И аз да подкрепя изцяло мнението на Бате Бино, като една препатила вата доша от суровоядство на 100%. Преобладаващата доша в моята натура е вата (в чист вид едва ли се среща у хората някоя от дошите), но си позволих да експериментирам със сурова веганска храна (общо казано си е студена храна) и топъл чай, бяха лятно-есенно-зимни месеци и дефектите не закъсняха. Тотално разбалансиране на всякакво ниво - физика, емоции, тотален спад на общата енергия, липса на вътрешна топлина,раздразнителност, констипация и всчкакви прояви на вата не-равновесие. Колкото и горещи билкови отвари да пиех, усещането за топлина беше само за момент, бързо отминаваше, колкото и голямо количество сурова храна да приемах, гимнастика, йога, фитнес, на мен ми беше студено, гладно и дискомфортно....А то какво било, толкова просто- цялото ми същество очаква 2 шепи топла,минимално топлиннообработена храна,по-течна, каша, голяма зелена салата и се изпълвам със задоволство, топлинка и усмивка.
Тъй че не пренебрегвайте древното знание, а се възползвайте максимално от него. Да се поддържа баланс на фино енергиино ниво, не засяга само храненето. Емоционалната стабилност ( взаимовръзката й с храната е без съмнение за мен,) също въздейства на афинитета към храни, на загубата или трупането на тегло. Вата действително може да покачи теглото си с усилено хапване на тестени храни от пшенично брашно-горчивият ми опит от кризисни състояния на неудовлетвореност, депресиики и т.н., само с много ядки , зехтин, конопено семе не става напълняването при вата,пък и ядките не са особено препоръчителна храна за по-сухите натури, защото допълнително стимулират изсушаването и свиването на енергията, просто са храни за чиято усвочемост човек харчи повече сили, отколкото получава в нашия случай.
От този мой суровоядски стаж едно-две положителни- спряха проявите на сенна хрема от цъфтящите брези, и се поизбистри тена на лицето ми. И това е нещо. Поне за себе си знам - кратки периоди в топло време на изцяло сурова храна биха били ползотворни.
Желая успех на всички смели експериментатори!!!