За патладжаните - аз ги суша, нарязани на филийки, и след това, когато реша да ги ползвам в рецепта или с тях увивам ядкови пастети или песто, например -
http://rawfoodcrafting.com/?p=21 или ги накисвам за известно време в марина от лимон, зехтин и подправки и са готови за консумация. Така накиснати може да се прави и суровоядско кьополу.
За консервирането на храни - тази година добре се подготвих, но всичко стана много от самосебе си. От всякъде получавах изобилно плодове и зеленчуци и като добавим и тези, които си отглеждам сама, та беше невъзможно всичко да се изяде на момента и затова предприех съхраняването им по няколко начина. Сега фризера е пълен с кутии от плодове - малини, ягоди, смокини, праскови, сини сливи, арония...., а освен това и изсуших много неща - домати, патладжани, тиквички, смокини, сини сливи, праскови, круши... За зимата ще имам избор голям за смутита и десерти, та дори и сорбети или сурови сладоледи. Миналата година имах замразени много боровинки и тази година исках, но нещо са все над 8 лв кг и не искат да паднат, годината е бедна явно на боровинки.
Сега става зелето та ще правим и кисело зеле, но то се прави много бързо и за 5-6 дни е готово, тъй че него няма много да го мисля.
Ели, благодаря за рецептата с краставичките - ще пробвам няколко буркана. За смокиневите листа за първи път чувам - интересно звучи. Учудена съм, че няма оцет в рецептата.
com_pot, сушенето мисля, че не бива да е на пряко слънце, най-добре е, когато преминава през тях топъл въздух, но не и пряка слънчева светлина. Нанизваш чушките и ги оставяш на проветриво топло сенчесто място, а доматите - трябва им сушилня и се покриват с марля над тях.
Theodora, това е чудесна идея какво да се прави с пулпата след правенето на сок. Благодаря, ще пробвам тия дни, тъкмо сега съм интензивно на сокове и остава много нещо.