Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Сухо гладуване  (Прочетена 275932 пъти)

Volna

 • New
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 3
Сухо гладуване
« -: 30-06-2010, 22:16:01 »

Иска ми се да споделя своя първи опит в сухото гладуване. За първи път тук, във форума чух за т.н. фракционно сухо гладуване, благодаря на бате Бино за информацията! Поразрових в интернет, попаднах на http://filonov.net/  Харесах си схемата 5 дни сухо гладуване : 5 дни захранване, общо два цикъла, и започнах! Днес ми е втори ден от второто сухо гладуване.
Веднага ще споделя, че сухото гладуване няма нищо общо с водното или с плодовото гладуване  :)
Жаждата при мен беше само в първия ден и то когато видя вода. Мислех, че липсата на вода ще ми е най-трудна, защото обичайно изпивам над 2 литра вода. Почти нямаше спад на килограмите, а имам много излишни поради неправилно вегитарианство повече от 1 година. Килограмите започнаха да намаляват по време на захранването! За 5 дни - минус 7 кг.
Не изпитвах глад или жажда, само петия ден ми беше малко дискомфортно, но това е заради нетърпението да започна отново да пия водичка :) Като изключим това нетърпение, нямаше никакъв дискомфорт, за разлика от водното гладуване - не ми е прилошавало, нямало е спад в енергията, ходих си нормално на работа.
След първия ден изпитах вътрешния огън, за който прочетах в русския сайт, а това не ми се вярваше, от опит знаех, че по време на глад ми е студено, а не топло :) Истинска жарава имаше в мен, до деня в който започнах да пия вода!
Имам здравословни проблеми само с очите, които не се повлияха от първия цикъл, с нетърпение очаквам да видя какво ще се случи сега.
Захранването в сайта е с животински продукти, така че го видоизмених, не съм усетила тежест или болка в стомаха от плодовете, както е споделил един човек в сайта. Не се появи обичайния след гладуване "вълчи апетит". Влечаха ме зелените храни, слушах си тялото и така успешно и с радост вчера започнах втория цикъл на сухото гладуване.  :)
Активен

Buku

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 897
 • :)
  • юнак-паликлечко
Re:Сухо гладуване
« Отговор #1 -: 30-06-2010, 23:14:27 »

Браво! :Content_14: Поздравления! Пет дена на сухо са си наистина сериозна работа... Особено в нормалните, стресови условия...
И аз съм правила сухо гладуване - тази година две от по 5 дни и едно от 2. Засега 5 дни ми е пределът - повече вече ми става твърде дискомфортно (въпреки че с практиката се стига и до рекорди от по 18 дни, както четох  ;D). В общи линии споделям впечатленията ти  :). С тази разлика, че при мен първите 2 дни практически не се усещат, въпреки че и аз пия много вода принципно... Почва да ми се пие много чак на 3-тия-4тия ден, и то главно заради отвратителния вкус в устата  tooth. И съм абсолютно съгласна, че след сухото "вълчия глад" липсва. При мен желанието за ядене практически се изпарява, появява се дни след завършването на гладуването, и то ми се ядат само пресни, растителни храни - плодове, зеленчуци :).
Още веднъж поздравления, много успехи и keep the good work going  :flowers2:.
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

Antares

 • Full member
 • ***
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 172
Re:Сухо гладуване
« Отговор #2 -: 01-07-2010, 10:51:26 »

Наистина браво! Напоследък и аз се замислям за сухо гладуване поне за един-два дена, защото в дните, когато съм опитвала водно, следобеда почва да ме гони почти постоянен глад и ми е много дразнещо. Само че из разни сайтове съм чела, че сухото гладуване не бива да е повече от 3 дена, а тук виждам 5? Някакви пречистващи процедури правите ли по време на гладуването, примерно клизми или нещо друго? Ще бъда благодарна, ако споделите опит и в тази насока.
Активен

Buku

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 897
 • :)
  • юнак-паликлечко
Re:Сухо гладуване
« Отговор #3 -: 01-07-2010, 14:07:03 »

