олелеее, чак сега виждам въпроса! мислех, че имам опция да ме известяват за отговора!
рима, извинявай наистина за късния отговор, но ще го дам все пак:)
Дълго време търсех при кого да направя процедурата. Именно защото аз исках изрично да е БЕЗ никаква упойка. Може би ще прозвучи странно, но ще поясня. Личната ми философия е, че всякакви интервенции, медикаменти и не природни вещества трябва да бъдат избягвани, когато това е възможно. Всички лекари, с които говорих, казаха, че на запад навсякъде правят тази процедура без упойка, ама тук явно сме глезльовци. Ами не точно. Самите лекари те карат да си я сложиш, защото първо - плащаш повече - плащаш си и упойка - 120 лева, второ /основното/ - не им се "пречкаш" по време на процедурата, тоест - не се гърчиш при дискомфорт, не викаш, не ги дразниш с гримасите си...говоря съвсем сериозно. Ситуацията е малко като при ражданията със секцио - дай да е секцио, щото иначе не се знае кога, какво, как и само му се пречкаш на лекаря.
Тъй и аз почнах да търся лекар, който да се съгласи да направи без упойка.
Слава богу намерих, при това не само страхотен професионалист, но и прекрасен човек - д-р Григорова от Правителствена болница. Прочетох за нея, че прави и без упойка. Веднага й се обадих, още на следващия ден ме прие. Казах й какво искам и че го искам без упойка. Тя каза - няма проблем, тя и без това не е въобще задължителна. Попитах я за болката, каза ми следното - по принцип вътрешната част на тези органи - червата, тоест - там, откъдето ще мине уредът, са безчувствени, тоест - не усещаш болка, няма такива сензори, НО - самата процедура е такава, че се вкарва въздух с цел да се разширят червата и да се огледат добре. Тя обясни, че понеже повечето нейни колеги правят това вкарване на въздуха рязко, бутат маркучето бързо /за да свършат по-бързо
/ и въобще - грубо и се получава голям дискомфорт, защото като се издуят рязко червата и допират и съседните органи и въобще...Обаче ако се прави бавно, внимателно, то тогава този дискомфорт го няма.
Правя обаче една вметка - ако червата са кофти, то тогава може и да има болка. Тоест - ако има рани, полипи, сраствания по лигавицата, ако са разранени и т.н...е, раната си боли. Но ако са ок - няма болка. С чисто сърце казвам, че не само че нямах болка, но и почти никакво усещане за маркуча нямах, докато не стигна до там, където се оказа, че червото ми е усукано и трябва да се разсуче, за да се продължи нататък. Е, ами разсука го, не беше приятно, но се изтърпява. Разбира се, не всеки има засукани черва.
И наистина - жената преди мене викаше, пищеше, процедурата й я правеше някакъв мъж. При мене нямаше такова нещо. Лекарката е много внимателна, има отношение, не си парче месо на масата.
Цената на процедурата там е 100 лева. В Токуда искаха 140, ако не ме лъже паметта.
А, иначе упойката наистина е пълна, ако решиш с упойка - нямало как да е частична.
Странични ефекти...не помня никакви:)
Станах сутринта, яхнах колетото, отидох до Правителствена, след 25 минути излязох, яхнах го обратно и се прибрах. Нито дупето ме е боляло /извинете за буквализма/, нито нещо друго...
Дано да съм била полезна.