Да, точно, това е много трудно, дори невъзможно за мен - да определя в кой момент от кое хим съединение, в каква точно форма, какво количество и в съчетание с какви други съединения (храни) ми е необходимо да приема, за да съм здрав, жизнен и ...поне за малко - щастлив.
Разбирам все по-добре, че един и същ човек се нуждае от различни количества, състав, съчетание и пр. хранителни вещества (сборове от съединения) - в различни времена от денонощието.
Приемам, че всички Шуслерови соли са свързани в органични молекули и може би можем да ги изключим от списъка на лекарствата... Но бих искал да съм в такова физическо и духовно състояние, че ако попадна на необитаем остров с ограничени източници на храна и вода, да не страдам изобщо. Т.е., трябва да мога и без Шуслерови и каквито и да са други изкуствено приготвени вещества...
Според мен огромно значение има точно даденото състояние (и физическо и душевно, те са свързани). Те до голяма степен определят какво е най-добре да приемам за храна и вода. Но, точното определяне е въпрос с мноооого повишена трудност, не дисертации, а Нобелови награди стоят и чакат, както казваше един риятел - с класическо медицинско образование...
За простосмъртни като мен остава внимателно да наблюдаваме, да се вслушваме, да не насилваме, да опитваме (много добре е и да записваме, но малко ме мързи) и, в идеалния случай, чак след статистически достатъчен задостоверни изводи брой опити, да казваме примерно "Всички да пият по 5 литра вода на ден - до живот..." или някоя друга глупост ...
Гроу, гру, порастнал grown...
от една страна, животът се е зародил в океана и милиони години се е развивал в солена (при това доста над сегашната соленост на човешката кръв) среда... От друга, често се забелязват риби и животни, които са произлезли в солена (над 1,25 промила) среда, да живеят в слабо солена или дори в сладка водна среда... Установено е отдавна, че при намаляване осмотичното налягане на кръвта, червените кръвни телца се пукат и няма кой да пренася О2 и човек умира, ако няма компетентна и бърза медицинска намеса (според мен при откриване на речна или язовирска вода в белия дроб, която е престояла неизвестно време, би трябвало незабавно да се вливат физиологичен разтвор и кръв - в ръцете, а да се отточва кръв - от някоя вена на краката).
От друга страна има литературни данни, че някои хора не са приемали сол и солени храни и течности десетилетия наред и са били в пълноценно състояние...
Да, земята ни е замърсена - на доста или много места. От години очаквам появата на организация, съоръжена със знания и оборудване и способна и посветена на окачествяването на ...всичко. Тя би заработвала много пари, но ръководството и собственика би трябвало да живеят в ...чужбина вероятно...
И, като не знаем практически нищо нито за почвите, нито за плодовете и зеленчуците, които ядем ...какво?
Засега правя следното: всяка година изразходвам 15 - 20 дни за попрочистване на тялото и духа, спортувам лееекичко, стремя се да приемам главно (но не единствено) сурова растителна храна, мааалко дива риба, а съвсем наскоро - и Шуслерови соли...