Сайтовете на български не са надеждни - информацията е оскъдна и често прочиворечива. На английски има горе-долу точна информация, но и тя трябва да се отсява... Изобщо, най-достоверна е тази на руски - както знаем, най-много от майсторите-корифеи по гладуването са руснаците (Юрий Николаев, Олга Елисеевна, Семенова, Ю. Андеев и, разбира се, неизменния Малахов). Това е плюс за тези от хората тук, които са учили руски - моето поколение определено е в по-неизгодна позиция  :whistling2 - emotloader:. Ако сте на "ти" с руския - питате Чичо Гугъл или Леля Уикипедия за "сухое голодание" и веднага ще ви изплюе изобилие от инфо. Но и на български се намира - Малахов в "Лечебното гладуване" е изписал цяла секция за сухото и каскадно гладуване и доста изчепателно е описал нещата.
Каскадното е малко по-различно. То е на етапи - първият е хранене през ден (1 ден сухо, 1 ден се храните, като стриктно спазвате указанията); вторият - през два дена; третият през три, и т.н. НЕ почвайте направо с 5 дни - това е последният етап, важно е първо да сте усвоили добре останалите 4, като препоръката е поне 1 месец да посветите на всеки. Доста време отнема и е нужно колосално търпение, но така наистина се лекували всички болести - включително рак и СПИН.
Относно продължителността - разбира се, най-добре е да се почне с малко. Нещо от порядъка 1-2 дни. Също е до индивидуална конструкция... По-слабите и дребни хора е добре да не правят повече от 3-5 дена (разбира се, в зависимост от това как се чувства човек). Тези със средно телосложение може да издържат 5-7, дори 10 дни. За хората с наднормено тегло мисля, че не е трудно да изтраят на сухо и седмици. Всичко е доста индивидуално, но рекордите, за които прочетох бяха нещо от порядъка на 20 дни. Разбира се, след като човек е натрупал опит, щото си е солиден стрес, малко или много.

Самата практика. Сухото гладуване е пълно или частично. При частичното са разрешени само обливания, измивания, вани и може би изплакване на устата. При пълното организмът трябва да бъде напълно лишен от вода - няма къпане, няма миене на ръце, няма пране - нищо  :). Звучи страшничко, но зя няколко дни се изтърпява и така протича пълна регенерация на всички клетки, кожата се обновява и резултатът е невероятен. Аз съм го правила с копмпомисен вариант - като от време на време си обтривах лицето и ръцете с влажни антибактериални кърпички. Клизмите се изключват напълно.

Не е толкова страшно, колкото звучи, по няколко причини:
1. Храносмилането изисква вода --> когато не се храни човек, и нуждите от вода автоматично спадат.
2. Водата, колкото и тъпо да звучи, също отнема доволно количество енергия за усвояването си - от бъбреците, кръвоносната система и т.н. Като не хаби тази енергия организмът е облекчен и улеснен да започне прочистване на клетъчно ниво. Точно поради тази причина клизмите стават ненужди - каквото има останало в червата, постепенно се всмуква, преминава в кръвния поток и накрая се изхвърля през белите дробове под формата на лош дъх, налепи по езика и т.н. Тези явления не са приятни, но са временни - само не бива да им се плашите и стресиате, защото става по-лошо ;).
3. Когато не постъпва вода отвън, организмът си я синтезира сам, като започва да разгажда "баласта" - мазнини, паразити, нефункционални клетки, отървава се от натрупаната излишна ("мътва") вода, образно казано "домакинът разгонва наемателите". Така на ден се отделя достатъчно количество ендогенна вода, която участва в клетъчните процеси толкова пълноценно, колкото ако човек я изпие. При това положение всякакво чувство за жажда, което настъпва не е нужда на тялото, а по-скоро на ума ;).

С една дума - действайте, и не се бойте. Резултатът си струва!
Разбира се, трябва да се избягва продължително стоене на слънце или високи температури, както и дейности, изискващи много енергия.

