Медът се състои основно от въглехидратите глюкоза и фруктоза + малки количества от други захари. Хапваш мед и кръвната захар се повишава. Ако сериозно се прекалява с консумацията последствията са по-скоро в дългосрочен план и са свързани с повишаване на теглото, претоварване на панкреаса и черния дроб, възможност за инсулинова резистентност. Който обича да похапва по много мед е хубаво да обича и да се движи повече или да спортува за да може глюкозата в кръвта да се използва по предназначение. По-хубаво е да се съчетаят мед и тахан, мед и канела, обаче това си е до вкус.
Тялото ще ни подскаже дали прекаляваме или не, защото за едни е достатъчно една чаена лъжичка мед, а за други една чаена чаша
@Theodora, меда се обработва в медовото стомахче на пчелата, което е различно от стомахчето където тя се храни. Свързва ги хранопровода, обаче няма как нещо от стомахчето, с което се храни пчелата, да попадне в меда.