Драги приятели,
от личен опит разбрах колко вредно може да е неправилното вегетарианство. Всъщност по-вредно от яденето на месо.
Вегетарианството не е просто да спреш да ядеш месо. Това изисква съвсем нов модел на хранене. Ядки, сусам, тофу, хранителни добавки, авокадо и други екзотични наименования трябва да станат постоянен гост на масата на вегетарианеца.
Ето препоръчителното меню от книгата "
Вегетариански наръчник", която в момента чета:
Закуска- 3 палачинки от овесено брашно с кленов сироп;
- прясно изцеден портокалов сок;
- пресен плод.
Обяд- Бобена яхния със спанак в доматен сос;
- салата от прясна маруля и домати с лимоново-таханов дресинг (заливка)
ВечеряРизото по китайски – кафяв ориз, парченца тофу, броколи, грах, китайско зеле и ядки (кестенови, кедрови, кашу...)
Междинна закускаСушени сливи
Закуска1 купа овесени ядки с канела и стафиди, залети с ½ чаша соево мляко; препечена филия с кокосово мляко; ½ грейфрут.
ОбядПълнозърнеста питка с хумус, пълна с нарязани домати, маруля и моркови
ВечеряКупичка леща, пюре от варени картофи с копър, лимон и малко зехтин; печена ябълка.
Междинна закускаБананов шейк от соево мляко
???
Соево мляко, кленов сироп, соево брашно, кашу, тахан, портокали, кокосово мляко, авокадо, китайско зеле, кафяв ориз, броколи, ленено олио, зехтин, хранителни добавки ... - все неща вносни, скъпи и достъпни само в големите търговски вериги и специализирани магазини.
В книгата също се препоръчва: плодове - минимум 3 порции дневно, варива - минимум две порции дневно, зеленчуци - минимум четири порции дневно,
За известно време се придържахме към такава пълноценна диета, и се стигна дотам, че целият ни семеен доход отиваше само за храна. Но при ниските ни доходи такова вегетарианството се оказа непосилно за нас и вероятно за 95% от българите.
Ще кажете - абе айде сега глезотии, ще минете и без авокадо, соево мляко и прочие.
Това и направихме - подкарахме вегетарианството по нашенски, с каквото има в градината, гората и на пазара - боб, картофи, ряпа, коприва, спанак, тиква, зеле, орехи (ако успеем да се вредим преди циганите да ги оберат). А, и
без яйца - били вредни. Кашкавал - само за Сами. Срещите ми с вегетарианци показват, че за да могат пълноценно да вършат физическа работа им е нужно да изяждат 2-3 пъти повече храна от обикновения човек. Един приятел-веганец, който идва понякога да ми помага, сам изяжда цяла тава печени картофи, преди да се заеме с тежка физическа работа. И има логика -- бикът е тревопасно, но пък колко много трева му е нужна всеки ден!
Обаче аз не съм крава и нямам този апетит и стомах да побере толкова храна. И какво правех с моето вегетарианство - хапна паница копривена чорба, купичка настъргана ряпа и отивам в гората на тежка работа - да режа и мъкна големи дърва. В резултат на което след 5-6 години такъв режим заприличах на концлагерист.
Очевидно е днес за мен, че такова вегетарианство "по нашенски" е вредно.
Почерих мъдрост от изследователи обиколили всички кътчета на земята - Уестън Прайс, Бернард Йенсен. Те са живели всред общности в Хунза, в Африка, Австралия, където хората спокойно доживяват 100те си години, където кариеса, и всичките болести на цивилизацията са непознати. Но нито една нация не е била изцяло вегетарианска. Ние, българите само преди 100 години сме били на първо място в Европа по дълголетие и здраве - по четирима на 1000 души - това го засвидетелства Проф. Иля Мечников от онова време. Но Българинът също никога не е бил вегетарианец, и не се е хранел с екзотични храни. Месо е консумирал веднъж в седмицата, не повече. И яйца, масло.
В тази светлина питам се, въобще възможно ли е ИСТИНСКО,
ПЪЛНОЦЕННО вегетарианство, особено за българското семейство с 400-500 лв. общ доход????
ИСТИНСКО, с което да можеш да работиш здравата и да си здрав без онзи дълъг списък с екзотични скъпи храни, а САМО с това, които всеки може да си произведе или набави от природата и пазара?