Един съвет по въпроса с килограмите: хората, което имат да свалят, преспокойно могат да опитат едно неколкодневно сухо гладуване. Няма страшно - дори човек с нормално тегло има доста излишна вода по себе си, която първа се използва като резерв при сухо гладуване. При пълните хора тя е още повече и трябват поне 2-3-4 дни, докато бъде изразходена и организмът започне пречистване на клетъчно ниво.
Ако сте слаби и дори се боите да сваляте повече килограми (има доста такива тук, във форума  :D), но имате желание да опитате предимствата на този тип гладуване, моят съвет е - правете го един път седмично, за 1 ден. Така няма да слабеете повече, защото тялото все пак се приспособява и не сваля за толкова кратко време, и в същото време пак ще се разтоварите, ще дадете почивка на организма си и ще "изхвърлите боклука" - който може да бъде и от мръсен въздух, неприятни мисли и емоции и т.н. и дори ще се енергизирате. Едно нещо, което забелязвам поне при себе си по време на сухо гладуване е невероятния прилив на енергия, който при водното липсва.
И накрая, за тези, които все още не са убедени, че това е правилно и в главите им звучи познатото  (и донякъде пак натрапено отвън) "Не може без вода" - реално погледнато, ние всеки ден провеждаме кратко сухо гладуване - докато спим, тоест, в продължение на 5-6 до 12 часа. И през това време организмът се труди неуморно да изчисти токсините - доказателство за това е лошият дъх при събуждане, налепите по езика и т.н. Така излиза, че около 1/3 от живота си човек гладува на сухо. Ако не беше така, бихме живели с 1/3 по-малко  :).
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

Antares

 • Full member
 • ***
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 172
Re:Сухо гладуване
« Отговор #4 -: 01-07-2010, 14:39:40 »

Много благодаря, Вики, за изчерпателния отговор :) ще взема да си припомня Малахов, че го четох преди няколко месеца и не съм запомнила за сухото гладуване какво е писал. За щастие съм от тези поколения, които са учили стабилно руски, така че може би ще успея да се оправя и в руските сайтове. Водното гладуване нещо не ми върви и смятам да опитам сухо, но първо да събера повече информация.
Още веднъж благодаря  :Content_22:
Активен

Томирис

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1170
 • Лунатик!
Re:Сухо гладуване
« Отговор #5 -: 01-07-2010, 17:59:17 »

Цитат
За хората с наднормено тегло мисля, че не е трудно да изтраят на сухо и седмици.
Не мисля, че това важи за хора с наднормено тегло, които са болни и задръстени. При тях внезапното гладуване може да предизвика самоотравяне на организма. Пол Брег пише подробно по този въпрос и въпреки че неговото гладуване е на вода, не мисля че сухият режим би се различавал в подобни случаи.
Опасно е ако някой се подложи изведнъж на гладуване ако преди това се е хранел и живял нездравословно, точно заради насъбралите се токсини.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Buku

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 897
 • :)
  • юнак-паликлечко
Re:Сухо гладуване
« Отговор #6 -: 01-07-2010, 21:47:03 »

Да, пропуснах да направя едно малко уточнение (въпреки че за повечето хора тук, мисля, че не е необходимо, то е близко до акъла, но все пак) - гореописаното важи когато човек вече е провел някои основни видове пречиствания (дебело черво, черен дроб, и т.н.) и има някакъв (за предпочитане продължителен) опит с гладуването  :pensif_29:.
От друга страна, ако човек по някаква причина не може да проведе другите очистващи процедури, мисля, че не пречи постепенно да се набере опит с гладуването. Най-добре е като първо се почне с най-олекотения вариант (плодово-чаения режим), след време и малко почивка се премине на водно гладуване, и едва след това на сухо.
В противен случай наистина започва твърде внезапна и силна детоксикация и непривикналия организъм трудно понася прочистващите кризи.
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

Val

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 519
 • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
Re:Сухо гладуване
« Отговор #7 -: 01-07-2010, 21:53:02 »

На мен ми звучеше страшно досега това сухо гладуване. Но след поста ти, Вики ще се замисля сериозно. Освен това аз ям много плодове и зеленчуци и съм сигурна, че задържам много вода. Защото както съм си на едни килограми месеци наред и изведнъж качвам примерно два!! /Тук не говаря да предменструалния синдром, където също се качва понякога/.И то държа да подчертая, че тези два кг ги качвам без да има и грам промяна в режима на хранене или движене от моя страна. И след примерно месец пак от само себе си те си изчезват. Това няма как да си го обясня с друго освен със задържането на течности. Незнам, мислила съм доста по този въпрос. Наблюдавала съм се всеки ден. Явно в някои дни наблягам повече на плодове от които се задържа. Ето сега например от динята. Защо обаче я задържам е въпроса толоква дълго време? Та, сухото гладуване е просто идеален вариант за мен. Трябва още малко да се мотивирам обаче, че нещо още ми се струва трудно.
Volna първо поздравления. Аз също имам позната като теб която не отслабна по време на плодово-чаения режим , а по време на захранването си.
Активен

