VOV не знам какво общо има тази статия и какво искаш от мен.Ако те интересува как става мускулното напрежение ще ти кажа така.При хронично нервно напрежение в мускулите на гръбначния стълб се образува блокировка.Ало някой от прешлените който и да е се размести от мястото си,минаващия към него нерв се прещипва.По нерва минават сигнали от мозъка вътрешните органи и обратно.Ако нерва е прещипан сигнала няма да премине и се получава нарушение на органа.Органа няма да се излекува докато прешлена не се върне на мястото си и не се върне сигнала нерв мозък орган.[/quote]
Папа, нищо не искам от никого. На тоя свят никой на никого, за нищо не е длъжен.
Понеже обсъждаме здравни въпроси, ми се наложи отдавна да разбера, че примерно
"...хронично нервно напрежение в мускулите на гръбначния стълб се образува блокировка..." изобщо не отговаря на въпроса кое причинява хроничното мускулно напрежение и какво точно означава "блокировка".
Досеганите ми знания показват, че следствие на замърсяване с храна, мисли, течности, обездвижване, статично натоварване и пр., междупрешленните дискове прорастват извън обичайните си форма и размер. Така те разтягат околните двойки мускулчета межда всеки два прешлена и в крайна сметка се докосват/притискат съвсем близо минаващите нерви, които почват да болят. Двойките мускулчета получават команди и се стягат, за да поправят, ако могат неправилната форма и тъй като това е невъзможно, остават стегнати, дори схванати, даже при легнало положение и сън... Болката от такива схванати двойки мускулчета се добавя към болката отпритиснатите нерви в безброй вариации и комбинации, в зависимост от наследственост, темперамент, извършени грешни движения и пр. и пр.
Умел(а) и чист(а) масажист(ка) може да премахне значителна част от болката с правилни физически и на друго ниво движения. Но, НЕ МОЖЕ да премахне причините за прорастване на диска.
Вече при продължително живеене с изменени дискове, е съвсем възможно и прешлени да започнат да променят подреждането си спрямо дисковете. И т.н и т.н.
"Ботъм лайн"
необходимо е да се изчистят дисковете и тъканите около тях.
Всички видове масаж, йога, Норбеков, Пилатес, "фитнес", каквото се сетим, подобряват нещата, дори силно забавят нежеланите процеси. Но не ги лекуват. Или за да имат изразен, продължителен лечебен ефект, са необходими многочасови упражнения - всеки ден, което е неизпълнимо.