Здравей, rawfan , виждам ,че постът ти е насочен към мен, затова е редно да ти отговоря( поне от възпитание. А даже и с удоволствие
) Постарал си се , благодаря. Ами да ти кажа какво мисля аз тогава , по твоите прозрения.
Те като цяло са добри за на база на знанията ,които си натрупал до момента. Забелязал съм,че с всяко ново допълнение на знания (или практика) става корекция на досегашните ни схващания.
Набързо ще ти нахвърлям какво аз знам. ( когато не знам ,пробвам да мисля , а когато и това не помогне , казвам - "не знам" )
Суровите масла казваш... За прясното мляко сме писали много , като цяло може да се каже, че е антихрана за възрастния човек. Самият организъм усеща непотребност от този продукт. Ако случайно си на друго мнение, кажи ми как би реагирал ако ти поднесат чаша ,пълна с ЧОВЕШКО МЛЯКО.? От кърмачка, натурално. Нещо не те тегли към него ,нали ?
Или ще кажеш, че кравето е по-добро за човека, от колкото човешкото ли ?
Всеки животински вид си пие неговото мляко . Та това е отговора - ако жадуваш да пиеш човешко мляко - да , това е твоята храна ! Макар ,че се съмнявам ..
Маслото - аз лично си хапвам отвреме на време, но не защото мисля ,че е полезно, а защото ми е вкусно.
Аз не знам откъде ти черпиш познанията си ,но маслото ,млякото ,месото и др. животински мазнини, са сред продуктите ,за които НЕ СЕ СПОРИ, що касае "полезността" на мазнините им. Тоест - вредни наситени мазнини. Тялото има нужда от тях почти толкова ,колкото Ал Капоне от данъчните инспектори. Прочети си пак за наситени , полиненаситени, мононенаситени , транс-наситени и т.н. мазнини и виж кои са добрите за консумация. ( От втория път може и да уцелиш
)
Та, значи , продължавам да се чудя защо му трябват на човека тези мазнини, щом не е заради вит.Д или заради тяхната "наситеност" ..
Витамин Д , не знам дали си запознат, е нужен в миниатюрни количества, които се набавят съвсем оптимално от слънцето. Няколко дни на слънце ( Например да си обереш гроздето разсъблечен) са ти достатъчни за нужното количество - то се образува в кожата и се складира ,май че в черния дроб беше , и от там си се взема ,когато е нужен.
Тука виждам, че си объркал "незаменими аминокиселини " със " незаменими мастни киселини"
Няма страшно, случва се . Едното е белтъчини, другото са мазнини. Ти си имал предвид аминокиселините вероятно ,защото тях ги наричат "незаменими" . Само че наскоро доказаха ,че не са толкова "незаменими",защото човек си ги произвежда и тях в червата. Естествено ,лобито на месо-индустрията никога няма да го признае, както се сещаш
Иначе им артисва стоката.
Не знам какво имаш предвид ,че във Франция масово се ядяло сурово сирене. Предполагам знаеш, че когато един продукт бъде термично обработен, той вече не се счита "суров"
А сирене или масло ,което не е термично обработено ( пастьоризирано, или сварено ) отдавна в търговската мрежа не се предлага. Ако имаш предвид няколко заклети суровоядни бабички из Франция,които си го приготвят без загряване - да , но не може да се счита "масово" ,както ти казваш.
После на какво се дължи тяхната по-ниска заболеваемост ОТ ЕДНО заболяване,( ние не знаем, вероятно пък боледуват повече от други заболявания) едва ли някой може да каже. Най-трудното нещо в науката медицина е да се докаже причинно -следствената връзка.
За да докажеш ,че определен фактор се явява причина, трябва да изключиш влиянието на всички други фактори. Което е почти невъзможно.Дори и когато имаш явно патогенен фактор ,да кажем силно грипозен водопроводчик кихнал 6 пъти в маршрутка и поръсил хората с бацили обилно и равномерно , пак не всички се разболяват. Значи щом НЯКОЙ успява да НЕ се разболее, излиза че не може да се каже КАТЕГОРИЧНО ,че
само вирусът е причината. Със същата убедителност може да се твърди ,че причината е слабата имунна система , а не вирусът. Нали така ?
Така че французите да не ги мислим ние , аз даже се съмнявам, че тези данни са актуални. Наблюдавал съм ги много прецизно по Европата какво слагат в количките си ,когато пазаруват - масата хора почти не кусват зеленчуци и плодове , само сладкарски изделия и полуфабрикати. Той българинът също е бил столетник ,ама навремето..
Не съм съгласен,че плодове и зеленчуци са най-опасните хани. За салмонелата май се бъркаш пак , че я има в зеленчуците. . За трихинелозата или ехинококозата да не говорим . Като цяло , това че не си запознат с проблема "паразити" и не ги разглеждаш като фактор, не значи ,че той не съществува ..
Може да е добре - ще бъдеш по-щастлив ,че не знаеш.
Сурова риба ядял народа ,ама не умирал.. казваш. Добре съгласен съм,че яде , но когато все пак умира , кой го е еня и кой разбира от какво всъщност е умрял събрат му ?
Само съдебната медицина се втренчва по-задълбочено , и то от време на време , да не говорим,
че ако не е наясно с новите открития за болестотворността на паразитите, тя няма да направи и връзката между тях и смъртта Паразитите са последните ,които ще ги обвинят за смъртта . Защо? Защото не са наясно изобщо за какво става дума. Това Олга Елисеева го повтаря на всяка конференция . Паразитологията е бяло петно в медицината. Вероятно не е интересна за нея ,защото прекалено евтино могат да се елиминират сума ти и заболявания, когато се признае, че се дължат на паразити. А паразитът вече не е "фантомът от операта" , апаратите го хващат ,където и да се е скрил.
Това за лудата крава е така, но то няма нищо общо с паразитите. ПРи лудата крава става въпрос за неестествено вмешателство ( прав си) , докато при паразитите ,прочети малко паразитология, е друго - животните са ЕСТЕСТВЕНИ междинни гостоприемници , В тях ЕСТЕСТВЕНО паразитът пребивава на някакъв стадий - яйца ,ларва ит.н, забравил съм поробности. Така че , на паразитите - там им е мястото - в месото . Ако попаднат по зеленчуците ,те първо не са в такава концентрация ,второ с обикновено измиване те се елиминират, докато не знам швейцарците как си измиват суровото месо отвътре
Може и да могат, щом правят такива прецизни часовници ..
Ти хубаво си чел в онази книга за племената, ядящи сурова животинска храна ,но трябва да имаш предвид ,че там ЕВОЛЮЦИОННО са приспособени точно за нея храна и вероятно ЕВОЛЮЦИОННО организмът е намерил начин да се бори с ТАМОШНИТЕ паразити. Промени ли се нещо в тази конфигурация ( Там -- Те -- определена храна-- традиционно -- определени паразити ) -става лошо, не се наемам да прогнозирам..
Не случайно ,когато в центъра на Елисеева в Москва постъпи пациент с рядка инфекция , го питат дали не е бил някъде на изток. И се оказва ,че той идва или от Виетнам, или от Индия или Бангладеш и т.н. . Тамошните не прихващат този бацил , но нашичкият се накачулва славно.
Та това мога да ти кажа набързо.