Томирис

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1170
 • Лунатик!
Re:Сухо гладуване
« Отговор #8 -: 02-07-2010, 08:55:17 »

Вал, солени храни ядеш ли? Майка ми е така - от нещо по-солено веднага се надува на сутринта. Бъбреците как са? Да не би да имаш непоносимост към някоя храна?
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

georgepeev

 • Young
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 22
Re:Сухо гладуване
« Отговор #9 -: 02-07-2010, 10:23:09 »

Вики, златна си!
Написаното от теб беше капката, която преля чашата ... с две думи изцяло ме убеди за това сухо гладуване и днес спонтанно реших да го пробвам ... така и не бях сложил нищо в устата си от сутринта. Даже си мислех дали да не започна направо с два дни, но утре ми е особен ден по отношение на ангажименти и може би няма да стане.
За един ден едва ли ще има някакви особени симптоми за отбелязване, но ако усетя, че нещо си струва, ще споделя.
Активен
Умирайте от смях, за да живеете по-дълго!

Volna

 • New
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 3
Re:Сухо гладуване
« Отговор #10 -: 02-07-2010, 11:43:54 »

Вики, благодаря, много подробно си описала механизмите на сухото гладуване, аз само ще добавя синтезирано и накратко още няколко механизма:
- Организмът е поставен в по-сурови условия и затова всички етапи на водното гладуване се проявяват, но с съкратени срокове. Например чувството за глад и жажда е само в първия ден! След това напълно изчезва.
- Ситуация на недостиг на вода кара организма да произвежда сам своя ендогенна вода и да я насочва за най-силните и важни тъкани и клетки. А останалите се – разграждат и това е механизма на лечебния ефект.
- Ендогенната вода е много по-качествена от нормално приемата и тя заменя изцяло водното съдържание в клетките ни, свежа и чиста.
- Предоставя пълен покой за организма, даже не се налага да се губи енергия за пречистване и структуриране на външно приеманата вода. Една и съща кръв преминава няколко пъти през филтриращите системи на организма и се получава почти идеално чиста водна среда в организма
- Няма обратно всмукване на отровите и затова сухото гладуване се понася много по-леко
- В ситуацията на дефицит на вода настъпва конкуренция между тялото и патогенните микроогранизми, а тялото се грижи за себе си, така че ограничения воден ресурс не достига до микроорганизмите и те умират.
- Повишава се температурата на огранизма поради съвършенно различния механизъм на освобождаване на тялото от токсините и всикчо ненужно. Всяка клетка сама изгаря всичко което не й е нужно. Повишената температура подпомага тялото в освобождаването и  прочистването от всички вредни микроорганизми.
- Не са необходими клизми или други очистващи процедури, всмукването на токсини отсъства защото в червата реално няма вода и няма риск от интоксикация.
- Активно се разпадат мастните тъкани, защото те се състоят 90% от вода. На принципа на камилите в пустинята.  :)  И пълно възстановяване на мастните клетки не настъпва, както е при всички видове диети.
- Има силен подмладяващ ефект, защото оцеляват само най-силните и жизнеспособни клетки, които след това произвеждат също такива чисти и жизнеспособни клетки
Активен

Volna

 • New
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 3
Re:Сухо гладуване
« Отговор #11 -: 02-07-2010, 11:59:06 »

