086 секунди с 21 запитвания.