До момента не съм толкова убеден във вредността на пшеницата, колкото въпросният лекар обяснява в книгата. Със сигурност пшеничните изделия са една от главните причини за наднорменото тегло, но към тази група спадат захарта, както и всички храни с висок гликемичен индекс.
Подозирам е истина това, че пшеницата има "наркотичен" ефект, подобно на млякото и млечните продукти, но дори да приемем това за факт, то по никакъв начин не отхвърля хранителните качества на растението.
Д-р Дейвис не отхвърля само храните, съдържащи рафинирано пшенично брашно. Той отхвърля пшеничните кълнове, брашната от пълнозърнеста пшеница, както и всички хранителни продукти, които съдържат дори минимални количества пшеница. Книгата преспокойно може да бъде озаглавена "пшеничен геноцид" и то най-вече на вида Triticum aestivum (обикновената пшеница).
Допускам, че пшеничните изделия имат негативен ефект върху определена група индивиди, отключвайки автоимунни механизми, подобни на тези при цьолиакията. Приемам, че пшеницата е един от главните фактори за наднорменото тегло (но не заради друго, а поради това, че е главният източник на въглехидрати за съвременния човек), особено при генетично предразположени индивиди. Но не бих бил толкова краен и категоричен като д-р Дейвис, дотолкова, че да издам книга, чрез която публично и безапелационно да отхвърля пшеницата като хранителен източник.
И още нещо, с което приключвам коментара - малко се спекулира с терминологичия израз "генно-модифицирани храни/организми". Под ГМО в публичното пространство се разбира промяна в генома чрез използването на биотехнологични методи - "насилствено" отстраняване или прибавяне на гени с цел отстраняването/придобиването на определени качества и белези. Пшеницата не е ГМО в този смисъл на думата. Съвременната пшеница е получена чрез естествено опрашване на различни видове пшеница (род Triticum). В биологията това се нарича рекомбинация.
Надявам се за в бъдеще честната и безпристрастна наука да ни даде повече информация за това по какъв начин съвременната пшеница въздейства върху човешкия организъм.