За мен лично отдавна е ясно: да търсиш причината за болестта си е все едно да търсиш черна котка в тъмна стая, в която изобщо няма котка
))
Не сте съгласни? Прекрасно , тъкмо ще поспорим
(Аз съм се подготвил с моите аргументи ,вадете вашите
)
Преди година един млад лекар ми писа тук във форума, че отчаяно и настървено търси причината за дерматита, от който отдавна страда жена му. Дойдоха даже и у нас, да й направя акупунктурна диагностика, защото досега не намирали причината и съответно подходящото лечение..Казах му – „Приятелю, симпатични хора сте и двамата, но не си губи времето, няма да я намерите! „
„Ама как така, аз ще изровя земята, но ще открия причината за тоя гаден дерматит, нали трябва да го излекувам!” - ми отговаря .
Аз пак си знам моето..: „Може и да намериш нещо , но то ще е МЕЖДИННА причина , няма да е
ПЪРВОпричината.. ” И добавям, макар да знам , че оттук нататък той вече не ме разбира : "Зад всяка причина, която ще намериш, ще стоят още поне дузина други причини. Те са „
причини за ПРИЧИНАТА”. А всяка една от тях си има пък своя причина..Коя точно от тях ще обявиш за виновна за дерматита?
„Ами какво да правя тогава?”
„А! Това е вече добър въпрос. Ще избереш подход, който не се интересува от причините! Няма да се объркаш, той е само един – почистваш организма, подравняваш го да живее според природните закони , внимаваш за мислите, за емоциите , за съзнанието и ..общо взето – това е. Просто почти като боб”
Не знам доколко съм му помогнал, но мисля, че отговорът не му хареса и той още търси причината за дерматита..
Понеже винаги ще има такива , които няма да са съгласни с такова „обезсърчаващо” становище като моето,( например уважаващите Научната медицина) предлагам да разгледаме под лупа въпроса за причината за болестта
атипичен дерматит тъкмо според НАУЧНАТА МЕДИЦИНА ( тук нямам забележки към нея)
Нека започнем , а вие внимавайте
АТИПИЧЕН ДЕРМАТИТ.Възможни причини и фактори:
1.Наследственост
2. Хиперреакция към различни алергени. ( за да има такава, нещо в организма не е е в баланс)
3. Психо-емоционално пренапрежение,
3. нарушена обмяна на веществата.
4. слаб имунитет
5.
Нарушено усвояване на хранителни вещества. ( редица болести на храносмилателните органи водят до непълно усвояване на някои от веществата. Неразградени, те постъпват в кръвта, но са разпознати от организма като антитела! А както знаем, антителата той атакува, изработвайки антигени! Което често се проявява и с кожни промени.)
Но това не са крайни причини, виждаме , че те също си имат причина...
Нека разгледаме САМО ЕДНА от „причините” за дерматит:Нарушено усвояване на хранителни вещества
Възможни причини и фактори:
1.
Дискинезия на жлъчния мехур.2. Проблеми с тънките черва( чревни инфекции, недоимък на лактаза, паразити,глутенова ,млечна, соева непоносимост, и мн. други)
3. Панкреатит ( слаба секреция на панкреатин)
4. Глисти и други паразити
5. Бърз растеж на гъбички и бактерии
6. Гастрит (недостиг на стомашна киселина)
7. Анатомични причини ( стриктури, дивертикули, фистули.. и др.)
8. Гастроентерит
Нека разгледаме САМО ЕДНА от причините за това нарушено усвояване. ДИСКИНЕЗИЯ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУРМеханизмът: мехурът не работи нормално –самопроизволно излива голямо количество жлъчка / при отсъствие на храна/ в чревния тракт, като с това го ерозира , спазмира, и нарушава функциите му, една от които е самоочистване на организма. Когато тя се наруши , се стига до самоотравяне на организма, което може да се прояви с различни алегични реакции, на първо място – дерматит.
Възможни причини за дискинезията:
1. Лошо хранене ( наблягане на солено, люто,мазно, пържено, пушено, твърд алкохол)
2. Стрес
3.
НЕРВНО ВЕГЕТАТИВНА ДИСТОНИЯ (НВД)
4.
Паразити.5.
Дисбактериоза6. Възпалителни заболявания на храносмилателния тракт
7.
Ендокринни заболявания (щитовидна жлеза, диабет)
8. Прекаран хепатит
9. Наследственост
10. Хронични възпаления на дихателните пътища.
Нека разгледаме 4 от причините:Нервно вегетативна дистония
причини и фактори:
1. Хроничен стрес
2. Неизразходени ( с физ.действие) емоции, водещи с времето до дисбаланс на нервната функция.
