Яа, че хубава дискусийка се е заформила. Чудо. Аз само да споделя че напоследък абсорбирах огромно количество информация на тази тема, днес най-накрая предадох и "защитих" дипломна работа по тази наука- лечебното гладуване. На руски има страшно ценни неща.Мисля да ги синтезирам в един по-обемен пост. Естествено, има разминавания и сред авторитетите, но всички са единодушни - методът няма равен! (Естествено , за плодове и сокове не се и споменава. Не че е несериозно, а направо е нелепо да се свързва с "гладуване", дето вика Шелтън - това е по-скоро "пиршество с плодове и сокове"
)
Така че - теорията вече ми е добре, да дойде ред на практиката
Наш Гарванчо виждам аз, че се гъбарка , ама току виж опънал някой 20 дневен глад само за да ни докаже ,че пак бъркаме
(Нещо като г-н Нидълман, който една вечер докато бил на опера, паднал в оркестъра. Твърде честолюбив за да признае ,че е било случайност, после в разстояние на цял месец ходил и правел същото за да разсее всякакво съмнение
)
Но аз дето съм разказвал , има специалисти, които ще му назначат от раз и 14 дневно гладуване. Като моя познат д-р Хрушчов, дето се разсърди и едва не ме изгони след като си позволих да предположа ,че постепенно по малко е по-добре. (За втори път съм при него)
Наказа ме по оригинален начин - след три и половина часа консултация
( включваща диагностика с апарат за 45000 $ , сеанс лечебен със същия апарат и дълга беседа на чуден и скъп чай) не ми взе никакви пари! Каза: "Защото не вярвате" . Е как да не го впишеш в мемоарите си такъв човек.
(За отбелязване е че предната година когато за пръв път се озовах при него, се извини че не може да ми отдели много време ,защото на следващата сутрин лети за Индия. Така че си тръгнах само след 3 часа ,без да плащам, с две негови книги, за едната ми поиска 4лв, другата подарък. )
/Това е доктор суровоядец с 35 г. практика в дългите гладувания, приема по един пациент на ден,няма дори табела пред кабинета си. Аз се извинявам че пак разказвам за него, но просто съм силно впечатлен, не че го рекламирам, той е далеч от тук /
Та той, Съни, каза че трябвало да се определи броят дни предварително. То е нещо като настройка, програмиране в добрия смисъл. Да, друг авторитет -Шелтън е на обратното мнение - че не трябва предварително да си задаваме срок. Трудно е да се вземе страна когато участват тежки авторитети , обаче Шелтън го пипнах на едно място ,че има сериозна пробойна в лодката си - според него нямало хора дето "им се лепяло всичко" което ядат, а било само въпрос на количество изядена храна. Това и най-възторженият аматьор по Аюрведа ще обори с насмешка. Така че щом бърка за едно, би могъл да сбърка и за друго