Мога лично да потвърдя видимите ефекти от сухото гладуване. Най-много ми допадна подмладяващия ефект :) Кожата на лицето и тялото се изчисти, даже разни белези изчезнаха. Сега през втория цикъл от 5 дни отслабването при мен е интензивно, видимо свалям мазнинки, насърчавам тялото ми са си произвежда ендогенна вода. Нали за нея използва като ресурс точно мазнинките :) Тялото изхвърля разни отрови и всико, което не му е нужно няколко пъти на ден! Но не и през кожата, няма никакво изпотяване, даже в най-топлите дни, кожата от отделителен огран се превръща в приемащ :) Няколко дни от първият 5 дневен цикъл беше дъждовно и влажно и аз имах почти физическо усещане как поглъщам вода чрез кожата си!
И не можех да спя от вътрешната температура, много интересен феномен, в който изобщо не повярвах, когато четях в сайта! Но факт, кожата ми може да е ледена, а от вътре - огън! Как да спиш :) Разликата сега, във втория 5 дневен период е, че вътрешната температура е много по-ниска и спя нормално и ми се спи много.
Нямах много енергия, признавам си, особено в края на петдневния срок, но се утешавах с това, че организма ми знае кое е най-добро за него и използва енергията за чистене и възстановяване.
Активен

Val

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 519
 • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
Re:Сухо гладуване
« Отговор #12 -: 02-07-2010, 12:27:34 »

Вал, солени храни ядеш ли? Майка ми е така - от нещо по-солено веднага се надува на сутринта. Бъбреците как са? Да не би да имаш непоносимост към някоя храна?
Изобщо не използвам сол. Което пък незнам дали е чак толкова добре. Защото като изядох онези маслини и бях цяла седмица подута. В смисъл, че сега малко солено да ми се наложи да хапна и ще се подуя.
Активен

Buku

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 897
 • :)
  • юнак-паликлечко
Re:Сухо гладуване
« Отговор #13 -: 02-07-2010, 15:58:31 »

Volna, мерси  :Content_14:. Още едно изчерпателно и абсолютно точно описание на процесите, протичащи при сухото гладуване  :). Радвам се, че сме успели да убедим повече хора в ползите на този ефикасен пречистващ и лечебен метод  ;). Само че също е хубаво да се има предвид, че както всяко нещо, и той оказва различно влияние на всеки. Някои организми (както изглежда, моят, и този на Volna) изключително лесно понасят сухото гладуване, но на други им е трудно, или имат някаква непоносимост и получават неприятни симптоми - най-вероятно, типичните пречистващи кризи, но поради интензивността на стресовите условия, те са доста по-изострени, макар и кратки, поради по-кратката продължителност. Затова като за начало наистина е най-добре да се опита с по 1 ден, за да се определи как гладуването се понася от организма :). Настройката е много важна, разбира се. Въобще, всичко е доста индивидуално - ето, при Волна чувството за глад се е запазило в началото, при мен пък беше точно обратното - първите 2 дни си ги издържах и не ги усетих даже, после започна да ми става некомфортно и да ми се пие (по едно време ми се искаха дори коли и безалкохолни - а такива боклуци дори не близвам!). Това с липсата на изпотяване също го забелязах - от 3тия ден насетне потта ми изчезна напълно, въпреки че през цялото време бях на високо физическо натоварване.
Volna, на мен най-голям проблем ми е гадният вкус в устата и солидното количество боклук, който излиза от езика, както и необходимостта при речево общуване (демек, на лафче) да се отдръпна на почтено разстояние, за да не изплаша събеседника, или да не го пратя директно в несвяст с дъха си, който би могъл да убие и кон  :whistling2 - emotloader: tooth. Ти имаше ли подобен проблем и ако да, как се справи?  :-[ Аз пробвах да си стържа езика сутрин, но имам чувството, че не помогна особено.

Вал, това наистина може да е от бъбреците. Явно има някакво нарушение във водно-солния баланс, но не знам как да се нормализира. Във всеки случай сухото гладуване наистина ще ти помогне, струва ми се, да се отървеш от насъбраната вода и същевременно да се пречистиш. Успех!
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4030
 • дипломиран рекреативен специалист
Re:Сухо гладуване
« Отговор #14 -: 03-07-2010, 10:23:31 »

