Тези купички ги взех от Лекси на ул."Капитан Райчо" , но последно като ходих до магазина ги нямаше.
струваха около 30лв. Имам 3 такива комплекта просто защото са ми по- удобни от буркани и други съдове, като накисна повече семена и няма свободни купички ги сипвам в буркан или друг съд.
При тези понякога водата не иска да се изтече ( особенно при по- новите ) затова трябва като се полеят да се наблюдават дали ще се изтече водата от всичките. Ако някъде не тече трябва да се размърда цветчето.
и така аз като търсих информация за покълване ми беше малко сложно , затова тук може да добавя и аз нещо а специалистите да казват дали е правилно.
1.Накисвам семената във вода ( времето за накисване е в зависимост от вида на семената , има по разни книги таблици и т.н. аз го правя на око, но приблизително за ръж , жито и подобни времето за накисване е 12 часа, за люцерната 4 - 6 часа , за мунг 24 часа. ) за тези панички накисвам 3 - 4 супени лъжици жито , ръж и подобните, 1 супена лъжица за семената люцерна и т.н. ( почти винаги на око )
2.Изплаквам накиснатите семена и ги поставям във една прозрачна паничка и гледам да са разположени равномерно.
3.поливам 2 пъти на ден , лятото 3 пъти.
Поливането става като в най - горния бял съд в който не слагаме семена се налива вода която преминава през всички етажи и се събира в най - долния . Изсипвам събралото се и това го правя по 2пъти на поливане.
Паничките със семената се държат на тъмно, изключение прави люцерната при която е желателно като порасне да се остави за ден да събере малко слънчеви лъчи преди да се изяде.
Дано съм бил полезен на някого.