Кокосов орех
Това е един от малкото плодове, чиито названия не произлизат от гръцки, а името ми идва от португалската дума за маймуна
( сосо ) поради приликата между петната върху обвивката на плода и маймунското лице.
Сърцевината е богата на
калий, фосфор, желязо, както и витамини от група В. Тя оказва пикочогонно и пречистващо кръвта действие. Използва се за лечение на депресия, болести на пикочопроводния канал, нервни разстройства и умора.
Кокосовото мляко, което по състав би могло да се сравни с майчиното, може да се включи в храната на кърмачетата.
Студено пресованото суровото
кокосово олио оказва много добро въздействие въру целия организъм.
Полезни свойства на кокосовото олио -освен майчиното мляко, то е единственият източник на Лаурова киселина;
-Лауровата киселина е мастна киселина, известна с антимикробното си действие ( деактивираща патогените на заразни болести като херпес, кандида, дребна шарка, рубеола, грип и т.н, а според последни проучвания дори и този на СПИН );
- олиото поддържа нормалното функциониране на имунната система;
-то е защитен антиоксидант, намаляващ риска от рак и дегенеративни състояния;
-подпомага да се загуби излишното тегло, благодарение на участието си в метаболитните процеси и във функциите на щитовидната жлеза.