Хм, въпросите за солта и водата са сложни - за мен. Вярвам, че след като Природата ни е дала (или еволюцията, т.е. хилядолетното развитие...) 9 промила соленост - за да се осъществяват безброй случки, процеси, електрохимични протичания и пр., то и ние, в стремежа си да поправим колкото можем душевно-физическото си здраве, е добре да пием вода с тази същата соленост...
Ако приемем пресолена храна, ще получим жажда много преди храната да е обработена от стомаха; като пийнем вода, разреждаме стомашния сок и храната не се преобразува както е най-добре за следващите ни органи...
Каква сол? е въпрос за доста пари... В идеалния случай би трябвало да можем да си набавим соли, осигуряващи 9 промила соленост на кръвта, от храната... Както знаем, това не можем да постигнем. Работата е, че солите в растенията, ядките и дори рибата и месото, са в йонен вид и храносмилателната ни система ги усвоява с най-малък разход на енергия. Това се вижда най-добре в периодите на захранване на хора, които са пили дестилирана вода 14-18-20 и повече дни (не става при всички). Без да приемат готварска, хималайска и пр. соли, тяхната мозъчна, физическа, полова, интелектуална, емоционална, духовна и пр. дейност (активност) се усилва до неподозирани степени, т.е., телата им си набавят всичко необходимо от соковете, плодовете, зеленчуците и пр. В тези периоди хората често живеят в състояния, много близки до екстаз. Става дума за месеци, не минути или часове (един писател, преминал такъв курс споделя, че този период му е по-приятен от оргазъм...).
За обичайното ни всекидневно състояние, е необходимо да осигуряваме достъп на
достатъчно вода по цялото тяло. Това става, ако приеманата вода е с осмотично налягане (=соленост) равно на нормалното за нас - 9 промила. За това слагаме сол - мааалко по-малко от 1 грам на литър изворна вода с ниска минерализация.
Коя сол? Задължително е в седмицата да имаме източник на йод, освен орехите, морската храна, водораслите и пр. Като цяло по Българските земи йодът е малко, затова йодират натриевия хлорид. Хималайската сол, ако не е менте, е чиста от случайни примеси и съдържа малки количества железни окиси, но
не съдържа йод. За това я редувам с морска и с готварска-обогатена, с гръцка - с повече калий, немска и пр.
Не е правилно и затова не давам никакви конкретни препоръки. Всеки човек си е отделен и за да се препоръчат необходимите дози, трябва да се отчетат толкова много фактори, че дори и в голяма болница не могат да го направят с висока степен на вероятност. Предлагам на всички интересуващи се, да изразходят време и усилия да прочетат споменатите по-горе първоизточници и от там да изберат нещо (дозировки) за себе си.
Предпоследно:
Едни учени препоръчват - за възрастни - 1 чаша качествено (червено) вино (ако няма противопоказания) на ден.
Хайде наздраве!