Много сте напреднали напоследък , чаровни дами , чак не е за вярване ! :)
Даже "Браво "  е недостатъчно.
Ама все пак , внимателната , прекрасно е, че не ви се случват  "случки",  но това си е много радикален метод все пак. И  понеже постовете ви звучат наистина вдъхновяващо , моля , наблягайте  на препоръките за постепенност , защото ще кацнат случайни ентусиасти ( "Челният опит - масов подход! " :)  ) , които ще се втурнат юргулешката  да копират  схемите, които при вас работят добре , но при тях по ред причини биха могли като нищо да дадат усложнения ( поради например не достатъчна осведоменост за "очистителните "кризи, силна зашлакованост,  някакви  вродени "слаби места" ,  несъобразяване на възраст, годишен сезон , захранване..и т.н.) 
 Един прочистен 20-годишен организъм със силна енергетика  не може да се сравни  с някоя "издухана турбина"  ( например затлачен от стимуланти, недоспиване  и ужасяващ хранителен режим   и живеещ на ръба на нервния срив  бизнесмен на средна възраст )  по компенсаторни и адаптационни ресурси !
 Ще направят беля и после ще  гледат нас да изкарат виновни . Айде , ние ще намерим какво да им отговорим :) , ама се бламира самият метод . Както знаем - много време е необходимо нещо да бъде наложено , и много малко е достатъчно то да бъде дискредитирано..
 Така че - внимателната !  :)
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4030
 • дипломиран рекреативен специалист
Re:Сухо гладуване
« Отговор #15 -: 03-07-2010, 10:37:17 »

Незначителна , корекцийка , Вики :
Елисеева не е  фактор в гладуването , а Надежда Семенова въобще го отрича!! Във всичките му форми. ( Което е наистина странно)
Ако имате свободно време , потърсете из руските сайтове за Георгий Войтович, Сурен Аракелян , както и старите корифеи -  акад.Бакулев,  проф. Кокосов, проф Пашутин, А.А Суворин,.. това е научната основа на гладуването.  Тези съвременни докторченца дето ми фъфлят  ,че "не било научно доказано"   много им здраве. Всичко е доказано научно , при това - доста отдавна. Само да има кой да чете и да осмисля ... :)
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Томирис

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1170
 • Лунатик!
Re:Сухо гладуване
« Отговор #16 -: 03-07-2010, 10:56:42 »

Цитат
ама се бламира самият метод . Както знаем - много време е необходимо нещо да бъде наложено , и много малко е достатъчно то да бъде дискредитирано..
 Така че - внимателната ! 
Това ми напомня на един случай.
http://forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t46838.html
Та, не знам дали е добре въобще такива теми да се дискутират открито из форумите. На някой с психологични отклонения може да му "дойде музата", пък после хора като нас ще обвинят.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Val

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 519
 • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
Re:Сухо гладуване
« Отговор #17 -: 03-07-2010, 11:30:11 »

Вчера се пробвах да направя интродукция на тема "сухо гладуване" ;D Какво да ви кажа? Първо се събудих в 11.30, защото заспах в 8.00 сутринта?!?! ::) Не можах да спя. Такова нещо не ми се е случвало никога. И нека да ви разясня не можах да го изкарам целия ден на сухо гладуване, защото следобяд изядох 3 голи праскови. Просто не издържах! Умирах за вода или нещо течно. Незнам защо реших, че ще е по-добре да изям прасковите отколкото да изпия чаша вода. Но както и да е. Друго не съм докосвала. Легнах в 12 вечерта и до 8.00 сутринта овце ли не броях, филми ли не гледах, книга ли не четох ...ей, не мога и не мога да заспя. Та от вечерта дефакто до тоя момент всъщност изкарах и без грам вода, повечето от които в будно състояние. Сега езика ми е много обложен, чак съм изненадана. Все си мисля, че аз нямам кой знае какво да чистя.Освен това имам главоболие. Но незнам дали не е от безсънието това главоболие, защото при разтоварващи дни не ми се е появявало скоро. Или да не съм пък нещо задръстена , де да знам. Напоследък съм с подут корем и с два ходещи изнервящи ме килограма. Това отдавах на многото ядене на череши и диня, но знам ли дали не е нещо друго. Дано сега го изчистя. Незнам дали ще продължа на сухо днес, но със сигурност ако не съм на сухо ще съм само на вода. Няма да ям плодове. Да видя как ще се чувствам. Освен това, за да изхвърля излишната вода , която съм натрупала и от подутия корем реших да си направя отвара от пъпешово семе. От вечерта се накисва в един литър студена вода семето на един пъпеш. На сутринта се кипва. След това се оставя още два часа да кисне, след което се прецежда. Тази вода трябва да се пие на малки глътки през целия ден. Казват, че със сигурност се изхвърля водата от организма. Да видим! Вчера толкова ми беше писнало от отоците , че се разровх тук - там. Гледам масово се препоръчва дехридатин нео, но това си е вса пак химия, та реших да ползвам народен илач  :-* Иначе незнам днес да спортувам ли, да не спортувам ли....много ми е шашаво общо взето и от главоболието и дето не съм спала.
Активен