3. Инфекции
4. Пушене
5. Честа употреба на кофеин
6. Преумора
7. Продължителна хиподинамия
8. Остеохондроза на шийните прешлени!
9. Заболявания на вътр.органи ( язва, панкреатит,колагенози и др.)
10. Ендокринни заболявания ( щитовидна жлеза)
11. Физически и химически въздействия - микровълново излъчване ( мобилни апарати) рентген,и др. токсични въздействия.
12. Излишък на емоции ( жените по-често страдат от НВД )
13. Проблеми с бъбреците!
ПАРАЗИТИ причини-
1. най-общо-слаб имунитет, контакт с паразити.
ДИСБАКТЕРИОЗА причини:
1. Използване на антибиотици,антисептици,хоромони
2. Нерационално хранене ( предимно въглехидратни и мазни храни, без сурови плодове и зеленчуци
3. Дълго протичащи стомашно-чревни възпаления ( колити, гастрити,дуоденити, панкреатити и др.)
4. Паразити, глисти.
5. Неблагоприятна еко-обстановка.
ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЩИТОВИДНАТА:
възможни причини и фактори:
1.Нарушения в имунната система
2. Проблеми с Вегетативната Нервна Система ( пак тя ли бе..
).
3.Наследственост
4. липса на йод
5. излишък на йод
6. синозит
7. гнойна ангина
8. вирусни инфекции ( грип, херпес..)
9. ревматизъм
10. хронични инфекции
11. гъбична инфекция
12 алергични заболявания
Да продължаваме ли още?
Мисля, че не е нужно ..
Особено като стана ясно, че болест А води до болест Б , но и болест Б също води до болест А !!
ВНИМАНИЕ!
Тук не изброяваме „алтернативните” и езотеричните причини:1.погрешни мисловни и житейски модели. ( по Луиз Хей)
2 . Лоши мисли и чувства (омраза,завист, алчност и др.)
2.влияние на геопатогенни зони и мрежата на Хартман.
3.резбалансиране на чакрите
4. Дисбаланс на енергиите в различни системи от тялото. ( по източната медицина)
5. кармични обременености / или наказания за извършени грехове в този живот.
6. неспазване на Фън-Шуй.
7. „пробои” в астралното, енергийното ,менталното тяло..
8. неспазване на Божиите закони.
9. Външни енергийни въздействия ( магии )
10. Зашлакованост на организма. ( огромен брой холистични медици считат това за основна причина.)
11 .Липса на обич и потребност за обич ( знам, на голяма част, и най-вече на дамите, това им е „любимата” и единствена причина.Само че им е любима като са здрави..
Разболеят ли се и заболи ли ги.., кой знае защо – бързо отиват на лекар, лечител или питат във форумите..
)))) )
Е, ще можем ли да определим каква е причината за дерматита на жената на доктора? То да оставим това, ами има и още по-лошо...
За съжаление, дори да сме намерили и отстранили
всички възможни причини, не значи че ще се излекуваме. Защо? Ако болестта е отскоро – да. Но ако е от дълго време , тя вече е проникнала в други финкционални системи, предизвикала е компенсаторни реакции, дегенеративни изменения, с една дума – пуснала е дълбок корен, за чието изваждане вече са необходими по-категорични и активни действия.
Заключение и разсъждения:
Когато сме болни, всички ние искаме да намерим някаква причина за това , която да отстраним възможно най-бързо и да си върнем здравето в най-кратък срок.( аз на първо място!
) Най-добре това да е някакъв бацил, който да премахнем с някой цяр или с ток и да приключим с проблема. Случва се и да успеем и сме горди , че сме „намерили причинита”. Само че след време бацилът цъфва пак.. или пък на овакантеното място се е наместил нов бацил .. и пак имаме някакъв здравословен проблем..
Някои се захващат да търсят следващият пореден „причинител”, докато на други им „светва”, че бацилът май не е основната причина, тоест първопричината. И че явно нещо в организма благоприятства неговото присъствие и безконтролно размножаване..
Точно това е винаги първопричината ,която не можем да сбъркаме: заболял е ОРГАНИЗМЪТ, което може да се дължи на хиляда възможни фактори.. Върви ги търси и изследвай ако си нямаш работа..
И какво да правим тогава, след като стана ясно , че шансът да намерим първопричините е равен на това - да изкопаеш Тракийско съкровище?
Ами , според мен, да действаме без Тракийското ..( особено след като е вече изкопано
), след като си имаме подръка едно друго съкровище.. някои се сетиха - форумът "Земя назаем". Там има казано немалко какво да правим
(материалът е изцяло "авторски".Използвал съм малко информация от медицински сайтове. Ако ще се копира, споменавайте форума, мен не държа.)