zhivko - и аз прочетох статията, и на мен ми допадна, но филмът още не съм свалила. Мисля си, че човек си е суровояд - така му е дадено от Бог, после еволюцията е оплескала нещата...
Да,Ирен,само сте забравили да сложите в кавички еволюцията.По мое скромно мнение Вие със съпругът Ви сте много по напред от 90% от пишещите тук,поне тия,които са останали(такива като Вас с Отворено съзнание не се задържат дълго тук)
,за справка наблюдавайте колко души на ден посещават форума,дори като наблюдатели,аз си направих труда и няма да повярвате-от 1.5мес цифрата не надхвърли 6 дневно
.
Няма как да не Ви хареса статията на Йогата,та това е наука датираща по официални данни от 5000г,а аз съм на мнение,че са много повече.Ето и още 1,която също ще Ви е от полза:
Тези простички съвети са написани преди близо 100 години за учениците в ашрама на Свами Шивананда, един от най-големите индийски йоги на 20-ти век.
Яж умерено. Стани от масата, когато коремът ти е ¾ пълен. Не го претоварвай.
Яж само, когато си наистина гладен. Не вярвай на фалшивото чувство за глад.
Не яж нищо между отделните хранения.
Яж здравословни храни в разумни количества и точно определени часове.
Не яж прекалено горещо или прекалено студено – това дразни стомаха и пречи на храносмилането.
Не яж нищо, което не харесваш, но и не яж всичко, което харесваш.
Намали готвените ястия.
Поемай само 4-5 различни храни на едно ядене. Откажи се от прекалено много комбинации и смеси. Храносмилането се справя трудно с прекалено различни и сложни комбинации.
Не яж консерви и гранясало масло. Готви ориза и зеленчуците на пара. Дългото готвене отнема вкуса и хранителните вещества. Не изхвърляй водата, в която са варени зеленчуците – съдържа ценни минерали.
Яж само два пъти на ден в точно определени часове. Никога не подгрявай ястията.
Поемай само тогава храна, когато дишаш чрез дясната си ноздра.
Поседи десет минути след всяко хранене във Ваджрасана (диамантената поза) за да улесниш храносмилането.
Яж мълчаливо.
Променяй хранителните си навици постепенно. Когато някой елемент от храненето ти не ти подхожда, намалявай количеството му.
След хранене не предприемай напрягащи действия, нито физически, нито мисловни. Почини си половин час. Не бягай веднага за да хванеш влак.
Избягвай ядене късно вечер.
Не яж, когато си гневен. Нека най-напред духът ти отново намери спокойствие. Едва тогава яж. Когато човек е гневен, жлезите му с вътрешна секреция отделят отрови в кръвта.
Приемай храната като лекарство. Не бъди ненаситен.
Гладувай веднъж седмично. Чрез гладуване се отделят отровите, вътрешният механизъм се възобновява и органите могат да си починат.
По време на хранене и по всяко време мисли затова, че Бог живее във всяка храна, в плодовете и в зеленчуците. Той дарява полза на всеки. Моли се непосредствено преди и след хранене.
Ако проявявате интерес с удоволствие ще споделя наученото с годините.
Намасте!