Здравей Стела,
Разбира се, че ще споделя. За мен ще е удоволствие, ако моя скромен опит бъде мотивация за теб, а и си водих подробен ежедневен дневник за 20-те дни, така че и ще ми е лесно.
При всеки организъм обаче симптомите на детокса са различни – това наблюдавах при моя колежка и приятелка, с която започнахме едновременно плодолеченето. Имахме и сходни усещания в някои органи, но и ни понасяше различно. Тя например се прозяваше през пет секунди и леко й глъхнеха ушите, а при мен нямаше нищо такова.
Относно видовете плодове, които хапвах, мисля, че в момента е изключително подходящо за плодолечение, тъй като има огромно разнообразие на пазара. Аз ядях череши, вишни, круши, праскови, кайсии, нектарини, боровинки, диня, пъпеш и банани. Придържах се към количество около 800 гр., рядко повече или по-малко. Повече в дните, когато бях на диня и пъпеш, защото те са доста водни и Лидия Ковачева, така да се каже, разрешава в книгата си да се хапва повечко от тях. Не съм изпитвала глад, докато колежката ми постоянно гладнееше. Имах обаче трудни моменти, в които буквално ми се привиждаха картофки соте с копър и чесън.
Слава Богу, в първите дни на захранването си хапнах картофче сварено на пара, та мъката ми не продължи дълго.
Ядях, когато леко ми пристържеше, но тъй като от години до 12 часа съм на вода и плодове, сега просто до 12 бях на вода и билков чай с мед. Пиех по около литър билков чай с мед, както и около 2 литра вода, като внимавах да е около час-два след плодовете, че да не ферментират в стомаха ми.
Чак кризи не бих казала, че съм имала, но имах болки в гърлото, също като колежката ми. И двете преди години сме правили чести ангини и явно сливиците ни реагираха на прочистването. Пробождаше ме и черния дроб, може би някъде до 15-ия ден, но без да ме превива на две от болка. Спях много дълбоко и имах дни без грам енергия и такива, в които се чувствах по-енергична от когато и да било и дори се качвах на кростренажора си за по 20 минути кардио.
Имах нужда през първите 10 дни от пилинги на цялото тяло, защото усещах кожата си някак мръсна. Като най-големият орган в човешкото тяло, явно през нея излизаха доста токсини. Впечатли ме намаленото падане на коса, както и подобряването на зрението.
Мислех, че ще ми е много трудно да устоя на другата храна, която ядяха вкъщи, но ми се дояждаха само вегански неща като картофи, тахан и авокадо. Около 15-ия ден вече наистина ми поомръзна и исках да хапна нещо солено. Не солено със сол, но просто да не е сладко като плод. Не е обаче болка за умиране и съвсем спокойно продължих до 20-ия ден, за което съм благодарана сега.
Захраних внимателно, точно по заръките на Мер и Лидия Ковачева и сега се храня вегански и главно суровоядно и разнообразно. Например днес несуровото ми е било само препечена филийка от домашния оризово-ръжен хляб с квас и шепа бейби картофки соте. Възползвам се максимално от цялото многообразие на суровата кухня и впечатлявам близките си с много вкусни сурови или полусурови неща за хапване.