Радула, какви са тези тамасични храни? И кои трябва да се избягват раджастичните или тамасичните? Много ще се радвам специално някой да ми обясни по-подробно за лука и чесъна. Защо трябва да се избягват? Аз обожавам и лук, и чесън - особено зелени и ще ми е тъжно ако трябва да се ограничавам.
Тъй като не ме интересуват "някои школи", ще си ти отговоря както аз си знам
Според Йога храните се делят на три групи: сатвични (най-чистите за тялото, ума и душата, идва от "сатва"), раджастични (от "раджас", те възбуждат ума ни, препопъчва се да се избягват), и тамасични (от тамас, те са вредни за тялото, ума и душата ни.)
Копирам много добро инфо по въпроса:
Сатвична сила и сатвична хранаПървата от тези универсални сили в природата е сатвистичната сила - силата на самосъзнанието, на любовта, мира, чистотата и радостта. Когато тази сила преобладава в съзнанието ни, ние сме релаксирани, спокойни, в състояние на душевен мир и нашето съзнание лесно достига до по-високи нива на духовна съзнателност. Сатвистични храни може да наречем храните, в които силата на чистотата и любовта преобладава и които правят ума чист и спокоен. Тези храни лежат в основата на начина на хранене при йогите, защото те са най-добрият проводник на физическо здраве и душевен покой; тези храни са възможно най-подходящите за тези, които искат съзнанието им да се издигне до по-високи нива и да достигнат себепознание.
Тази група храни включва: плодове, повечето зеленчуци, бобови и ядки, зърнени храни и в умерени количества почти всички билки и подправки. Сатвичната диета осигурява голямо разнообразие от хранителни вещества, доставяйки на организма достатъчно белтъчини, въглехидрати, мазнини и всички важни витамини и минерали.
Раджастична сила и раджастична хранаВтората сила от тези универсални потоци е раджастичната сила, силата на безспирното движение, дейност, промяна. Когато в съзнанието ни преобладава тази сила, ние ставаме възбудени, нервни, неспокойни, неспособни да се успокоим и отпуснем. Раджастични храни са тези, които стимулират тялото и мисълта и трябва да бъдат приемани само в ограничени количества, за да се поддържа умствената дейност в равновесие. В противен случай, ако ядем твърде много от тези стимулиращи храни, умът ще бъде прекалено възбуден и ще е невъзможно да го укротим за някои фини духовни занимания, като например медитацията. В тази категория храни влизат: съдържащи кофеин напитки като кафе, чай, кока-кола и други газирани напитки, шоколад, лютиви пикантни подправки, ферментирали храни и някои лекарствени средства.
Тамастична сила и тамастична хранаТретата сила е тамастичната (статичната) сила. Това е силата на притъпената чувствителност, инерцията, гниенето и смъртта. Смъртта настъпва, когато другите две сили са напълно изчерпани, така че преобладава напълно само статичната сила. Когато тя действа я съзнанието ни, ние сме сънливи, с намалено внимание, апатични, отпуснати, чувстваме липса на енергия и инициатива.
Статични (тамастични) храни са месото, рибата, лука, чесъна, яйцата, гъбите, алкохола, цигарите, наркотични вещества, а също и ферментирали стари, консервирани или развалени храни. Те трябва да бъдат избягвани от хората, стремящи се към здраво тяло и извисяване на съзнанието .
Лук и чесънМного лекари твърдят, че лукът и чесънът повишават киселинността в стомаха и могат да влошат или да причинят язва. Доколкото свръхкиселинността е една от основните причини за болестите, яденето на лук и чесън може да бъде много вредно за здравето. Нещо повече, тъй като тези храни образуват повече топлина в организма, те смущават също така и мозъчната дейност. Точно така, както летливите вещества от лука и чесъна дразнят нежната и фина лигавица на окото, предизвиквайки сълзене, по същия начин те възбуждат ума и затова се избягват от хората, които търсят душевно спокойствие или се стремят към по-високо ниво на духовност.