Анджи, баща ми го бяха пратили на работа там. Представител на външно-търговско предприятие, беше тогава в кантората за бои, лакове, химикали
. Те по онова време не бяха много тези предприятия. Живяхме там, когато Иран воюваше с Ирак, един път се счупиха прозорците в хола от бомбандировките, а ние бяхме с брат ми твърде близо.
Вал, аз тогава през дългия престой бях малка. Беше си ми супер.
Е, вярно, малко в затворен ктъг живяхме, предимно до мама, но имам ярки спомени, повечето хубави. Върнахме се в България, когато бях на 5год. После баща ми пак замина там / 1993-96 год /, беше търговски представител. Нашите вече бяха разведени, отидохме тогава на гости с майка ми за месец. Забрадките и т.н. са от този период.
Така е, иранците не са араби, те са персийци и хич не обичат да ги наричат араби, а езикът им арабски. Говорят на фърси, хубав език е. Аз по-горе споделих, че са много интересни хора, нямам нищо против тях. Майка ми ми е разказвала, аз нямам пряко наблюдение, че са много сърдечни и топли хора. Баща ми също има, по-точно имаше, хубави спомени от Иран.
Тук в блока ни има иранци и не мога да кажа нищо лошо за тях. Ясен като се роди, едно от семействата му подари мече, толкова му се радваха, а не се познавахме.
Който има път към Иран, да посети Исфахан. Страхотен град. Там влизахме в една джамия и трябваше задължително всички да се събуем. Не си спомням дали не трябваше да сме с бели чорапи. Беше ми много странно, бях малка.
Анджи, ще гугълна непременно.
За Шаха нищо не мога да кажа. Аз знам, че много са си го обичали и съм слушала само хубави неща. Не мога да навлизам в подробности, а и вече няма как да питам. Баща ми почина, за съжаление, а той най-добре беше запознат.