Buku

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 897
 • :)
  • юнак-паликлечко
Re:Сухо гладуване
« Отговор #18 -: 03-07-2010, 11:55:50 »

Разбира се, скъпи приятели, съгласна съм, че е доста рисковано да правим "реклама" на алтернативните методи. Точно затова направих допълнителното уточнение, че човек трябва да е с опит и с относително изчистен организъм, за да прилага този метод - въпреки че според мен всеки уважаващ себе си (че и неуважаващ даже) и що-годе интелигентен човек би трябвало да е наясно с това. И все пак, за съжаление невинаги е така. Да, за нас е близо до акъла, но на много хора акълът точно не им е най-силното качество.
Ето в тази статия http://www.dar-center.com/article/?article=1195 доста добре е описано всичко - предимства, предизвикателства и процеси на лечебното гладуване - но и всички възможни опасности, ако то се прилага неправилно. Хубаво е всички неграмотни ентусиасти, които внезапно са решили да се лекуват с глад без каквато и да било подготовка, да бъдат точно по такъв начин запознавани с всички страни на въпроса.
От друга страна, категорично не съм съгласна, че не бива да се коментират такива неща по форумите. Форумите са направени за това (освен всичко друго) - за обмяна на опит между хора със сходни интереси. А че винаги ще се намери някой байчо/буля, дето на своя глава ще опита както падне и после ще реве от настъпилите последствия... А няма ли по същия начин риск някой да си сготви рецепта, взета от кулинарен форум, и да се натрови (щото продуктите са менте, примерно)? Или някой от много четене на сайта на СБА (съюза на българските автомобилисти) да се юрне да кара с 300 км/ч и да се претрепе? Наскоро една позната ми дуднеше за "вредата" от йогата, щото ентусиазиран младеж починал при опит да медитира гол, навън, при -20 градуса, понеже чел, че йогите така правели - "видяла жабата, че подковават вола"... Същата мастита дама ми обясняваше и, че учението на Петър Дънов било сектантство, пак по аналогични причини... Винаги и във всичко има елемент на риск, това си е естествено... И огънят може да ни стопли, и да ни изгори; както с брадва могат да се секат дърва за огън, така могат да се секат и човешки глави, но ако някой се опита да провежда подобни "експерименти" със себеподобните си, брадвата няма да е крива за това  ;) :whistling2 - emotloader:.
Така че, моето мнение е, всичко да си се коментира и обсъжда открито, но, разбира се, с необходимите "предпазни мерки" и т.н.

П.П. Бате Бино, мерси! До края на юли мисля да мина през Варна по някое време. Ако си си там, може да се видим, ако искаш  :).
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

Buku

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 897
 • :)
  • юнак-паликлечко
Re:Сухо гладуване
« Отговор #19 -: 03-07-2010, 12:35:45 »

Вал, извинявай, постът ти се появи преди моя  :).
Главоболието според мен е от това, че не си спала. Колкото до обложения език - нормално е. Това е първата типична реакция от ускореното пречистване от липсата на течности. За съжаление винаги има какво да чисти човек - все нещо остава и се натрупва в храносмилателния тракт, независимо как се храним. Затова са и редовните пречистващи процедури на интервали от време. Пък и не е само от храната - мръсен въздух, хлорирана вода, стрес, нервно напрежение, негативни мисли, болести (дори в най-лека форма)... При всички случаи е хубаво, че има реакция  :).
Ако сухото ти е трудно, наистина, пробвай с отварата, или ден-два на вода, ти си знаеш... Но според мен жаждата е била по-скоро на психична основа и от внезапната смяна на познатия за организма режим. И все пак, вече казахме, важна е индивидуалната поносимост, ако нещо не се понася добре, винаги има и други начини ;).
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!
 

Страницата е създадена за 0.152 секунди с 23 запитвания.